Foci sport24

A mostani Manchester City lezárhatja Guardiola BL-kálváriáját

Christof Stache / AFP
Christof Stache / AFP
Miért változtat már megint? Miért kell eltérni a jól működő alaptervtől? Miért került be a kezdőbe valaki, aki nem az alap tizenegy tagja? Miért kell valakinek teljesen új szerepkörben teljesítenie egy kulcsfontosságú meccsen? Vajon a Kisvárdával menne ez a futball neki? Megannyi kérdés, de Guardiola az idén újra a csúcsra érhet.

Pep Guardiola BL-kálváriája az idén véget érhet.

„Az ellenfelek különböző módon játszanak… alkalmazkodnom kell. Ezért szeretek túlgondolni dolgokat, mindenféle hülye taktikákat elővezetni, és ha nem nyerek, akkor így ostobának tűnök. Holnapra lehet, hogy megint kitalálok valami hihetetlent – például azt, hogy tizenketten fogunk játszani!”

„A Bajnokok Ligájában mindig túlgondolok mindent, új taktikákat és ötleteket alkotok. Holnap meglátják majd a legújabbat!”

Túlgondolom sokszor, teljesen jogos megjegyzés.

Ezért értem el kiváló eredményeket a Bajnokok Ligájában. Unalmas lenne a munkám, ha mindig ugyanazon a módon nyerhetnék.”

Ezeket a mondatokat mind Pep Guardiola mondta, meccset megelőző vagy követő sajtótájékoztatókon, interjúkban. Annak a kérdésnek különböző változataira adta ezen a válaszokat, amelyet mostanra minden újságíró, vele elégedetlen, őt nem kedvelő vagy a munkáját becsmérlő futballnéző neki szegezett. Attól függően, hogy adódott-e alkalma konkrétan neki feltenni, vagy csak az internet valamely bugyrában hozakodhatott elő vele. Magától értetődő módon senki sem tudja bebizonyítani, de bizonyos megszólalásai alapján a sajtóban az a vélekedés járja, hogy Pep rendelkezik egy twitteres kamuprofillal, amellyel néha el szokott merülni a focis közbeszéd mocsarában. Ha a sajtómunkatársak felkérdezéseiből nem észlelte volna a vele szemben alkotott narratívát, akkor így mindenképpen eljutott hozzá.

Javier Soriano / AFP A Manchester City spanyol menedzsere, Pep Guardiola beszélgetett a Manchester City angol védőjével, John Stones-szal a Real Madrid CF és a Manchester City UEFA Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén május 9-én.

Guardiola 2007 óta edző (előtte már kvázi játékos-edzőként funkcionált, no meg tinédzser kora óta belefolyt a csapatai taktikájába és szakmai hátterébe), vagyis tizenhat éve dolgozik trénerként.

Tíz bajnoki arany, kilenc hazai kupagyőzelem és két BL-cím – továbbá számtalan Szuperkupa-siker és mindenféle nemzetközi trófea.

Számolatlan, a sportág történetében is kiemelkedő jelentőségű játékoskarrier elindítása, rengeteg topmenedzser inspirálása, játéktörténeti jelentőség.

Guardiola karrierje mostanra mégis egyetlen konfliktusra van felfeszítve: túlgondolja-e a BL-ben? És képes-e végre megnyerni a sorozatot Messi nélkül?

Teljesen nyilvánvaló módon, egy ekkora – és ennyire fontos – karriert nem tehetünk ennek kitettjévé. Ennek ellenére lehet, hogy Guardiola az idén egyszer s mindenkorra megadja a választ a kérdésekre.

A múlt baljós árnyai

Csaknem tizenkét év telt el azóta, hogy a katalán szakember a Wembley-ben másodszor is magasba emelhette a BL-trófeát. Azóta hatszor járt az elődöntőben, háromszor a negyeddöntőben és egy alkalommal már a nyolcaddöntőben kipottyant. Egyszer a fináléig jutott – akkor veszített –, most pedig az utolsó négy versenyben maradó egyikeként ismét egy döntőbe igyekszik. Ez borzasztó sok ellenfél és helyzet, melyeket nem lehet egy kalap alá venni. Sokszor amiatt estek ki a csapatai, mert bár lehetőségekig eljutottak, azokat a játékosok nem tudták sikeresen befejezni. Máskor tényleg Guardiola elképzelései nem működtek: az az újítás, amellyel semlegesíteni kívánta az ellenfél általa azonosított erősségét, visszaütött. Nem csak, hogy nem működött – a sajátjainak játékát zavarta össze vele.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik