Foci sport24

Történelmi válságban fuldokol az Ajax, a kiesés kísértete is megjelent

Olaf Kraak / ANP / AFP
Olaf Kraak / ANP / AFP
Az Ajax szurkolói valószínűleg elátkozott idénynek fogják nevezni 2023/24-et: a frissen kinevezett sportigazgató és vezetőedző hónapok alatt megbukott, a legfelső szinttől a kispadig kiteljesedett a strukturális és vezetői válság, jelenleg a klub első és második csapata is utolsó a bajnokságában. Edzőként az 1988-as Európa-bajnok John van’t Schipnek kellene életet a katasztrofálisan rosszul teljesítő keretbe, de a klub problémái mélyebbek az edzőkérdésnél.

A kiesés kísértete ijesztgeti az Ajaxot.

Legalábbis egy szellemes PSV-szurkoló így gondolja: a kísértetjelmezbe öltözött drukker az eindhoveniek Ajax elleni csúcsrangadóján (5–2, az idényben látottak alapján papírforma-eredmény, inkább az volt a meglepő, hogy az amszterdamiak a félidőben még vezettek) szaladgált a stadion lelátóin, nagy derültséget keltve a hazai szurkolók körében.

Az Ajax-drukkerek arcán kevésbé lehetett őszinte a mosoly.

A holland rekordbajnok sosem látott krízisben van. A 36-szoros aranyérmes – a bajnokságok több mint negyedét az amszterdami klub nyerte meg –, húszszoros kupagyőztes, négyszeres BEK/BL-győztes klub egészen értelmezhetetlenül szerepel, sereghajtó a bajnokságban, mérlege 1–2–5. Ebben az idényben bőven van témául szolgáló mélyrepüléssztori az európai futballban. Az Olympique Lyon kálváriájáról már írtunk, az elmúlt években fantasztikusan szereplő Union Berlin egymás után tíz vereséget szenvedett el, de az Ajax döbbenetes idénykezdete tán minden mást alulmúl. Már csak a történelem okán is.

Egy adattal könnyen megvilágítható, hogy miért számít historikus gyalázatnak, amit az Ajax ebben az idényben művel. Az Ajax már öt bajnoki zakónál tart ebben az idényben.

A második világháború óta 49 (!) olyan szezon volt, amelyben az amszterdami topklub az egész bajnokság alatt öt vagy kevesebb vereséget szenvedett el.

A profi Eredivisie 1956 óta íródó történetében az Ajaxnak csupán egyszer volt negatív mérlege (1964/65), ez egyben a legrosszabb bajnoki helyezést (13.) eredményezte. Az akkori horroridény azóta is viszonyítási pont, de ahogy a Voetbal International írta: 2023 az új 1964. Az Ajax sorban döntögeti a negatív rekordokat (nyeretlenségi sorozat, legrosszabb helyezés bajnoki idény közben, legrosszabb idénykezdet), olyannyira, hogy – mint láttuk – még a kiesés kísértetét is felriasztotta. Persze igen valószínűtlen, hogy az Ajax kiessen, de az biztos, a mostani szereplés tényleg értelmezhetetlen.

Bérczes Tibor A holland foci című könyvében remek portrét rajzol a tradicionálisan középosztálybeli, kozmopolita, „művészi hajlamú”, saját nagyvárosában – a kisebb, de számottevő helyi riválissal bíró Feyenoorddal (Sparta Rotterdam) vagy PSV-vel (FC Eindhoven) ellentétben – totális egyeduralkodó klubról, melyet titkon bámulnak és nyíltan hőn utálnak a riválisok. A vetélytársak szemszögéből nézve az Ajax olyasmi, mint Németországban a Bayern München: túl sikeres, túl gazdag és túl arrogáns.

Az Ajax és a holland futball kéz a kézben emelkedett fel. Az amszterdami klub volt az első holland BEK-döntős (viszont a Feyenoord az első BEK-győztes), az egyetlen holland BL-győztes, a kontinentális- és világporondon legeredményesebb holland klub. Bár a Bosman-szabály és a Louis van Gaal féle aranycsapat szétszedése óta az Ajax nem tud igazán hatalmi tényező lenni Európában (leszámítva az Erik ten Hag vezetésével bemutatott csodálatos, BL-elődöntőig tartó menetelést), Hollandiában őrzi rangelső pozícióját. És bár minden évtizedben jön egy krízis – nem ritkán belvillongással együtt –, abból rendre sikerül visszapattanni.

A mostani mélyrepülés kimondottan váratlan. Az Ajax 2018/19 és 2021/22 között nem adta át az első helyet (a koronavírus-világjárvány miatt félbeszakított bajnokságban is az első helyen állt, de nem kapta meg a bajnoki címet), és a legutóbbi, 2022/23-as idényben ugyan „csak” bronzérmes lett, de hát az ilyen ingadozások még Amszterdamban is beleférnek. Az előző évi csapat öt vereséget szenvedett el a 34 mérkőzéses bajnokságban, annyit, mint a mostani az első nyolc fordulóban. Az Ajax békaperspektívából nézi a tabellát, ősi riválisai közül a PSV 25, a Feyenoord 18 ponttal van előtte.

Ez – a kifejezés refrénként tér vissza – egyszerre szégyenletes és értelmezhetetlen.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik