Foci sport24

Varga bombaformában, de hol játszatja Rossi Szoboszlait?

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este háromnegyed 9-től Szerbia ellen Eb-selejtezőt, vasárnap Csehország ellen felkészülési meccset játszik. Marco Rossinak a középpálya okozhat fejfájást – a csapatrészben elképzelhető újoncok bevetése is –, de a centerkérdés eldőlni látszik. A kulcsjátékosok klubváltásuk után is megkapják a játékperceket és a kiinduló pozíció nagyon erős.

Oly sokszor olvashattunk már sorsdöntő és létfontosságú idegenbeli selejtezőkről, erős ellenfelek ellen. Oly sokszor volt a felhajtás nagyobb, mint a mérkőzésen a tényleges izgalom – és valljuk be, a magyar válogatott sokszor simán alulmaradt a múltban ezeken a sorsdöntőnek titulált mérkőzéseken. Így aztán van két jó hírünk:

  • A szerbek elleni mérkőzés nem sorsdöntő.
  • A magyar válogatott Eb-kvalifikációs esélyeire az sem mérne nagy csapást, ha veszítene Szerbiában.

Verseny a lépéselőnyért

Marco Rossi együttese három forduló után 7 ponttal, veretlenül, kapott gól nélkül áll a G csoportban. A szerbek mérlege ugyanilyen (csak ők már kaptak egy gólt); Montenegró 3, Bulgária 5, Litvánia 6 pontos hátrányban van a csoport két élcsapatához képest. Az eddig látottak alapján könnyen elképzelhető, hogy a magyar–szerb kettős már korán eldönti a továbbjutásért folytatott versenyfutást.

A többi csoportrivális közül Montenegró nagyon kellemetlen ellenfél, de legjobbjai túlvannak pályafutásuk zenitjén. A montenegróiak hazai pályán játszhattak két legfőbb riválisukkal, ám a mieinkkel döntetlent értek el (0-0), a szerbektől pedig kikaptak (0-2). A bolgár válogatottfutball mélyponton van. Mladen Krstajic csapata három kör alatt minimálisra redukálta esélyeit: otthon kikapott Montenegrótól (0-1) és ikszelt Szerbiával (1-1), Budapesten pedig súlyos vereséget (0-3) szenvedett. A litván együttes lefelé lóg ki ebből az ötösből.

Czeglédi Zsolt / MTI A szerb válogatott szerdai edzése a vajdasági Ópázovában

Ezek alapján különösebb nyomás nem lehet a magyar, szerb duón. Mindkettő jó pozícióba manőverezte magát, a két keret erősebb, mint a riválisoké,

a pontosztozkodás miatt alighanem egyik fél sem lenne elkeseredve.

A hazai pályán futballozó szerbek sem, Rossi csapata ugyanis egyáltalán nem könnyű préda.

A magyar válogatott a koronavírus-világjárvány okozta kényszerszünet óta óriásit javított idegenbeli eredményességén: 16 mérkőzésen 9 győzelem, 5 döntetlen és 2 vereség a mérlege, többek között Szerbiában is sikerült nyerni (1-0-ra 2020 októberében, Könyves Norbert góljával). A cél a magyar válogatott részéről most is a győzelem, a három pont megszerzése jelentős lépés lenne a 2024-es, németországi Eb felé vezető úton.

Természetesen igaz ez a szerb válogatottra is, amelynek sztárjai közül kettő (Sergej Milinkovic-Savic meg Aleksandar Mitrovic) is rábólintott a szaúdiak hívó szavára, és az al-Hilalba igazolt. A szerbek a mieinkhez hasonlóan jó formában vannak, a világbajnokság óta veretlenek, legutóbbi 30 válogatott-találkozójukból csak ötöt veszítettek el. Mindkét csapat a lépéselőny megszerzéséért lép pályára, döntően gyerekekből álló közönség előtt (eredetileg zárt kapus lett volna a selejtező, végül csak felnőtt drukkereket nem engednek be).

Problémás szeptember?

Marco Rossi a kerethirdetés után megjegyezte, hogy a szeptember gyakran problémás időszak. Valóban: a klubváltások, csapatkeresések, no meg a sérülések egyaránt megnehezíthetik a szövetségi kapitány dolgát. Szerencsére a válogatott topligás kulcsembereinek csapatváltása korán és zökkenőmentesen lezajlott, Szoboszlai Dominik (Liverpool), Milos Kerkez (Bournemouth) és Szalai Attila (Hoffenheim) egyből stabil játéklehetőséghez jutott új együttesében, és Nego Loic (Le Havre) is gyűjtögeti a játékperceket.

Gondok elsősorban a középpályán vannak.

A bolgárok elleni selejtezőn gólt szerző Vécsei Bálint szerződése lejárt a Ferencvárosnál, az egész nyarat klub nélkül töltötte, a napokban írt alá a japán Vissel Kobe együtteséhez, így nincs a keretben. Schäfer András (Union Berlin) sérült, Nagy Ádám (Pisa) a kispadon kezdte az idényt, Callum Styles (Barnsley) pedig, bár folyamatosan játszik, de az angol harmadosztályban, mivel nem talált magasabb ligás csapatot. Kalmár Zsolt (Fehérvár) hazaigazolt a DAC-ból, és egyelőre nem mutat csúcsformát a szenvedő Vidiben.

Kleinheisler László (Panathinaikosz) bő 30 percnél még egyszer sem játszott többet ebben az idényben, ráadásul combsérülést szenvedett, ezért be sem került a keretbe. Baráth Péter (FTC) egyetlen meccset játszott végig a mostani szezonban, összesen 243 játékperc van a lábában, holott a Fradi sorozatban vívta kupa- és bajnoki mérkőzéseit – Rossi őt sem válogatta be.

A támadó középpályás Gazdag Dániel (Philadelphia Union) az utolsó pillanatban dőlt ki. Ezzel szinte mindenkit megemlítettünk a középpályás rotációban általában szereplők közül. A védők közül Bolla Bendegúz (Servette, klubot váltott, játékhiány), Botka Endre (FTC, sérült) és Ferenczi János (DVSC, sérült) hiányzik. A mérleg másik serpenyőjében Fiola Attila és Gulácsi Péter visszatérése van.

A középpálya megritkulása miatt könnyen elképzelhető, hogy Szoboszlai Dominik visszavontabb szerepet kap annál, amit a válogatottban eddig megszokhattunk.

A Liverpoolban remekül kezdő – az Aston Villa elleni meccsen első Premier League-gólját is megszerző – Szoboszlai Jürgen Klopp csapatában a középpályástrió (a Liverpool 4–3–3-ban futballozik) bal vagy jobb oldalán kapott eddig lehetőséget, a nemzeti csapatban viszont előrébb tolva, a center mögül, bal oldalról induló, befelé kalandozó támadó középpályásként szokott futballozni.

Játszott már párszor hátravontabb szerepben a válogatottban, ám Rossi érthető módon – mint csapata egyik legveszélyesebb kulcsemberét – eddig jobban szerette közelebb használni az ellenfél kapujához. Meglátjuk, Belgrádban szokott helyén, vagy egy kicsit védekezőbb szerepkörben lép-e pályára.

Nem véletlen az sem, hogy Rossi újoncokat hívott meg: a Kecskemét középpályájának kulcsembere, Szuhodovszki Soma, az MTK csapatkapitánya és védekező középpályása, Kata Mihály, valamint a kecskemétiek támadója, Horváth Krisztofer a három új játékos. Könnyen elképzelhető, hogy mindannyian debütálnak a szeptemberi mérkőzéseken.

Bús Csaba / MTI A válogatott egyik újonca,  Horváth Krisztofer (balról) és kecskeméti csapattársa, Tóth Barna

Érdemes megnézni, miért dönthetett úgy Rossi, hogy éppen ezt a három újoncot hívja meg. A Kecskemét évek óta három belső védős, a válogatottéhoz hasonló felállásban játszik; Szuhodovszki, Horváth és a keretben már nem újonc, de a válogatottban pályára még nem lépő Szalai Gábor viszonylag könnyen beilleszthető a nemzeti csapat taktikájába.

A WyScout teljesítményindexe alapján a 2022/23-as évadban Szuhodovszki volt az NB I legjobb belső középpályása. A ballábas játékos szinte végigjátszotta a bajnokságot, 3 gólt és 8 gólpasszt jegyzett (az utóbbi mutatóban listavezető), passzjátékával, pontrúgásaival, átlövéseivel nagyon fontos fogaskereke volt az élvonal meglepetéscsapatának. A 2023/24-es bajnokság teljesítményindexei alapján is az első ötben van a posztján.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik