Foci

Az Arsenal versenyt hirdetett a kapusai között – vagy stimulálni fogják egymást, vagy kinyírni

Michael Regan / Getty Images
Michael Regan / Getty Images
Érdekes emberkísérletbe fogott az Arsenal edzője, Mikel Arteta: a csapat első számú kapusát és talizmánját, Aaron Ramsdale-t elkezdte lecserélni a nyáron frissen megszerzett David Rayára. Mi sülhet ki ebből?

Nemrég az Arsenalnál váratlan dolog történt. Az eddig (az elmúlt 2 évben) stabilan használt kapust, Aaron Ramsdale-t egy Everton elleni bajnokira a kispadra ültették, a helyére pedig nyáron kölcsönben elhozott David Rayát rakták. Amikor erről a klub vezetőedzőjét, Mikel Artetát megkérdezték, így indokolta döntését:

Fiatal edző vagyok, csak 3,5 éve vagyok a pályán, és van néhány dolog, amit már megbántam. Két meccsen is, valamikor a 60. és a 85. percben lett volna lehetőségem lecserélni a kapusomat, de nem tettem meg. Nem voltam elég bátor, holott bármikor lecserélek egy támadót vagy egy csatárt egy hátvédre, ha tartani akarom az eredményt. Mindkét meccsen döntetlent játszottunk és boldogtalan voltam miatta.

De mit értett pontosan ezalatt Arteta?

Mikel Arteta, az Arsenal menedzsere.

Első hallásra formabontó ötletnek tűnik lecserélni egy kapust pusztán taktikai indíttatásból. Ilyen merész megoldásra még a labdarúgás felkent újítója, Pep Guardiola sem vetemedett, korábbi inasától, Artetától (közel 3 évig dolgozott alatta másodedzőként) pedig még önazonosnak is hangzik, hogy a kapusokat is taktikai elemként használja.

Arteta ráadásul már innovált ezen a poszton: 2021-ben a csapat első számú hálóőre Bernd Leno volt, akinek a helyére szinte a semmiből húzták elő Ramsdale-t, akinek nem volt szinte semmi kiemelkedő attribútuma, egyetlen dolgon kívül: hihetetlen pontosan tudott passzolni hosszú labdákat. Ramsdale egy csapásra átvette Leno helyét, mert lehetővé tette Artetának, hogy átültesse a labdatartásra és a kapust a passzjátékba bevonó játékkoncepcióját.

Nemrég Ramsdale lecserélése is működött. Az Everton köztudottan bekkelős csapat, védelmében colos James Tarkowskik és Jarrad Branthwaite-ek várják, hogy mindent kifejeljenek, Arteta emiatt érthetően arra törekedett, hogy csapata a földön tartsa a labdát, és véletlenül se játsszon az ellenfél védőinek kezére (és fejére). Miután megszerezték a vezetést, az Arsenal a kapusáig járatta a vissza a labdát, Raya pedig a következő 13 átadásából 12-szer passzolt pontosan. Korábban a Crystal Palace ellen Ramsdale – szintén vezetés után, adok-kapok helyzetben – 9-ből 7 labdát eladott. A korábban a Brentfordnál hosszú és rövid labdákban is kitűnően passzoló Raya játszatása tudatos választás volt, hogy maguknál tartsák a labdát, és a döntés tökéletesen bevált.

Igen… De mi lesz ezután Ramsdale-lel?

Julian Finney / Getty Images Aaron Ramsdale
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik