Foci sport24

Mi történik, ha összeáll egy volt labdarúgó, egy blogger és egy őszinte edző? Feljuttatnak egy csapatot az élvonalba

Lou Benoist / AFP
Lou Benoist / AFP
A francia másodosztály bajnoka, a Le Havre megmutatta, milyen, amikor kompetens, de különböző hátterű emberek egy irányba húznak.

Volt egy pillanat a másodosztályú Le Havre-Dijon meccsen, amikor úgy tűnt, az idő szinte megfagyott. A bajnokság utolsó fordulóját játszották, 1-0-ra vezetett a Le Havre, melynek egy döntetlen is elég lett volna a feljutáshoz, és amikor mindössze 25 másodperc volt hátra a mérkőzésből, egy szurkoló a pályára futott.

A Le Havre edzője olyan széles karcsapásokkal parancsolta vissza az embereket, mint egy ideges tőzsdeügynök. Az ellenfél kispadján megszeppenten pislogtak. Az egymásba kapaszkodó  hazai játékosok felhúzott rugóként ácsorogtak a kispadjuk előtt, hogy végre a pályára rohanhassanak. Az ünneplés káoszba torkollott, és szinte senki nem vette észre, hogy a bíró lefújta a mérkőzést. A Le Havre hosszas várakozás után visszajutott a francia élvonalba.

A sikerük egy sajátos együttállásnak köszönhető: különböző háttérrel rendelkező emberek ugyanazért a célért dolgoztak. 

Pedig, amikor 2015-ben megérkezett a klub új tulajdonosa, az amerikai Vincent Volpe, még az volt a mondás, hogy pár éven belül vissza szeretne jutni az élvonalba. Tavaly viszont eljött egy pillanat, amikor már meg akart szabadulni a klubtól, csakhogy nem akadt vevő. Az idei szezonnak a mezőny 8. költségvetésével, 13 millió euróval vágtak neki, messze lemaradva a rivális Bordeaux (40) és a Saint-Étienne (30) mögött.

A Le Havre akkor billent új vágányra, amikor Volpe tavaly szinte teljesen kicserélte a személyzetet. Elnöknek azt a Jean-Michel Roussier-t nevezte ki, aki korábban nagy kluboknál, valamint a Mediapro médiavállalatnál is megfordult. A szakmai igazgató Mathieu Bodmer lett, egy volt labdarúgó, aki első döntései között kirúgta az edzőt, Paul Le Guent, és helyette kinevezte a szlovén Luka Elsnert, aki alatt még korábban játékosként dolgozott. A videóelemző részleget pedig odaadta annak Julien Momont-nak, akivel még szakkomentátorként dolgozott közösen a Téléfoot nevű, kérészéletű televíziós csatornánál.

A siker nem cél, hanem következmény, és itt is azonnal megmutatkoztak az eredmények. A Le Havre nemcsak, hogy megnyerte a másodosztályú bajnokságot, de egy 1954 óta tartó rekordot is megdöntött:

32 meccsen keresztül maradt veretlen, mindezt úgy, hogy a csapat házi gólkirálya nincs a bajnokság 28 legjobb góllövője között. Ahol ennyire nincs jó csatár, ott a csapat szállítja az eredményeket.

De érdemes külön-külön is megnézni, kinek mekkora szerepe volt a sikerben.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik