Foci sport24

Egypontnyira az Eb, de kulcsdarabok hiányoznak Marco Rossi kirakósából

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A magyar szurkolók joggal bosszankodhatnak a meghiúsult bolgár túra miatt, Marco Rossinak pedig fájhat a feje: bár minden szövetségi kapitány rendszeresen megküzd a keret-összeállítási gondokkal, a magyar szakvezetőnek a Bulgária és Montenegró elleni Eb-selejtezők előtt különösen sok problémája van. Hogy mást ne mondjunk: jóformán több a sérült vagy játékhiányos futballista, mint az ideális állapotban levő – miközben a jövő évi kontinensviadal tényleg karnyújtásnyira került.

Marco Rossi egyfelől irigylésre méltó helyzetben van. A 2024-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában még mindig veretlen a magyar válogatott, vezeti a csoportját, és már egyetlen további pont megszerzésével is biztosítaná tagságát a németországi kontinensviadal mezőnyében. Az első meccslabda Litvániában elment (a válogatott kétgólos hátrányból egyenlített, ám fordítani nem tudott, a kvalifikációhoz nyerni kellett volna), a második Bulgáriában adódik, ha viszont azzal sem sikerül élni, akkor még ott van a Montenegró elleni, hazai találkozó.

Amennyiben a magyar együttes kikap Plovdivban és Montenegró legyőzi Podgoricában Litvániát, akkor az utolsó fordulóban a magyar–montenegrói találkozó ki-ki mérkőzés lesz, amelyen a vendégek győzelmi kényszerben játszanak.

Szóval ez összességében irigylésre méltó helyzet. Rossi csapata eddigi hat selejtezőjén veretlen maradt (4–2–0 a mérlege), és 14 pontot gyűjtött. A korábbi Európa-bajnoki selejtezősorozatokhoz viszonyítva érthetjük meg, hogy ez mennyire kiugróan jó teljesítmény a magyar válogatottól. A kontinenstorna kvalifikációs szakaszában 1968 óta van csoportkör – 1960-ban és 1964-ben kieséses rendszerű volt a selejtező –, és ha a magyar válogatott legalább négy pontot szerez a hátralevő két mérkőzésén, ez lesz a legjobb szereplése az összes közül. A megszerzett/megszerezhető pontok arányát vizsgálva az 1968-as és 1972-es szereplés volt a legjobb, ezen a kettőn kívül sosem sikerült a pontok több mint hetven százalékát begyűjteni. Ha a győzelmet három ponttal honoráló rendszerre konvertáljuk az összes kvalifikációt, akkor az is kiderül, hogy tíz selejtezősorozat végeredményéhez képest már most több pontot szerzett a válogatott. Ez tényleg nem mindennapi, és Rossi csapata lehet az első magyar együttes az 1986-os vb-selejtezők óta, amely közvetlenül, pótselejtező nélkül tud kijutni egy nagy válogatott-tornára.

Made with Flourish

 

Eddig a jó hírek, mert Marco Rossi helyzete más szempontból nem irigylésre méltó. Rég fennálló probléma, hogy a szövetségi kapitánynak viszonylag szűk a merítési lehetősége. Ez most különösen nehéz helyzetet eredményezhet, hiszen favoritként, de tartalékosan kell eredményt elérni a mélyponton lévő, szövetségi kapitányt váltó bolgárok otthonában.

Három kulcsjátékos dőlt ki:

Willi Orbán már az októberi selejtezőkön sem játszhatott, Varga Barnabás és Sallai Roland viszont az utóbbi hetekben került sérültlistára. Hárman 7 gólt szereztek az eddigi 11 magyar találatból a selejtezőkön, Orbán a védelem generálisa (hiánya meg is látszott októberben, főként a magas labdák elhárításánál), Sallai az egyik legfontosabb veszélyforrás a magyar csapatban, Varga pedig élete formájában volt, és kiválóan teljesített centerben. Szintén kiesett a fontos rotációs ember Fiola Attila, a keret nagyjából fele pedig játékhiánnyal küszködik. A kiesett játékosok helyére meghívottak között pedig szintén vannak meccshiányosak.

Gulácsi Péter hosszú sérülése után egyelőre nem tudta visszavenni az RB Leipzig kezdőjében a helyét, a kupameccseket ugyan megkapta, de a Lipcse a második körben kiesett. Lang Ádám szeptember 25-e óta nem játszott az Omoniában bajnokit, Szalai Attila jobbára kispadozik a Hoffenheimben, Bolla Bendegúz az utóbbi időben inkább csereszerepbe kényszerült a Servette-ben, Botka Endre csak négy meccset játszott végig az ősszel a Ferencvárosban. Kleinheisler László sérüléssel is küszködött, egymeccsnyi időt sem töltött a pályán a Panathinaikoszban eddig a 2023/24-es évadban, Nagy Ádám továbbra is csak kevés lehetőséget kap a Pisa csapatában. Baráth Péter szinte teljesen kiszorult a Fradi rotációjából az évad eleje óta, Vécsei Bálint alig-alig játszott eddig a J-League-ben, Ádám Martin is inkább csereember az Ulszan Hyundaiban, amely megnyerte a dél-koreai bajnokságot.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik