Foci

Búcsú Bobby Charltontól, az évszázad angol labdarúgójától, aki kétszer született

S&G/PA Images via Getty Images
S&G/PA Images via Getty Images

Kétszer született. Először 1937. október 11-én. A nevezetes eseménnyel kapcsolatban édesanyja 1969-ben elmesélte: „Nemrégiben az után érdeklődtem a kórházban, megtalálható-e valamelyik hivatalos följegyzésben az, hogy Bobby futball-labdával jött a világra.”

Másodszor 1958. február 6-án kelt életre. A Manchester United müncheni repülőgép-katasztrófája napján. Huszonhárom ember halt meg, húsz a helyszínen, Bobby Charltont Harry Gregg mentette ki a roncsok közül.

Ajándékba kapott hatvanöt évet. Nem herdálta el.

Intercontinentale / AFP

Csupán azért nem ért el mindent a futballban, amit lehet, mert nem volt Eb-arany-, csak -bronzérmes. Világbajnoki címet, BEK-et, Aranylabdát, angol bajnokságot és FA Kupát nyert, kétszer szerepelt a világ-, egyszer az Európa-válogatottban.

Első felnőtt bajnoki meccsét – nem fogják elhinni – a Charlton ellen játszotta. Szerzett két gólt, és a Manchester United 4-2-re győzött. Ez öt nappal volt a 19. születésnapja előtt.

Öt nappal a müncheni tragédiát megelőzően pedig „minden idők legnagyobb mérkőzésén” futballozott, az angol lapok legalábbis így minősítették az Arsenal–Manchester United bajnoki találkozót, amelyen a vendégek 5-4-re nyertek.

A szerencsétlenség után egy hónapot sem hagyott ki, 1958. március elsején már a pályán volt a West Bromwich Albion elleni kupa-negyeddöntőben (2-2). Áprilisban pedig bemutatkozott a válogatottban, méghozzá remekül, hiszen az angolok 4-0-ra elporolták Glasgow-ban a skótokat, és a harmadik gólt az újonc csatár lőtte.

Az 1958-as világbajnokságon azonban – bár elvitte Svédországba Walter Winterbottom szövetségi kapitány – egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára. Nem úgy, mint 1962-ben, Chilében, ahol az 1-2 alkalmával már másodszor volt vesztes csapatban a magyarok ellen. Először 1960-ban, a Népstadionban fordult ez elő, ahol Albert Flórián duplájával 2-0-ra győztek honfitársaink.

Amúgy 1967-ben így festett az Aranylabda-szavazás végeredménye: 1. Albert, 2. Bobby Charlton. 1966-ban meg így: 1. Charlton, …5. Albert, 6. Bene Ferenc, …9. Farkas János.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik