Foci sport24

Orosz afférja a szovjettel: minden volt, csak barátságos nem az FTC–Dinamo Moszkva mérkőzés

Arcanum Digitális Tudománytár
Arcanum Digitális Tudománytár
A Ferencváros meghökkentően sovány mérleget mutatott fel 1963 nyarán a szovjet csapatokkal szemben: Moszkvában és Budapesten is kikapott, négy gólt szerzett, és kilencet szedett be. Ráadásul az augusztus 11-én a Népstadionban rendezett FTC–Dinamo találkozón elszabadultak az indulatok, a pályán tömeges dulakodás, a lelátón – a korabeli megfogalmazás szerint – „szovjetellenes hecckampány” folyt.

Hatvan évvel ezelőtt vidám volt a ferencvárosi nyár: az FTC futballcsapata először nyert bajnoki címet 1949-es, 140 gólos aranyérme után. A diadal nyomán az ország első számú együttese ment barátságos mérkőzésre Moszkvába 1963 júliusában, de a Luzsnyiki stadionban 6-2-es vereséget szenvedett a szovjet ligaválogatottól.

Annak összetétele nem egyezett meg az Európa-bajnoki címvédő A csapatéval: a két hónappal korábban a Szovjetunió–Svédország mérkőzésen (0-1) szereplők tizenegyéből hét játékos – Georgij Rjabov, Vlagyimir Keszarjov, Viktor Carjov, Igor Netto, Igor Csiszlenko, Viktor Ponyegyelnyik és Mihail Meszhi – is hiányzott. Maradt az 1963-ban Aranylabdát nyerő és az FA megalakulásának századik évfordulója alkalmából Londonban rendezett Anglia–Világválogatott mérkőzésen (2-1) az All Star Team kapuját őrző Lev Jasin (akit azért Machos Ferenc meglepett egy „hulló falevéllel” az 1963 szeptemberében Moszkvában tartott szovjet–magyar 1-1-en), továbbá Anatolij Krutyikov, Valentyin Ivanov és Valerij Korolenkov.

A zöld-fehérek ellen pályára lépők közül Alekszej Kornyejev, Valerij Gyikarjev, Krutyikov és Galimzjan Huszajnov a Szpartak Moszkvát, Jasin, Gennagyij Guszarov és Korolenkov a Dinamo Moszkvát, Jonas Bauzsa és Eduard Dubinszkij a CSZKA Moszkvát, Valerij Voronyin és Ivanov a Torpedo Moszkvát, Szláva Metreveli és Eduard Malofejev a Dinamo Minszket, Gennagyij Krasznyickij a Pahtakor Taskentet képviselte.

A legjobban Guszarov örvendeztette meg a 70 ezer nézőt, mert

bő fél óra alatt mesterhármast ért el.

Aztán a második félidőben a később edzőként is jegyzett, a többi közt a Szovjetunió és Fehéroroszország válogatottját is irányító Malofejev, valamint Krasznyickij is feliratkozott, így negyedórával a befejezés előtt már 5-0-ra vezetett a szovjet csapat az Aczél – Novák, Mátrai, Dalnoki (Havasi) – Vilezsál (Perecsi), Orosz – Fenyvesi II (Kökény), Varga Zoltán, Albert, Rákosi (Rátkai), Fenyvesi dr. összetételű Ferencvárossal szemben. Novák Dezső 11-esből szépített, majd Voronyin lőtt gólt, a lelombozó végeredményt pedig – egy perccel a lefújás előtt – Albert Flórián állította be.

Universal / Corbis / VCG via Getty Images Albert Flórián

Mészáros József ferencvárosi edző nem győzte dicsérni az ellenfelet: „Metrevelit egyszerűen nem lehetett tartani, kezdősebességével Dalnokit és Havasit is állva hagyta – mondta. – A szovjet játékosok nemcsak küzdőképességükkel, fegyelmezett játékfelfogásukkal tűntek ki, hanem ezúttal ötletekben gazdag, színes, kombinatív támadójátékukkal is. Akcióik főleg a gólra törő Guszarov révén lendületesek voltak.”

Az FTC nagyon készült arra, hogy augusztus 11-én, a Dinamo Moszkva budapesti vendégjátékán revánsot vegyen a súlyos 2-6-ért. Előtte azonban elutazott az NSZK-ba, ahol Albert mesterhármassal verte meg a VfB Stuttgartot (3-2), az Eintracht Braunschweig (2-3) és az 1860 München ellen (1-1) azonban nem sikerült nyerni.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik