Foci sport24

Amikor Mészöly Kálmánt tusolni küldték és a 3-3 is hideg zuhany volt

Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Hírlap, 1969. szeptember (2. évfolyam, 241-270. szám)1969-09-08 / 248. szám
Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Hírlap, 1969. szeptember (2. évfolyam, 241-270. szám)1969-09-08 / 248. szám
Páncsics Miklós, Szűcs Lajos és Dunai Antal egyaránt 9-est kapott, mégsem nyert a magyar válogatott az elátkozott szeptember 14-én Prágában. Az 1969-es vb-selejtezőn Sós Károly szövetségi kapitány amatőr módon dirigált, akárcsak a magyar sportvezetés a kinevezésekor. Ennek eredményeként a válogatott lemaradt az 1970-es világbajnokságról, pedig addig, ha nevezett, vb-résztvevő volt. Magától értetődően.

Szeptember 14., az számomra a romlás kezdete. Az indulás nagyon magasról feneketlen mélyre. Amikor – egy évvel Csehszlovákia (részben magyar) megszállása után – Prágába utaztak vb-selejtezőre honfitársaink, aggódott mindenki a fogadtatás és a kimenetel miatt, mert három hónappal korábban nem csak a szétrúgott Albert Flóriánt vesztette el a dánoktól Koppenhágában 3-2-es vereséget szenvedő csapat, hanem már-már a reményét is a vb-részvételre.

Pedig Magyarország válogatottja, ahányszor addig benevezett a labdarúgó-világbajnokságra, mindig részt is vett azon.

Honfitársaink szereplése természetes volt, akármilyen nehéz ezt elképzelni napjainkban, immár legalább négy évtizedes konzekvens vb-távollét után.

Ám 1969 szeptemberében a 25-27 fokos melegben is vacogni kellett, nehogy kikapjon a csapat a csehszlovák fővárosban is, mert akkor már kilenc hónappal a Mundial előtt el kell köszönni Mexikótól.

A válogatott azonban remekelt, a Népszava a következő osztályzatokkal jutalmazta a játékosokat: Szentmihályi 8 – Páncsics 9 – Káposzta 8, Mészöly 7 (Juhász István 6), Szűcs 9, Ihász 8 – Fazekas 7 (Puskás Lajos 6), Göröcs 8, Zámbó 8 – Bene 8, Dunai II 9.

S a jók, még jobbak, kitűnők vegyes nem nyert.

Csak majdnem. Mert a Sparta stadionjában – telt ház, 33 907 néző előtt – ragyogó játékkal 3-1-es előnyre tett szert, sőt a fenomenálisan futballozó Göröcs János vezérletével eltüntette a labdát a házigazdák elől. Dunai Antal, aki akkor már 26 éves és 36 gólos európai ezüstcipős volt, de csupán abban az esztendőben debütált a válogatottban – éppen a csehszlovákok elleni 2-0-s budapesti találkozón, góllal –, mert előbb Tichy Lajost, aztán Farkas Jánost nem szoríthatta ki a csapatból, legemlékezetesebb alakításainak egyikével szerzett 2-1-es vezetést.

Göröcs – ki más? – tértölelő indítását magától értetődő mozdulattal simította maga elé, majd menthetetlenül a hálóba lőtt. Az átvétel a norvégok elleni Eb-selejtezőn 1971-ben bemutatott lövőcselét idézte. Karlsen kapus kirepült az R szektorba, Dunai meg hagyta továbbgurulni a labdát, amit aztán lazán az üres kapuba passzolt.

Sós Károly szövetségi kapitánynak a briliáns játék sem volt elég. Az első félidő végén szólt Juhász Istvánnak, hogy kezdjen melegíteni, mert beáll, Mészöly Kálmánnal meg közölte, lecseréli. Az öltözőben Bene Ferencnek ki kellett mennie a mosdóba, ahol hallotta, hogy zubog a víz. El akarta zárni a csapot, ám ott állt a tus alatt Mészöly.

Arcanum Digitális Tudománytár / Délmagyarország, 1969. július (59. évfolyam, 149-175. szám)1969-07-12 / 159. szám

– Te mit csinálsz? – kérdezte tőle.

– Lecserélt.

– Téged?

– Kit látsz a zuhany alatt?

Bene rohant a csapatkapitány Göröcshöz:

Titi, a Karcsi bácsi le akarja cserélni a Kálmánt, csinálj valamit!

Göröcs meg szólt Sósnak, hogy ezt mégse tegye, mire a szakvezető üzent Juhásznak, hogy mégsem áll be, Mészöly meg a fürdőből visszament a pályára.

Sós azonban nem nyugodott. Amikor az idehaza Vasnyaknak hívott Andrej Kvasnák 3-2-re szépített, hirtelen elhatározással mégis csak lehívta Mészölyt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik