Foci sport24

A Manchester City mindenhol dominál, a legjobb védelme a Sociedadnak van – a BL legjei a csoportkör felénél

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP
A héten lejátszották a harmadik fordulót is a Bajnokok Ligájában, vagyis mostanra túl vagyunk a csoportkör felén. Ez adja az alkalmat, hogy számot vessünk az eddigi történésekről, és áttekintsük, ki milyen teljesítményt nyújtott csapat- és játékosszinten.

Kezdjük néhány alapvető és száraz adattal! Három forduló után négy csapat (a Barcelona, a Bayern München, a Manchester City és a Real Madrid) százszázalékos, rajtuk kívül pedig az Atlético Madrid, az Inter, a Lens és a Real Sociedad veretlen még. Az Antwerpen, a Benfica és az Union Berlin eddig minden meccsét elveszítette, de a Celtic, a Crvena zvezda, a Köbenhavn, a Milan, a PSV Eindhoven, a Sevilla és a Young Boys is maximum döntetlenre volt jó, meccset még egyik együttes sem nyert.

A legtöbb gólt a Bayern München és a Manchester City szerezte

(kilencet-kilencet), a legkevesebbet a Barcelona és a Real Sociedad kapta (egyet-egyet). Ami az egyéni teljesítményeket illeti, hét játékos (Álvaro Morata, Brais Méndez, Evanilson, Gabriel Jesus, Jude Bellingham, Julián Álvarez, Rasmus Hojlund) szerzett három gólt, míg gólpasszból a tizenhét éves Warren Zaire-Emerynek van a legtöbb (három).

Mindezek után érdemes mélyebbre ásni, hogy kinél milyen teljesítmény párosult az eredmény mellé. Csapatszinten a büntetők nélküli várhatóan szerzett gólok száma (npxG) és a büntetők nélküli kapott gólok száma (npxGA) jó irányadónak számít. Előbbi mutatóban – nem meglepő módon – a címvédő Manchester City messze kiemelkedik a mezőnyből, Pep Guardiola csapata 9,7 gólra elegendő helyzetet alakított ki az első három fordulóban.

Ebben a rangsorban a Barcelona a második (6,6), az RB Leipzig a harmadik (6,2). A Bayern München npxG-je csak 4,2, viszont a német csapat már nyolc gólt szerzett (büntető nélkül), vagyis egyelőre a játékosai átlagon felüli helyzetkihasználásának köszönheti százszázalékos mérlegét. A legjobb védelemmel az a Real Sociedad büszkélkedhet, amely mindössze 1,6 gólnyi helyzetet engedett az ellenfeleknek. A mérleg másik végén a Crvena zvezda található 9,1-es npxGA-mutatóval.

A Real Sociedad teljesítményével külön is érdemes foglalkozni kicsit.

A baszkoké a Bajnokok Ligája egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapata (26,3 év), ráadásul a játékosok nagy része a klub akadémiájáról került ki. A csapat vezetőedzője, Imanol Alguacil – aki maga is a Sociedad akadémiájának neveltje – 2018 óta irányítja az együttest, amelynek fejlődése azóta is töretlen. Az előző évadban negyedik lett a csapat a spanyol bajnokságban, most pedig három forduló után a csoportja élén áll a Bajnokok Ligájában.

A Sociedad labdával domináns együttes, amelyben az egyéni kvalitásoknak fontos szerepük van, eddig mégis a védekezésével emelkedik ki a mezőnyből. A baszkok mindössze egy gólt kaptak, de az engedett lövések minősége alapján (1,68) ez teljesen megérdemelten van így, mert a jól tömörülő védelmük ellen szinte lehetetlen gólhelyzetbe kerülni.

A csapatok stílusát illetően nincsenek nagy meglepetések. A Manchester City jellemzően a saját kapuja elé szegezi ellenfeleit, és sorra alakítja ki ellenük a lövőhelyzeteket. Ugyanez elmondható a Barcelonáról és a Real Madridról is. Ebbe a körbe tartozik még a Bayern München meg az Arsenal, valamint a Braga, Feyenoord, Galatasaray, PSV Eindhoven, Real Sociedad ötös is. A Dortmund, az Inter, a Milan, a Napoli és az RB Leipzig az, amely keveset tartózkodik a támadóharmadban, viszont sokat lő kapura. Vagyis nem tologatják a labdát ide-oda, hanem amennyiben veszélyzónába érnek, akkor próbálják mielőbb lövéssel befejezni a támadást. Egyelőre a Lazio, a Manchester United és a Paris Saint-Germain az a csapat, amely a dominanciájához képest keveset lő kapura.

A bevezetőben már volt szó róla, hogy jelenleg hét játékos is három góllal áll, de a teljesítményt illetően beszédesebb, hogy ki milyen minőségű helyzetekbe tudott kerülni. Mivel a büntetők nagyban torzíthatják egy csapat vagy játékos teljesítményét, ezért azokat itt is kivettük az elemzésből. A büntetők nélküli xG-rangsort így az Inter csatára, Lautaro Martínez vezeti, akinek már háromgólnyi helyzete volt, habár csak egyet szerzett. Hasonló cipőben jár Erling Haaland, aki ugyan kiválóan kerül helyzetbe, de már két gól ott maradt a lábában. Tökéletes ellentéte neki a csapattársa, Julián Álvarez, aki eddig három gólt szerzett, noha az npxG-je csak 1,2-t mutat.

Ha szigorúan csak darabra nézzük a lövéseket, akkor is ismerős nevek állnak a lista elején (a büntetőket itt sem vettük számításba).

A legtöbbször Haaland próbálkozott eddig,

a lövéseinek pozíciójából jól kivehető, hogy mélységből a tizenhatos bal oldalát támadja, a jobb oldali beadásoknál pedig a hosszú oldalra (a védő vak oldalára) helyezkedik.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik