Foci

Furcsa rajt a Bundesligában, a nyitány előtt egy perccel született az első gól

Heinz Ducklau/picture alliance via Getty Images
Heinz Ducklau/picture alliance via Getty Images
Hatvan esztendeje, 1963. augusztus 24-én kezdődött a német Bundesliga első évada. Három 1954-es világbajnok – Max Morlock, Helmut Rahn, Hans Schäfer – is villogott a mezőnyben. A labdarúgók átlagosan havi 500 nyugatnémet márka fizetést kaptak, a televízió még nem fizetett a közvetítésekért, cserélni nem lehetett. A Bundesliga első bajnoka az 1. FC Köln volt.

Augusztus 24. nevezetes nap a német labdarúgás történetében: hatvan éve ekkor kezdődött az NSZK-ban az első Bundesliga-szezon. A nyolc meccset egy időben, délután öttől játszották, azaz…

Brémában Alfred Ott játékvezető 16 óra 58 perckor elindította a találkozót, amelynek 58. másodpercében a dortmundi Timo Konietzka megszerezte a Bundesliga-história első gólját.

Jürgen Eilers azt írta a Bildben a Werder 3-2-es győzelmével zárult mérkőzésről: „A Bundesliga történetének első gólja egy perccel a nyitány előtt született.”

A bulvárlap így értékelte a premiert: „Szerelem első látásra.” A szeriőz Die Welt is áradozott: A legszívesebben pezsgővel locsolnánk a játékosokat.”

A nyitányon 284 ezer nézőt – átlagban 35 500-at – jegyeztek, a legtöbb drukker (60 000) az akkori Nyugat-Berlinben, a Hertha–Nürnberg mérkőzésen gyűlt egybe. A találkozó 1-1-gyel zárult, a nürnbergiek vezető gólját a harminckilenc éves Max Morlock szerezte. Az 1954-ben világbajnoki címet nyerő, a döntőben gólt szerző csatárnak az volt az utolsó évada aktív játékosként, majd azután, hogy negyven esztendővel „a berni csodát” követően meghalt, a nürnbergi stadion címe így módosult, és azóta nem változott: Max Morlock tér 1.

A premieren szintén fellépett és gólt ért el egy másik berni hős, a Wankdorf stadionban duplázó Helmut Rahn. A jobbszélső az akkor Meidericher SV-nak hívott Duisburg csapatában játszott, és sima 4-1-es győzelmet ünnepelt Karlsruhéban. Rahn utóbb autókereskedést nyitott Essenben, ahol a következő jelmondattal dolgozott: „Veszek egy kocsit ezer márkáért, és eladom négyezerért.”

Az MSV a szezon szenzációjává vált, otthon nem vesztett meccset, és a második helyen kötött ki.

A bajnoki címet az 1. FC Köln hódította el, amelynek csapatában ugyancsak szerepelt egy 1954-es világbajnok, az 1963/64-es évad legjobb labdarúgójának választott, harmincöt éves Hans Schäfer. A kölniek a legtöbbször ebben az összeállításban léptek pályára: Ewert (26 mérkőzés) – Pott (27), Wilden (29), Weber (27), Regh (29) – Benthaus (27), Overath (30) – Thielen (25), Sturm (30), Christian Müller vagy Schäfer (mindkettő 22), Hornig (24).

dpa/picture alliance via Getty Images Hans Schäfer a bajnoki salátástállal 1964-ben.

A bajnokcsapat a BEK 1963/64-es évadában a negyeddöntőig jutott; a legjobb nyolc között kétszer 0-0-t játszott a Liverpoollal, majd pénzfeldobással esett ki. (A Győri ETO messzebbre jutott: elődöntős volt.) A KEK-ben viszont az 1860 München a döntőig menetelt, ám a londoni Wembley-ben rendezett csúcstalálkozón –  97 974 néző előtt, Zsolt István játékvezetésével – 2-0-ra kikapott a West Ham Unitedtól.

A kontinens harmadik klubtornáján, a Vásárvárosok Kupájában súlyos megpróbáltatások érték a Bundesliga képviselőit. A Hertha és az Eintracht Frankfurt mindjárt az első fordulóban elbukott, az előbbi az Antwerpennel (2-1, 0-2), az utóbbi a skót Kilmarnockkal szemben, igencsak csúfosan (3-0, 1-5). A Stuttgart és a Dortmund a második körben köszönt el. A VfB-t a skót Dunfermline ejtette ki (1-0, 0-0), a Borussiát pedig valósággal lemészárolta a Manchester United: a Volksparkban 6-1-re, az Old Trafford stadionban 4-0-ra győzött ellene. (A Duisburg nem nevezett be Európára.)

A képet árnyalja, hogy korántsem krőzusok, hanem részmunkaidős benzinkútkezelők, hentesek, tanárok, zöldségesek képviselték az NSZK bajnokságát.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik