Foci sport24

Miért nincs egy Netflixe a sportközvetítéseknek?

Alberto PIZZOLI / AFP
Alberto PIZZOLI / AFP
Aki manapság otthonról akar sportot nézni, annak három választása van: előfizet egy drágább kábeltévés csomagra, előfizet egy sokadik streaming szolgáltatóra, vagy kalózkodik. Pedig nem kellene, hogy így legyen.

Ahhoz képest, hogy sporttal kelek és fekszem, kábeltévém csak 25 éves koromra lett. Ekkor költöztem az első albérletembe. Amikor egy Sport TV-n végre elértem a spanyol bajnokságot, vagy az azóta megboldogult SportKlubon a francia focit, azt éreztem, végre bepótolhatom mindazt, ami kimaradt a kamaszkoromból. Az egyik kedvenc bajnokságomat, az angolt viszont így sem értem el, mert csak a DigiSporton volt elérhető, ami nem volt kiépítve a lakóhelyemen.

Később éveket húztam le úgy a DigiSport magazinjában, hogy egy percet sem láttam viszont belőle.

Magyarországon ma 11 sportcsatorna üzemel: M4 Sport, Sport1, Sport2, Eurosport1, Eurosport2, Spíler1, Spíler2, Extreme Sports, Fit HD, ARENA4, MATCH4. Ez önmagában is sok, de ha azt nézzük, hogy egy felsőbb kategóriájú előfizetéssel nagyjából mindegyikhez hozzáférhetünk, jobban jártunk, mint az angolok, ahol, ha valaki szeretné nyomon követni a Premier League-et, annak évenként közel évi 700 fontba (300 ezer Ft) fáj előfizetni a három nagy közvetítőre (SkySports, BT Sportsra és az Amazon Prime). Ha angol lennék, ki lennék akadva, hogy drágább otthonról megnézni a saját hazai bajnokságomat, mint bárkinek külföldről.

De miért? Biztos, hogy a sportközvetítések világának legjobbikában élünk ennyi szolgáltatóval, ilyen magas árakon? Miért nem jött még valaki, aki az egészbe belerúgott volna, mint ahogy azt tette az Apple Music és a Spotify a zenei piaccal, vagy a Netflix a filmkölcsönzéssel?

Pedig a foci és televízió házassága nem indult szépen. Angliában a klubok nem is nagyon akarták, hogy közvetítsék a mérkőzéseiket és egy időben olyannyira féltek attól, hogy a meccsre kilátogató tömegeket elveszítik, hogy az azóta kultikussá vált összefoglaló műsor (Match of the day) indítását is valóságos paranoia övezte. A ’60-as években úgy közvetítettek meccseket, hogy előtte szándékosan nem mondták meg, mit fog adni a TV, hogy ezzel se befolyásolják a meccsre kilátogató tömegeket. A félelem nem volt alaptalan: akkoriban tényleg csökkent a látogatószám, amit könnyű volt a televíziós közvetítések elszippantó erejére fogni, de az egészhez az is hozzájárult, hogy a növekvő huliganizmus és leépülő infrastruktúra mellett a foci is egész egyszerűen rossz volt.

Angliában a helyzet odáig fajult, hogy ma is él egy olyan törvény, ami megtiltja, hogy szombatonként 14:45 és 17:15 óra között meccset lehessen közvetíteni a TV-ben.

Az egésznek még egy UEFA-rendelkezés alapozott meg, amivel azt akarták biztosítani, hogy az emberek ne maradjanak otthon „kanapékrumpliként” fetrengeni és látogassanak csak el a meccsekre.

A 3 pm blackout (15 órai sötétség) szabály viszont olyan abszurd helyzetekhez vezetett, hogy amikor Cristiano Ronaldo tavalyelőtt visszatért a Manchester Unitedhez, senki nem látta a debütálását a TV-ben.

GIUSEPPE COTTINI / NurPhoto / AFP
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik