Foci sport24

Nagy pénz, nulla foci: a legrosszabbul elsült átigazolások Neymartól Coutinhón át Hazard-ig:

Al Hilal FC / ANADOLU AGENCY / AFP
Al Hilal FC / ANADOLU AGENCY / AFP
„Ettől tartottunk…” – sóhajthattak fel a szaúd-arábiai al-Hilal vezetőségében, amikor Neymart könnyek között vitték el az Uruguay–Brazília világbajnoki selejtezőről. A világ legjobban fizetett futballistája elülső keresztszalag-szakadása és meniszkuszsérülése miatt kiesett az idény hátralevő részére; így az al-Hilalnál aláírt kétéves szerződése első felét a partvonalon kívül tölti. A szaúdi élcsapat a 90 millió eurós átigazolási díjért és évadonkénti 100 millió eurós fizetésért cserébe eddig 5 mérkőzést és 1 gólt, illetve 3 gólpasszt kapott. Adódik a kérdés: ez a legrosszabb topkategóriás üzlet, amit futballcsapat valaha megkötött?

Ha a nagyon súlyos összegért – 90 millió euróért, minden idők 20. legdrágább átigazolási díjáért – és világrekord fizetésért igazolt sztár fél-egy évre kidől, az igen rossz hír. Ezzel szembesültek a szaúdi al-Hilalnál is: az ázsiai futball egyik legsikeresebb klubja óriási energiát mozgatott meg annak érdekében, hogy koronaékszert szerezzen a nyári átigazolási időszakban, meg is vette a PSG-től Neymar játékjogát, hogy aztán a brazil gólrekorder egy vb-selejtezőn elszenvedje sokadik súlyos sérülését. Ha az átigazolási díjat és a rebesgetett fizetést (idényenként 100 millió euró, bár ebből a klub „csak” 75 milliót áll) is számoljuk, akkor az al-Hilalnak eddig játékpercenként nagyjából 75 000 eurójában van Neymar…

A szaúdi gárda a sérülés miatt kap kompenzációt, de nem sokat.

A FIFA az úgynevezett Club Protection Programme (CPP) szabályai szerint kompenzálja a klubokat a válogatottbevetésen hosszabb időre megsérült játékosok után. Ennek maximális értéke balesetenként (sérülésenként) 7,5 millió euró, amelyet a világszövetség az első részletet követően napi rátára bont, és legfeljebb 365 napig utal a klub – jelen esetben az al-Hilal – számlájára. Aprópénz az átigazolási díjhoz és a fizetéshez viszonyítva, de valószínűleg nem is ez a szaúdiak legnagyobb gondja. Sokkal inkább az, hogy Neymar kidőlt az idény hátralevő részére, ez pedig erősen befolyásolja a bajnoksággal és az ázsiai Bajnokok Ligájával kapcsolatos esélyeket.

Atta KENARE / AFP Neymarnak eddig öt meccs jutott az al-Hilal mezében.

A rijádi kék-fehérek tradicionálisan erősek a hazai és kontinentális színpadon is, a szaúdi Public Investment Fund (PIF) pénzesőjének egyik kedvezményezettjeként pedig győzelmi kényszer van rajtuk. Arról nem beszélve, hogy hazai színtéren is fontos lenne a hasonlóan PIF-meghajtású nagy riválisok megregulázása – ez nem lesz könnyű, még akkor sem, ha Neymar kidőlése után is ott van még a támadógépezetben Malcom, Aleksandar Mitrovic, Sergej Milinkovic-Savic vagy Michael.

Persze mondhatjuk azt is: Neymar akkor sem lenne annyira rossz igazolás, ha már egy percet sem játszik ebben az idényben, hiszen a fő célt – a szerződtetésével megnövekedett presztízst és figyelmet – elérte az al-Hilal. Ettől függetlenül a szaúdi topklub lehet, hogy nagyon rossz üzletet kötött: a szerződés viszonylag rövid távú (2 év), nem tudjuk, Neymar műtétje és rehabilitációja mennyire sikerül jól – főleg, hogy az al-Hilal és a brazil szövetség kötélhúzást folytat az operációval meg az azt követő időszakkal kapcsolatban.

A dél-amerikai világklasszis sérüléshistóriája önmagában plusz kockázati tényező, játékstílusa mágnesként vonzza a durva belépőket, életstílusa pedig nem épp aszkétikus, sőt. Még az is felvetődhet, hogy életmódja (elsősorban gyakori éjszakázásai) nehezítik a meccsek utáni regenerálódását, és valamelyest szerepet játszhattak sérülékenysége kialakulásában. Jövő februárban már 32 lesz, ez a sokadik súlyos sérülése, az április végi (legjobb esetben remélt) visszatérési időpont valószínűbb, hogy 2024 nyarára tolódik. Promóciós kötelezettségeit addig is tudja teljesíteni, de ahhoz, hogy az al-Hilal ne érezze úgy, fekete lyukba öntötte a pénzét, vissza kellene térnie, és karrierjéhez méltó szinten kellene ismét futballoznia. Erre pedig semmi garancia.

A világ legdrágább tartalékja

Az egyre inkább elszálló átigazolási díjak és fizetések magukkal hozzák az egyre növekvő kockázatot is – valószínűleg manapság minden korábbinál könnyebb beleesni a „rengeteg pénzért kevés ellenérték” csapdájába, még akkor is, ha a játékosmegfigyeléshez szolgáló eszközök egyre kifinomultabbak.

Mellényúlni viszont mindig lehetett.

Ha a második világháború utáni futballélet legismeretlenebb átigazolási világrekorderei között keresgélünk, megakad a szemünk a dán Harald Nielsenen.

A kiemelkedő tehetségű Nielsenről már 19 éves korában könyvet írtak – ez kiváltotta az amatörizmussal kapcsolatban nagyon szigorú dán szövetség rosszallását –, és igen hamar, 20 évesen profinak állt, elszerződött Bolognába (ezzel véget is ért válogatottkarrierje).

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik