Foci sport24

A fejét követelték, de Simone Inzaghi levezetni érkező játékosokkal jutott BL-döntőbe

Piero Cruciatti/Anadolu Agency via Getty Images
Piero Cruciatti/Anadolu Agency via Getty Images
Tizenhárom év után játszhat újra Bajnokok Ligája-döntőt az Inter, de a 2023-as történet egészen más, mint a 2010-es.

José Mourinho modern catenacciójára még a korszak sztárcsapatának, a Barcelonának sem volt válasza (pedig Sergio Busquets az ujjai közül kipislogva kereste), az Inter a mezőnyben ösvényt vágva menetelt végig a sorozaton, és bombafavoritként érkezett meg a fináléba, amit aztán meg is nyert a Bayern München ellen. Simone Inzaghi más erőforrásokból, más készlettel dolgozik, és szemben a 2010-es Interrel, ezzel a csapattal kifejezett bravúr, hogy odaért a döntőre.

Sokan a szerencsét emlegetik az Inter BL-döntőbe jutása kapcsán, és van is némi igazuk, hiszen az egyenes kieséses szakaszban a milánóiak az összes esélyest elkerülték. A Bayern, a Real, a PSG és a City mind a másik ágon szerepelt, és nehéz vitatkozni azzal az állítással, hogy az alsó ág egy klasszissal gyengébb a felsőnél. Ugyanakkor az Inter-szurkolók erre teljes joggal válaszolhatják azt, hogy egyrészt azt kell megverniük, aki szembe jön, másrészt a nehézségekből azért kijutott így is a csapatuknak, hiszen a halálcsoportból – a Barcát kiejtve – jutottak a legjobb tizenhat közé.

Azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy az Intert nem a szél segítette a döntőbe, hanem saját ága vitán felül legjobb csapataként jutott el Isztambulba.

Tiziano Ballabio / NurPhoto / AFP Simone Inzaghi, az Inter edzője az UEFA Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján az Inter FC Internazionale és az AC Milan között, 2023. május 16-án.

A szerencse kérdése egyébként is dágványos dolog. Arra például vélhetően már kevesen emlékeznek, hogy a 2010-es, saját játékát tekintve valóban a világ legjobb csapatának mondható Internek is bőven szüksége volt a szerencse segítségére. A Barca elleni elődöntőben (3-1) a milánóiak lesgólja maradt a partjelző radarja alatt, a visszavágón pedig hiába fújt pofátlanul a bíró a katalánok javára, a lefújás előtt egy vélhetően szabályos – és továbbjutást érő – góltól fosztotta meg a hazaiakat. Sőt a döntő sem volt éppen sétagalopp, a Cristian Chivut folytatólagosan porba alázó Arjen Robben simán megnyerhette volna a finálét a Bayernnek, végül mégis az Interé lett a trófea.

Ha már a szerencse-pech együttható szóba kerül, Simone Inzaghi csapata másként élvezte a sors támogatását: a Murphy-törvény a bajnokságban abszolúte érvényesült, hiszen ami elromolhatott, az el is romlott, ellenben a kupasorozatokban egészen más arcát mutatta a csapat.

Mentális Sacchismo a házban!

Ha kimondom Arrigo Sacchi nevét, a Milan-szurkolók térdre hullva áldják a kopasz mester emlékét, aki négy éven át trófeák egész kis halmát pakolta be Silvio Berlusconi vitrinjébe. Igen ám, csakhogy a Sacchival megnyert nyolc trófea között csak egyetlen scudettót találunk, a többit kupasorozatokban szerezte, és bár ennek meglehetősen prózai oka volt, az arányok így is döbbenetesek.

Sacchi azért tudott sokkal eredményesebb lenni a hazai és nemzetközi kupasorozatokban, mert az általa megkövetelt rendkívül magas intenzitású játékot könnyebb volt a nemzetközi meccsnapokra időzíteni, mint hétről hétre előhúzni a bajnokságban. Simone Inzaghi esetében azonban kicsit más tényezők alakították úgy a szezont, hogy a bajnokságban már tizenegy vereséget (!) számláló Inter az Olasz Kupában és a Bajnokok Ligájában is bejutott a döntőbe.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik