Foci sport24

Benjamin Pavard elvesztette jobbhátvéd jellegét

Franck Fife / AFP
Franck Fife / AFP
Eddig legtöbbször szélsőhátvédet játszott, idéntől viszont az új foglalkozása: belsőhátvéd.

Benjamin Pavard-nak van egy szurkolói dala, ami franciául így szól:

Magyarul úgy lehet lefordítani, hogy:

Benjamin Pavard,
Nem hiszem, hogy ismeritek,
A semmiből jött,
A lövése irgalmatlan,
Nálunk van Benjamin Pavard!

A dal nem nem meglepő módon a 2018-as világbajnokság idején, az Argentína elleni meccs után született, amelyen Pavard meglőtte azt a bizonyos gólt. A szövegből az jött vissza, hogy akkoriban Pavard-ról a szűk családi körén és néhány stuttgarti szurkolón kívül senki nem tudta, hogy kicsoda. Mára viszont sokan azon lepődnek meg, hogy Pavard nem jobbhátvédet játszik, hanem belsővédőt.

Pavard gólja Argentína ellen:

Mindezt ráadásul úgy adta a világ tudtára, hogy tokostul kitépte az ajtót: Skócia ellen – az első válogatott meccsén, amelyen belsőhátvédet játszott – rögtön két gólt fejelt és centikre lemaradt egy labdáról, amivel mesterhármast szerezhetett volna. Ez olyannyira ritka, hogy a francia válogatottban utoljára két fejesgólt Zinedine Zidane szerzett, amit valószínűleg mindenki tudja, hogy mikor és hol (aki mégsem, annak segítünk: az 1998-as vb-döntőben).

Senki nem számított ilyen berobbanásra, és nem azért, mert ne lett volna képes rá, hanem azért, mert egy ideig úgy tűnt, hogy Pavard el fog búcsúzni a francia válogatottól.

Ennek első jelei valahol 2021-ben megmutatkoztak. A magyar-francia csoportmeccsen Pavard – részben csapattaktikai, részben egyéni okokból – meglehetősen gyengén muzsikált, amit Fiola Attila szépen meg is köszönt. Aztán a tavalyi világbajnokságon már a franciák bemutatkozásán érződött, hogy Pavard nincs csúcsformában, az utolsó percekben le is cserélték, a helyére Jules Koundé állt be. Pavard onnantól nem játszott többet azon a tornán.

„Nem volt a legjobb lelkiállapotban” – indokolta akkori döntését Didier Deschamps szövetségi kapitány.

Nem megyek bele a részletekbe. Többször is elbeszélgettem vele. A jelenlegi helyzetével nem túl boldog.

Deschamps arra gondolt, hogy Pavard már egy ideje hangoztatta, hogy nem szeretne többé a védelem jobb oldalán játszani. „Már egy ideje várom azt a pillanatot, hogy belsővédőként játsszak a válogatottban” – mondta Pavard közvetlenül a torna előtt. „Persze, jobbhátvédként kezdtem itt, és ez közrejátszott abban, hogy a 2018-as tornára is kijutottam, de nem ez a fő rendeltetésem. A helyem igazából középen van.”

Sebastian El-Saqqa / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP Pavard és Deschamps között újra teljes az összhang.

Hogy miért alakult ez így, az részben Deschamps sara. A francia szövetségi kapitánytól sosem állt távol, hogy egy játékost a posztján kívül dolgoztatott: Eduardo Camavinga például hivatását tekintve belső középpályás (hogy most labdaszerző 6-os vagy ingázó 8-as, azon lehet vitatkozni), ehhez képest a válogatottban balhátvédet is játszott, a katari világbajnoki döntőn is tőle indult az a támadás, ami után a franciák visszatértek a meccsbe.

Antoine Griezmann papíron egy sima irányító középpályás is lehetne, de akkora szabadságot kap, hogy a pálya bármelyik részén felbukkan. Jules Koundé és Axel Disasi is eredendően belsőhátvédek, akiket Deschamps ideig-óráig jobbhátvéd poszton vetett be egy négyvédős rendszerben. Pavard az évek alatt nagyobb hiba nélkül hozta le a feladatát a jobbszélen és a kollektív emlékezetben mindig lopakodott, hogy olyan gólokra képes, mint amilyen az argentinoknak lőtt.

A legutóbbi világbajnoksága viszont rettenetesen alakult.

A francia tényfeltáró újságíró, Romain Molina szerint Pavard a padoztatása közben illetlen megjegyzéseket fűzött a csapattársaihoz, toxikus légkör alakult ki körülötte, olyannyira, hogy a döntő előtt hajba kapott a szövetségi kapitánnyal.

A torna után Pavard sorsa egy cérnaszálon függött. Márciusban viszont behívót kapott, amit Deschamps így indokolt: „Beszéltem vele előtte, közben és utána is. Nem beszélünk róla többet. Már a múlté. Az számít, ami előttünk áll.” Nem tudni, hogy hatalmi játszmázásból, vagy sem, de szeptemberben is azt mondta, hogy jobbhátvédként tekint rá.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik