Foci

Neymar és a repülőszőnyeg

AFP
AFP
Neymar szaúd-arábiai szerződése új korszakot nyit a futballista karrierjében. (A futballéval még várjunk, de erre is lehet jeleket találni.) A többség most biztosan arra tippelne, hogy a végső hanyatlás korszakát. Ha így lenne, akkor kezdhetnénk is összegezni, és rögtön rá is vághatnánk, hogy Neymar nem futotta be azt a pályát, amely a tehetségéből következett volna.

De hova kell helyeznünk egy játékost, aki a brazil nemzeti csapat történetének legjobb gólszerzőjeként vonul majd vissza, és akivel kapcsolatban a brazil sajtó azt firtatja, vajon ő volt-e a legjobb brazil légiós Európában? Utóbbi kérdésre a ma nagyon divatos statisztikai alapú megközelítéssel nehéz lenne nemmel válaszolni. Neymar ugyanis 13-mal lőtt több gólt, és ugyancsak 13-mal adott több gólpasszt a Bajnokok Ligájában, mint bármely más brazil labdarúgó. Előbbi listán az aranylabdás Kaká, utóbbin Dani Alves követi, akikkel kapcsolatban nem szokott felmerülni a kérdés, hogy kifutották-e, ami bennük volt.

A fanyalgást indokolhatja Neymar különlegessége: technikai képességeit, a labdával való kapcsolatát illetően bárkivel felveheti a versenyt, vagyis vehetné, vagyis vehette volna (?). Ehhez képest mérve nem nyerte el az Aranylabdát, és csapataival sem mászta meg a legnagyobb csúcsok mindegyikét, és amelyekre feljutott, azokra sem annyiszor, ahányszor sokan képzelték volna. Viszont 358 európai klubmeccsen 374 gólt lőtt és gólpasszt adott, megnyerte a Bajnokok Ligáját, BL-gólkirállyá is koronázták, ráadásul a két ikonnal, Messivel és Ronaldóval holtversenyben.

FRANCK FIFE / AFP A Paris Saint-Germain portugál középpályása, Danilo Pereira, a Paris Saint-Germain brazil volt támadója, Neymar és a Paris Saint-Germain argentin támadója, Lionel Messi 2023. február 14-én.

Mégis mindenki elégedetlen.

Ha ennek okát keressük, lehet, hogy nem a szigorúan vett sportteljesítményben, hanem sokkal inkább az évek alatt a nevére egyre vastagabb rétegben rárakódó imázskoszrétegben kell régészkednünk. Neymar pénzéhes, Neymar dobálja magát, Neymar bulizik, Neymar sérülékeny. Ezek a megjegyzések hangzanának el leggyakrabban a „zseniális” jelző mellett, ha a brazil támadó jellemzésére kérnénk a futballrajongókat.

Hogy melyik karaktercímke mikor került rá a brazil játékosra, azt viszonylag pontosan be lehet határolni. Amíg a Barcelona futballistája volt, ilyen billogokat nem égettek bele. 2017 nyarán, amikor a PSG kifizette a Barcelonának a máig rekordnak számító 222 millió eurós vételárat, a kivásárlási árát, ő pedig aláírta a Franciaországba költözését jelentő kontraktust, minden megváltozott. Elhagyta a futballvilág aktuálisan legnépszerűbb csapatát, az addiginál lényegesen magasabb fizetésért egy kevésbé jó bajnokságba szerződött, ami így egyben a világ szemében pénzéhessége tökéletes bizonyítéka. Többet keresni mindenki szeret, még akkor is, ha úgysem tudja már megszámolni sem. De Neymar nem emiatt költözött.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik