AFP
Foci

Neymar és a repülőszőnyeg

Neymar szaúd-arábiai szerződése új korszakot nyit a futballista karrierjében. (A futballéval még várjunk, de erre is lehet jeleket találni.) A többség most biztosan arra tippelne, hogy a végső hanyatlás korszakát. Ha így lenne, akkor kezdhetnénk is összegezni, és rögtön rá is vághatnánk, hogy Neymar nem futotta be azt a pályát, amely a tehetségéből következett volna.

De hova kell helyeznünk egy játékost, aki a brazil nemzeti csapat történetének legjobb gólszerzőjeként vonul majd vissza, és akivel kapcsolatban a brazil sajtó azt firtatja, vajon ő volt-e a legjobb brazil légiós Európában? Utóbbi kérdésre a ma nagyon divatos statisztikai alapú megközelítéssel nehéz lenne nemmel válaszolni. Neymar ugyanis 13-mal lőtt több gólt, és ugyancsak 13-mal adott több gólpasszt a Bajnokok Ligájában, mint bármely más brazil labdarúgó. Előbbi listán az aranylabdás Kaká, utóbbin Dani Alves követi, akikkel kapcsolatban nem szokott felmerülni a kérdés, hogy kifutották-e, ami bennük volt.

A fanyalgást indokolhatja Neymar különlegessége: technikai képességeit, a labdával való kapcsolatát illetően bárkivel felveheti a versenyt, vagyis vehetné, vagyis vehette volna (?). Ehhez képest mérve nem nyerte el az Aranylabdát, és csapataival sem mászta meg a legnagyobb csúcsok mindegyikét, és amelyekre feljutott, azokra sem annyiszor, ahányszor sokan képzelték volna. Viszont 358 európai klubmeccsen 374 gólt lőtt és gólpasszt adott, megnyerte a Bajnokok Ligáját, BL-gólkirállyá is koronázták, ráadásul a két ikonnal, Messivel és Ronaldóval holtversenyben.

FRANCK FIFE / AFP A Paris Saint-Germain portugál középpályása, Danilo Pereira, a Paris Saint-Germain brazil volt támadója, Neymar és a Paris Saint-Germain argentin támadója, Lionel Messi 2023. február 14-én.

Mégis mindenki elégedetlen.

Ha ennek okát keressük, lehet, hogy nem a szigorúan vett sportteljesítményben, hanem sokkal inkább az évek alatt a nevére egyre vastagabb rétegben rárakódó imázskoszrétegben kell régészkednünk. Neymar pénzéhes, Neymar dobálja magát, Neymar bulizik, Neymar sérülékeny. Ezek a megjegyzések hangzanának el leggyakrabban a „zseniális” jelző mellett, ha a brazil támadó jellemzésére kérnénk a futballrajongókat.

Hogy melyik karaktercímke mikor került rá a brazil játékosra, azt viszonylag pontosan be lehet határolni. Amíg a Barcelona futballistája volt, ilyen billogokat nem égettek bele. 2017 nyarán, amikor a PSG kifizette a Barcelonának a máig rekordnak számító 222 millió eurós vételárat, a kivásárlási árát, ő pedig aláírta a Franciaországba költözését jelentő kontraktust, minden megváltozott. Elhagyta a futballvilág aktuálisan legnépszerűbb csapatát, az addiginál lényegesen magasabb fizetésért egy kevésbé jó bajnokságba szerződött, ami így egyben a világ szemében pénzéhessége tökéletes bizonyítéka. Többet keresni mindenki szeret, még akkor is, ha úgysem tudja már megszámolni sem. De Neymar nem emiatt költözött.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!