Foci sport24

A Fradi és a Vasas egymás után kapott leckét a korszerű labdarúgásból a Népstadionban

Húszéves volt a Népstadion, és történetében először fordult elő, hogy ugyanabban a programban az európai kupák mindkét magyar résztvevője kikapott. Ötven esztendővel ezelőtt, 1973 szeptemberében előbb a Gwardia múlta felül az FTC-t (1-0), majd a másodosztályú Sunderland a Vasast (2-0). A közönségnél elszakadt a cérna, Baróti Lajos angyalföldi edző pedig elnézést kért a szakadó esőtől is szenvedő szurkolóktól.

Az FTC és a Vasas hat év után rendezte újra közösen nemzetközi díjmérkőzését a legnagyobb magyar arénában. Az előző alkalommal – 1967. október 11-én – telt házat, 74 117 fizető nézőt vonzott a műsor, és tényleg megérte kimenni, mert a Ferencváros a Vásárvárosok Kupájában 4-0-ra verte a román Arges Pitesti, majd a Vasas a BEK-ben 8-1-re az ír Dundalk csapatát.

Az 1973. szeptember 19-én tartott dupla meccsre viszont csak 27 130 drukker fizetett be, noha a Népsport ezzel a szalagcímmel harangozta be a programot: „Kupafesztivál a Népstadionban”. Igaz, a Népszava azt jelentette: „A hosszú, forró nyárból a legrosszabbkor, a nemzetközi labdarúgóidény kupanyitányán léptünk át a borongósabb, szomorúbb évszakba. Meglátszott ez a Népstadion lelátóin is, ahol alig 35 ezer ember ázta végig a kettős mérkőzést.”

Az első találkozón a Ferencváros próbált előnyt szerezni a varsói visszavágóra a Gwardiával szemben. Nem sikerült, egyebek közt a lélektani finomhangolás miatt sem.

Az Esti Hírlap így jellemezte a riválist: „A lengyel csapat szerényen, tanulni vágyón készült budapesti kupa-bemutatkozására, játékosai és vezetői is szinte előre átengedték a győzelmet a zöld-fehéreknek. A pszichikai hadviselésnek ez a módja levette a Gwardia-labdarúgók válláról a felelősség nyomasztó érzését, s az ellenfél a pályán nem esélytelenül, hanem jól szervezett, határozottan védekező csapatként szerzett tekintélyt.”

A közönség zúgott: „Ébresztő, ébresztő!” Kiváltképp azután, hogy Ryszard Szymczak az első félidő vége felé előnyhöz juttatta a vendégeket. A sérült Albert Flóriánt, valamint az eltiltott Juhász Istvánt és Mucha Józsefet nélkülöző, GécziMartos, Páncsics, Bálint, MegyesiVépi, Ebedli, Szőke, Branikovits (Engelbrecht), Máté összetételű zöld-fehérek azonban nem tudtak egyenlíteni, 1-0-s vereséget szenvedtek, a Magyar Hírlap pedig így összegzett:

Régen élt át ilyen kínos másfél órát hazai pályán a Ferencváros.

E megállapítással egybe csengett Géczi István nyilatkozata: „Ugyanolyan kellemetlen pillanatokat éltem át a Gwardia elleni mérkőzésen, mint tavaly a müncheni olimpia döntőjében. A nyári játékokon a 2-1-re győztes lengyel csapat elhódította tőlünk az aranyérmet, most pedig – hiába szerettünk volna – nem tudtunk törleszteni. A varsóiak jól játszottak, megérdemelten nyertek, sőt három nagy gólhelyzetet még ki is hagytak.”

Arcanum Digitális Tudománytár

A Vasas sem nyújtott kárpótlást. Pedig ellenfele, a Sunderland történetének első európai kupameccsét vívta, miután másodosztályú csapatként, a többi közt a Manchester City és az Arsenal kiejtésével, bejutott az FA Kupa döntőjébe, és a Wembley stadionban – a korábbiaknál is nagyobb meglepetésre – 1-0-ra legyőzte a Leeds United együttesét.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik