Foci sport24

A vasfüggönyön túli csapatok teremtettek világvége-hangulatot a nyugatnémet labdarúgásban

Arcanum Digitális Tudománytár
Arcanum Digitális Tudománytár
Sötét ősz köszöntött az NSZK labdarúgására 1983-ban: az európai kupában szereplő mind a hat nyugatnémet csapat tagjai pusztán tévénézőkként várhatták a tavaszt. A hatból négy együttest a vasfüggönyön túli résztvevő búcsúztatott el, és a váratlanul lenullázott ország szempontjából különösen fájó volt a BEK-védő Hamburg kiesése a bukaresti Dinamóval szemben.

„Világvége-hangulat uralkodik a nyugatnémet labdarúgásban” – jelentették negyven évvel ezelőtt, mert a november 2-án rendezett európai kupanap után az NSZK hat csapata közül egyedül a Bayern München maradt versenyben, az is hogyan…

„A bajorok csupán a 11-esek szívszorongatóan keserves sorozatával vergődtek tovább” – írták akkoriban, mert a PAOK Szalonikivel két dermesztő 0-0-t játszott az együttes, és végül húsz tizenegyes kellett az átmeneti fellélegzéshez.

A párbajt a Bayern 9-8-ra nyerte, miután labdarúgói közül csak Dieter Hoeness rontott a sorsjátékos ráadásban, míg a görög csapatból Jannisz Damanakisz és Kosztasz Maliufasz is hibázott. Az utolsó 11-est Jean-Marie Pfaff, a belga válogatott kapus rúgta be szintén légiós kollégájának, a szarajevói Mladen Furtulának. Ám az újabb fordulóban az utóbb a trófeát elhódító Tottenham talonba tette a Bayernt (0-1, 2-0), a tavaszi folytatásra nem maradt nyugatnémet reprezentáns a mezőnyben.

A bajnoki címet abban az évadban a Stuttgart nyerte, ehhez képest a VfB az UEFA Kupában már az első fordulóban elköszönt a szófiai Levszkivel szemben.

Mindkét találkozó hőse Mihail Valcsev volt: Stuttgartban egyenlített (1-1), a bolgár fővárosban győztes gólt szerzett (1-0), 65 ezer honfitársa legnagyobb örömére.

Szintén mindjárt az első körben kiesett a Kaiserslautern, amely hazai pályán 3-1-re legyőzte a Watfordot, de a Vicarage Roadon a duplázó Ian Richardson és társai ízekre szedték a Hans-Peter Briegellel, Andreas Brehmével felálló lauterni védelmet (3-0).

A második fordulóban Otto Rehhagel, a Werder Bremen edzője 103 európai kupameccsének legszomorúbb találkozóiból élt át kettőt. Együttese egyetlen gólt sem tudott szerezni, pedig elöl ott volt Rudi Völler. Lipcsében a Lokomotiv nyert 1-0-ra, míg Brémában úgy lett 1-1, hogy a vendéglátók Ronald Kreer öngóljával egyenlítettek a telt házas Weser stadionban.

Az Újpest a KEK-ből 3-1-gyel és 2-4-gyel pottyantotta ki a Kölnt,

ám a Bundesliga-képviselők halmozódó keleti viszontagságainak legkínosabbja a Hamburg kudarca volt a bukaresti Dinamo ellenében. A HSV védte ugyanis a BEK-et, miután az 1983 májusában Athénban rendezett csúcstalálkozón Felix Magath góljával 1-0-ra legyőzte a hat olasz világbajnokkal – Dino Zoff, Claudio Gentile, Gaetano Scirea, Antonio Cabrini, Marco Tardelli, Paolo Rossi –, valamint a háromszoros aranylabdás francia Michel Platinival és a szintén extraklasszis lengyel Zbigniew Boniekkel felvonuló Juventust.

Ám a bukaresti Augusztus 23. stadionban a Moraru – Rednic, Nicolae, Andone, Stanescu – Dragnea, Multescu, Movila (Talnar) – Custov, Augustin, Orac összeállításban futballozó Dinamo alaposan elintézte a Hamburgot. Ionel Augustin gólja után még nem mert elsöprő győzelmet remélni a 65 ezer néző, ám amikor Gheorge Multescu vagy 30 méterről küldte a labdát az ábrándozó Uli Stein hálójába, minden román olyannyira belelkesedett, hogy a hajrában Costel Orac kiteljesítette a helyi ünnepnapot (3-0).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik