Foci

„Vesztettünk, de nyertem egy életet” – Ronaldo az 1998-as vb-döntőről

VINCENT AMALVY / AFP
VINCENT AMALVY / AFP
A világbajnoki döntő délutánján Cesar Sampaio mentette meg a szállodában görcsben rángó Ronaldo életét, aki este fél hétkor a kórházban nyerte vissza teljes tudatát, majd ötven perccel a kezdés előtt érkezett meg a Stade de France-ba. A vb-történet legrejtélyesebb napjai egyikének végén a franciák 3-0-ra győztek a brazilok ellen.

Huszonöt éve történt, ám mintha ma lenne. Egy óra volt hátra a francia–brazil vb-döntőig, és a hoszteszek kihozták az újságíróknak az összeállításokat. Ügyet sem vetett a lapokra senki, mindenki fejből tudta a két tizenegyet.

Azazhogy…

Egyszer csak azt vettem észre, hogy brazil kollégák rohangálnak fejveszetten, ahogyan minálunk mondják: mint a mérgezett egerek. Na most, brazil újságírók eléggé sokan vannak a vb-n, az O Globót 1998-ban többen tudósították, mint ahány magyar hírlapírót akkreditált a FIFA, és a mértékre jellemző, hogy arról a világbajnoki döntőről a Folha do Sao Paulo című lap tizenhat teljes oldalon számolt be.

És hatvan perccel a kezdés előtt senki nem tudta, mi van Ronaldóval. Merthogy a Fenomén neve hiányzott a papírról, Edmundóé szerepelt helyette. Fél óra múlva a kisasszonyok összeszedték az összes papírt, és újakat osztottak, azokon már Ronaldóval.

De addigra már elterjedt, hogy a világ akkori legjobb labdarúgójával valami baj van. Képzeljék el a brazil kollégákat, akiknek beszámolóit tízmilliók várják odahaza, és fogalmuk sincs, mi a helyzet Brazília és a földkerekség első számú sztárjával…

Aztán minden kiderült. Számomra csak másnap; hogy a brazilok számára mikor, azt nem tudom.

A história ma sem teljesen tiszta – sőt –, de annyi bizonyos: Ronaldo a meccs délutánján rosszul lett a brazilok szállodájában, a teste görcsbe rándult, és a Roberto Carlos segélykiáltására a többiekkel együtt a briliáns center szobájába érkező Cesar Sampaio húzta ki a nyelvét, nehogy lenyelje.

Előzőleg a csapatorvos, Lidio Toledo, aki látott már egyet s mást, elsőre sírva hagyta el a helyiséget. Edmundo pedig így jellemezte Ronaldo állapotát: „Lila volt és hörgött. Miután Cesar Sampaio visszatette a nyelvét, megfürdették, majd elaltatták. Amikor felébredt, nem tudott semmiről.

Leonardo azt mondta róla: borzalmasan néz ki, és őrültség lenne játszania, mert meghal a pályán.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik