Foci sport24

Öt karika, négy magyar gól, három bolgár kiállítás

Romák Éva / Fortepan
Romák Éva / Fortepan
Más volt Mexikó ’68, mint Mexikó ’86: az olimpiai döntőben a magyar csapat – Menczel Iván és Dunai Antal góljával – egy percen belül 0-1-ről 2-1-re fordított. Ettől a bolgárok kiborultak, és pillanatok alatt három játékosukat küldte le a pályáról Diego de Leo mexikói játékvezető. Az 55 éve rendezett mérkőzést honfitársaink 4-1-re nyerték; máig ez az utolsó magyar elsőség felnőtteket (is) felvonultató nemzetközi labdarúgótornán.

Az 1968-as olimpiai futballtorna hasonlóképpen különös véget ért, mint ahogyan a selejtezői kezdődtek.

Alapszabály volt, hogy az ötkarikás mérkőzéseken nem szerepelhetnek azok, akik akár egy percre is pályára léptek a világbajnokságon.

Ehhez képest a Szovjetunió, amelynek válogatottja a négy közé jutott az 1966-os vb-n, a legjobbjaival állt fel a csehszlovákok elleni olimpiai kvalifikációs párharcra, mégpedig tíz nappal azután, hogy az Európa-bajnokság negyeddöntőjében a moszkvai 3-0-val kiejtette a Budapesten 2-0-ra győztes magyar csapatot.

A NOB elnézett e furcsaság fölött, a csehszlovákok viszont a moszkvai 2-3-at 3-0-s hazai diadallal feledtették szűk három hónappal a csehszlovákiai bevonulás előtt. Az ostravai házigazdák szintén a legjobbjaikat küldték a pályára, ám az olimpiára már a B csapatukat delegálták, jóllehet Csehszlovákia nem szerepelt az 1966-os vb tizenhatos mezőnyében.

Bulgária válogatottja viszont ott volt ’66-ban – egy csoportban a magyar együttessel –, és azért sem gondolt az A csapat felléptetésére az olimpiai selejtezőben, mert az Eb-n szintén a legjobb nyolc közé került, és első sorát az olaszokkal vívott negyeddöntőre (3-2, 0-2) tartogatta. Ellenben az NDK, amelyet a magyar válogatott fosztott meg az 1966-os vb-szereplés lehetőségétől, a „nagy” csapatával futballozott az ötkarikás selejtezőben, ezért is írta a Népsport az 1968. április 10-én Sztara Zagorában rendezett bolgár–keletnémet selejtezőről (4-1): „Vaskos meglepetés, hiszen a bolgárok második csapata lépett pályára.”

Romák Éva / Fortepan Az olimpia megnyitóünnepségére várakozó magyar csapat 1968-ban.

A három gólt szerző Petar Zsekovot az A együtteshez is áthívták, s ő maradt az egyetlen, aki Bulgária legjobbjai közül az olimpián is játszott.

A magyarok vegyes csapattal mentek a mexikói tornára.

Az Eb-negyeddöntőben kudarcot valló társaságból Fatér Károly, Novák Dezső, Szűcs Lajos, Fazekas László és Varga Zoltán utazott az amerikai kontinensre, bár annyiban pontosítani kell, hogy Fatér és Fazekas nem vallott kudarcot, hiszen ők ketten csak a győztes pesti mérkőzésen szerepeltek, a vesztes moszkvain nem.

Varga aztán Guadalajarában lelépett, otthagyta a csapatot, majd Mexikót is. „Disszidálása”, amelyről a Népsport csak három nappal később, a Salvador elleni 4-0 után számolt be, sokkolta a küldöttséget, a dobbantás hatására komoly veszélybe került a címvédés. (Mivel 1964-ben Magyarország együttese hódította el az olimpiai aranyérmet, nem kellett selejtezőket játszania.)

Arcanum Digitális Tudománytár / Képes Sport, 1968. január-december (15. évfolyam, 1-53. szám)1968-10-22 / 43. szám Novák Dezső a mexikói olimpia idején

Technikailag pótolható lett volna a ferencvárosi 8-as, hiszen ott volt mögötte egy másik virtuóz, a szintén 8-asban futballozó kispesti Kocsis Lajos, ám a huszonegy éves karmestert dr. Lakat Károly szakvezető nem merte a mély vízbe dobni. Inkább azt a Menczel Ivánt favorizálta, aki a Vasasban az elenyésző kisebbséghez tartozott abban a tekintetben, hogy egyszer sem volt bajnok és válogatott. (A piros-kékek 1968-as sztenderdjéből Bakos Sándor, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Mathesz Imre, Fister Ferenc, Molnár Dezső, Puskás Lajos, Farkas János, Korsós István jutott el a válogatottságig, s hamarosan követte őket Müller Sándor és Vidáts Csaba is.)

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik