Foci sport24

Guardiola befejezte második mesterművét: lehet, hogy ez a City minden idők legjobb klubcsapata?

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP
Hová helyezzük el futballtörténelmi mércével Pep Guardiola Manchester Cityjét? Az Inter ellen 1-0-ra megnyert BL-döntő után aligha lehet kérdés: a valaha látott legjobb klubcsapatok közé. Kevés klub tudott ilyen hosszú ideig ilyen lenyűgöző sikerrátát fenntartani, és a konkurenciának nagyon rossz hír, hogy a dominancia még kitarthat. Már ha a pénzügyi csínytevések addig nem robbannak a manchesteriek arcába.

A Bajnokok Ligája-győztes Manchester City volt-e a 2023-as döntő jobbik csapata? Ez egyáltalán nem biztos – a számos nagy helyzetet kidolgozó, de a kapu előtt balszerencsés Internazionale teljesen egyenrangú ellenfélnek bizonyult. A Manchester City volt-e a 2022/23-as évad legjobb klubcsapata? Erre a kérdésre minden kétséget kizáróan igen a válasz.

Vajon Pep Guardiola Manchester Cityje a modern futball legjobb klubcsapata? Erre a kérdésre próbálunk feleletet találni. És lehet, hogy erre is igen a válasz.

A Manchester City sikertörténete 2008 – az Abu Dhabi United Group hatalomátvétele – és 2023 között szakmai szempontból

a klubépítés csúcsa.

A labdarúgás számtalan példát mutatott már arra, hogy a pénz önmagában nem elég; bár nagyon sokat, szinte minden másnál többet segít. De nem garancia a sikerre. A „rendkívül ambiciózus klub, kimeríthetetlen pénztárcájú, de mindenbe beleszóló tulajdonos, rossz döntések és feleslegesen kiszórt százmilliók” kombináció jó néhány igen szórakoztató pillanatot szerzett az ellendrukkereknek és kárörvendőknek világszerte.

Jose Breton / NurPhoto / AFP Pep Guardiola a Barcelona után a Manchester Cityvel is triplázni tudott

Az újgazdagokat nem szokás szeretni. Veszélyforrást jelentenek, felborítják a status quót, mosdatlan lábbal tiporják szét a megkövült erőviszonyokat. A futball szuperklubjainak jó része a hagyományos arisztokrácia része: az európai porondon már az ötvenes-hatvanas-hetvenes években kivívta magas státusát, országán belül nagykutya; vagy domináns, vagy rendszeresen visszaül a trónra.

A 21. századi labdarúgás eleddig azt bizonyította, hogy ehhez a szűk körhöz csak iszonyatos mennyiségű pénzzel, egy elhivatott és semmilyen anyagi áldozattól vissza nem riadó tulajdonossal, plusz sztáredzőkkel és sztárkerettel lehet csatlakozni. A kétezres években a Bajnokok Ligája nagyfülű trófeájára alig kerültek fel új nevek: a Roman Abramovics milliárdjai segítette Chelsea és a Manszúr sejk (közvetve pedig Abu Dhabi, illetve az Egyesült Arab Emírségek) pénze által repített Manchester City. A katari hátszéllel lavírozó Paris Saint-Germain is „csak” egy döntőig jutott mostanáig.

A Manchester City BL-győzelme valószínűleg elkerülhetetlen volt, és sokan nagyon utálják ezt a tényt.

Elkerülhetetlen, hogy egy szinte korlátlan pénzügyi lehetőségekkel bíró, kiválóan irányított, a világelitet képviselő szakmai stábot dolgozni hagyó klub előbb-utóbb megnyerje a legnagyobb presztízsű trófeát.

Attól nem lehet elvonatkoztatni, hogy a vádak szerint ezt pénzügyi doppinggal – túlárazott szponzori dealekkel, szponzorációnak álcázott, de valójában tulajdonosi pénzeket átfolyató szerződésekkel – érték el a manchesteriek, akik persze tagadják bűnösségüket. A végső szót – alighanem évek múlva, heves jogi csatározások és rengeteg pénz elköltése után – majd (döntő)bíróság mondja ki. A konkurenseknek mindig gyanús lesz a City: utálatos, arab pénzen felfújt hólyag, a foci pénzügyi serkentőszerrel felturbózott Lance Armstrongja, amely sikeresen rendezte át az erőviszonyokat. No meg újgazdag is, 129 éves története, két „rendszerváltás előtti” bajnoki címe, négy kupagyőzelme, egy KEK-sikere ellenére.

Senki sem állította, hogy a futballarisztokrácia nagyvonalú lenne a köreibe betörőkkel szemben.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik