Foci sport24

Brazília nem felejt, a Corinthians edzőjének a 36 évvel ezelőtti szexuális erőszak miatt kellett távoznia

Marcello Zambrana / AGIF / AFP
Marcello Zambrana / AGIF / AFP
Higgye el mindenki, az már nem is téma, hogy a brazil országos bajnokság 4. fordulóját a negyedik edző irányításával játssza majd a Corinthians! Persze, a legfrissebb felmérések szerint a – csak az országhatáron belül számolva – csapatért szorító 30 millió drukkert biztosan elsősorban ez köti le. De egyéb aspektusok még érdekesebbek: például kap-e Brazília egyik legeredményesebb edzője feloldozást a helyi futballtársadalomtól egy több mint 36 évvel ezelőtti bűntény alól, vagy soha többé nem állhat munkába?

Cuca a bajnokság 2. fordulójában irányította a Corinthianst, akkor az együttes 3-1-es vereséget szenvedett, később, hét közben az elődjétől örökölt kétgólos hátrányt megfordítva továbbjutott a csapattal a kupában, majd hat nap után távozott.

Ennyi idő alatt olyan elviselhetetlenné fokozódott a klub vezetésére és a magára, Cucára nehezedő nyomás, hogy mindenki ezt látta egyedüli megoldásnak. A tréner olyannyira, hogy szerződése felbontását kérte.

Már az érkezésének bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón és az az utáni első edzésen is több tucatnyi tiltakozó jelent meg a Corinthians edzőközpontjánál.

Transzparenseiken „A Nép Csapata?”, „Ki Cucával!”, „Tiszteld a nőket!” feliratok szerepeltek. A középső önmagában is teljesen érthető tartalom, a másik kettő viszont a mester eltávolítása iránti igényről többet is elárul. A Corinthians egyik állandó beceneve a kezdetektől, 1910-től a Time do Povo, azaz A Nép Csapata. A klub első elnöke, Miguel Battaglia egyik első gondolatát az akkor a futballt uraló elittel szemben fogalmazta meg úgy, hogy „a Corinthians a nép csapata lesz, és a nép alkotja a csapatot”. A Respeita as Minas az előző időszak Corinthians által gyakran használt jelmondata, amely a nők egyenjogúságáért, jogaik védelméért indult mozgalmak kifejezése: „Tiszteld a nőket! A tiltakozók Cuca személyében nem látták egyesülni a klub által vallott értékeket.

Ennek az oka 1987 óta búvópatakként követte Cuca életét és pályafutását. A tréner a Grémio csapatával még játékosként járt Bernben az említett évben, amikor a svájci rendőrség őt és három társát egy 13 éves lánnyal szemben egy hotelszobában elkövetett szexuális erőszak miatt letartóztatta, egy hónapra bezárta, majd két év múlva a bíróság el is ítélte.

Cucára 15 hónapos szabadságvesztést róttak ki,

amit azonban – a törvényi szabályozás miatt, miszerint a brazil születésű állampolgárokat nem adják ki más ország hatóságának – nem kellett letöltenie. A 36 évvel ezelőtti történet nem először került elő Cuca karrierjében, de ezúttal a brazil futball egészen más kontextusában, és a brazil társadalom üggyel kapcsolatos érzékenységének eddigi csúcspontján. A dél-amerikai országban nagy hullámokat vert az előző időszakban Dani Alves zaklatási ügye önmagában is, de nem kevésbé a futballista vallomásainak állandó változása. És már Dani Alves esete is a Robinho erőszakos cselekménye körüli, több éves diskurzus teremtette légkörben nyert értelmet. Robinho tíz esztendővel ezelőtt csoportosan követett el erőszakot Milánóban, és az olasz igazságszolgáltatás jogerősen kilencéves börtönbüntetést szabott ki rá. A Santos, a Real Madrid és a Milan korábbi sztárja azonban még nem kezdte meg büntetését, mivel az ítélethirdetéskor Brazíliában tartózkodott, és a helyi törvények szerint nem adják ki őt, hanem megkezdődik a döntés „honosítása”. Ezek az esetek a tiltakozás erejét megsokszorozták.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik