Arcanum Digitális Tudománytár
Foci

Bene Ferenc ötven éve is érvényesítette bérletét az Európa-válogatottba

A FIFA meghirdette az első labdarúgó-világnapot, és ennek keretében Európa–Dél-Amerika gálamérkőzést tartottak Barcelonában fél évszázada. A meghívottak között volt Bene Ferenc is, aki harmadszor szerepelt a kontinens válogatottjában azon túl, hogy Francisco Gento 1972 decemberében rendezett búcsúmeccsén a Real Madrid arra az alkalomra válogatott nemzetközi csatársorában is játszott.

Bene Ferencnek ismerősek voltak a kulisszák. A legendás újpesti center már 1972 novemberében is szerepelt Európa–Dél-Amerika mérkőzésen, méghozzá Albert Flórián társaságában, a bázeli St. Jakob stadionban. A gálamérkőzést a perui Teofilo Cubillas és az uruguayi Ildo Maneiro góljával a vendégek nyerték 2-0-ra, és a virtuóz Cubillas olyan hatást tett Ruedi Reisdorfra, az FC Basel szponzorára, hogy a nagyvállalkozó 300 ezer dollárért szerződtette – miként akkor írták – „a svájci futball első szupersztárját”.

Cubillas nem sokáig maradt Bázelban, mert nem bírta a hideget; néhány hónap múlva Portóba költözött. Hogy aztán onnan menjen Barcelonába, az újabb Európa–Dél-Amerikára, amelyet az első labdarúgó-világnap keretében rendeztek ötven évvel ezelőtt, 1973. október 31-én a Nou Campban. A FIFA minden követ megmozgatott, hogy a szervezők ne járjanak úgy, mint Bázelban, ahová egyedül a 12-szeres válogatott, 35 éves Manga érkezett meg a brazilok közül (Uruguayból). Barcelonába három világbajnok – Marco Antonio, Rivellino, Paulo Cesar Lima –, valamint az a Luis Pereira jött el a szambafutball hazájából, akinél jobb középhátvédet talán csak egyet láttam: Franz Beckenbauert. (Bizony még vele is vetekedett.)

Az európaiakkal sokkal több baj volt. Az egymás után háromszor BEK-győztes Ajax megtiltotta labdarúgóinak a részvételt, az északír Pat Jenningset, valamint a lengyel Wlodzimierz Lubanskit sérülés tartotta távol, és az eredetileg tervezett keretből több mint egy csapatnyi játékos hiányzott. A meghívottak, ám nem szereplők társasága így festett: Jennings – Hulshoff (holland), Beckenbauer (nyugatnémet), Moore (angol), Krol – Neeskens (mindkettő holland), Gallego (spanyol), Netzer (nyugatnémet) – Mazzola (olasz), Gerd Müller (nyugatnémet) vagy Lubanski (lengyel), Riva (olasz).

Főhetett a feje Kubala Lászlónak, az európaiak szövetségi kapitányának, ám honfitársunk korántsem került olyan nagy bajba, mint a portugál világsztár Eusebio, aki a meccs napján vásárolni ment, és az áruházban ellopták a pénztárcáját.

Bene abban az időben gyakran találkozott a lisszaboni legendával, hiszen október 24-én és november 7-én a Benficával vívott BEK-párbajt az Újpest, és tovább is jutott (1-1, 2-0, a Luz stadionban Eusebio egyenlített, a Megyeri úti visszavágón Bene szerezte az első gólt).

STAFF / AFP Eusebio 1973-ban.

A lila-fehérek extraklasszisa a gálameccs kapcsán sem mulasztott el néhány jó szót mondani portugál csatártársáról. „Igazi játék volt, könnyed, felszabadult. Tehát valóban szép, kellemes, maradandó emlék – idézte Barcelonát. – Eusebio külön is nagy hatást tett rám. Bár én volnék ilyen állapotban harminckét évesen! Magam még csak huszonkilenc vagyok, de már sokszor leírtak. Legutóbb a svédek elleni 3-3, a veretlenül megvívott vb-selejtezők záró akkordja után. Pedig, ha 3-2-re nyerünk, még ma is nemzeti hősök lennénk.”

Azért az Európa-válogatottsággal sem kellett szégyenkezni. Meg azzal sem, hogy Bene abban az évben Spanyolországban elnyerte a legjobb játékos díját a hagyományos La Coruna-i Teresa Herrera Kupán, amelyen az Ajax, az Atletico Marid, a Spartak Trnava és az Újpest csapatában olyan nagyságok sorakoztak, mint Johan Cruyff, Luis Aragones, Jozef Adamec vagy Fazekas László.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik