Foci

A Barca hihetetlenül kevés gólt kap, és ehhez a kapusának is van némi köze

Yasser Bakhsh / Getty Images
Yasser Bakhsh / Getty Images
Ter Stegen is back, baby!

Kezdetben vala egy térkép. Így nézett ki:

Azt mutatja, hogy a Barcelona kapusa, Marc-André ter Stegen idén már közel 9 góltól (8,6) mentette meg a csapatát. Ez még a haladó statisztika nyelvén is azt jelenti, hogy valahol a szuperhős és a görög isten között van félúton.

De hogy jött ki ez a szám?

Nem úgy, hogy minden általa elvégzett védést összeadtak, és nem is úgy, hogy minden kapura tartó, de nem góllal végződő lövést striguláztak. Az Opta statisztikai platformnál abból indult ki, hogy nem minden helyzet egyenlő: helyette azt nézték meg, hogy azokról a helyekről, ahonnan a Barcelona idén lövéseket kapott, mennyi esetben szokott gól születni átlagosan. A helyzetek minősége alapján pedig az jött ki, hogy a csapatnak 17,6 gólt kellett volna kapnia. Ehhez képest csak 9 ment be.

Tegyük hozzá, hogy a spanyol bajnokság jelenlegi állása szerint a Barca mindössze 13 gólt kapott. A második csapat a sorban, az Atlético Madrid több mint kétszer annyit (27) nyelt be. Ter Stegen pedig ennyi idő alatt 25 „clean sheet”-nél tart, vagyis ennyi meccsen nem sikerült bevenni a kapuját.

Miféle boszorkányság folyik itt? Hogy történhetett meg ilyen a tiki-taka fellegvárában?

Az egyik legnagyobb félreértés a Barcelona – olykor már-már parodisztikusan ábrázolt – játékstílusával kapcsolatban, hogy csak támadnak és nem védekeznek. Ez már Pep Guardiola idején sem volt igaz, amikor a világ csodájára járt a pályára rajzolt sokpasszos geometriai formák csodájának. A Barcelona támadójátéka akkor valóban világbajnok volt, ám a sikerük egyik titka abban állt, hogy nemcsak sokáig tartották maguknál a labdát, hanem hogy hihetetlen gyorsan vissza is szerezték azt. Guardiola „6 másodperces szabálya” azt fektette le, hogy a labdavesztést követő másodpercekben azonnal, szisztematikusan és sprintből kellett visszaszerezni a labdát – ha az idő letelt, akkor az egész csapat visszahúzódott a saját térfelére.

Eric Alonso / Getty Images

A Barcelona mostani edzője, Xavi már játékosként is elsajátította a guardiolista tanokat és most edzőként kamatoztathatja őket újra. Csapata olyannyira proaktívan védekezik, hogy a 2. legkevesebb passzt engedélyezi az ellenfél játékosainak a saját térfelén, mielőtt valamilyen védekező manővert kísérelne meg (az első a Real Sociedad). Ez a PPDA-mutató most olyan 7,4 között mozog, szinte ugyanazon a szinten, mint tavaly. Tavalyelőtt Ronald Koeman idején ez a szám 9,5 volt. Xavival a Barca sokkal előbb ugrik torokra.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik