Foci

50 éve játszották minden idők egyik legjobb Magyar Kupa-döntőjét

vasasfc.hu
vasasfc.hu
A Vasas másodszor játszott MNK-döntőt, és ahogyan 1955-ben 3-2-re, úgy ötven éve, 1973. május elsején 4-3-ra legyőzte a Honvédot. A piros-kékek edzője mindkétszer Baróti Lajos volt. A százhúsz perces „újrajátszáson” a bombázó Várady Béla három gólt szerzett, a trófeát pedig az az Ihász Kálmán emelte fel, aki Baróti miatt vonult vissza.

Nem lehet mondani, hogy a Honvéd és a Vasas ráfeküdt volna a Magyar (Népköztársasági) Kupára. Az 1972/73-as kiírásig mindkét együttes egyszer – 1964-ben, illetve 1955-ben – nyert, és a régmúlt időkben (1926-ban) a Honvéd-előd Kispest is elnyerte a trófeát.

Az 1955-ös döntőben a Vasas épp a Honvédot győzte le 3-2-re, noha az ellenfél a Budai II, Kocsis, Machos, Puskás, Czibor atom csatársorral állt fel. Ezen a találkozón jegyezték fel minden idők rekordközönségét az M(N)K-ban: a mérkőzést 40 ezren látták a Népstadionban. Ez a szerény csúcs is jelzi, milyen presztízse volt minálunk még a legszebb futballkorokban is a kupának…

E sorozat negyeddöntőjében 70 ezren tolongtak a Vasas–Szombathely meccsen (7-1), de azt a Vörös Lobogó (MTK)–UDA Prága KK-döntő (6-0) előmérkőzéseként rendezték.

Az 1973-as csúcstalálkozón nem tülekedtek a nézők, mindössze 7888-an váltottak jegyet a mérkőzésre. És még kisebb lett volna a közönség, ha a Vasas–Honvéd előtt tartott Barcs–Hajdúböszörmény Szabad Föld Kupa-döntőre (8-3) nem érkeznek több százan vidékről.

Pedig a Vasas nagy formában volt: 1972. november 26. és 1973. május 6. között tizenhárom egymást követő bajnoki meccsen maradt veretlen, sőt ezek közül tízet megnyert. Igaz, a kupában fontolva haladt, csak a Diósgyőrt szórta meg a mesterhármast jegyző Tóth Bálint főszereplésével (5-2). Szegény Tóthnak éppen a DVTK volt a végzete: egy miskolci bajnoki mérkőzésen, amelyen a Vasas nyert 1-0-ra, Földesi Károly úgy agyonrúgta, hogy a technikás csatártehetségnek többszörösen eltört a lába, így le kellett mondania arról a karrierről, amely a brutális belépőig a legszebb reményekkel kecsegtetett.

A piros-kékek a további meccseiket „köhögve” nyerték: Békéscsabán Vidáts Csaba a 83. percben fejelte a győztes gólt a másodosztályú ellenfélnek (1-0), a Kőér utcában Várady Béla vitatott 11-ese döntött a szintén NB II-es Bp. Spartacusszal szemben (3-2), míg az elődöntőben a másodosztályból a legjobb négyig jutó Szolnoki MTE vendégeként a Vasas ritkán jutott át a félpályán, Komjáti András fejes góljával mégis 1-0-ra győzött.

Arcanum Digitális Tudománytár Népsport, 1973. május 3.

Komjáti a döntőben sérülése miatt nem játszhatott, csakúgy, mint 1980-ban, amikor a negyeddöntő hajrájában fejelte a meccs egyetlen gólját az NB II-es Sabariának. Szombathely egyezett Szolnokkal: a vasi városban ugyanúgy 1-0 és 12 ezer néző volt, mint 1973-ban a Tisza-parti településen.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik