Foci sport24

Az előmeccsen duplázó Nyilasi mentette meg a magyar drukkerek napját

Arcanum Digitális Tudománytár
Arcanum Digitális Tudománytár
Annyi osztrák Schlachtenbummler érkezett 1973 tavaszán a budapesti vb-selejtezőre, hogy a vendég szurkolókat a főváros 150 kilométeres körzetében szállásolták el. Játszott a Balaton, de még Salgótarján és Szekszárd is. A 72 068 fizető néző előtt megrendezett találkozó 2-2-vel zárult, a legjobb magyar teljesítményt a duplázó Nyilasi Tibor nyújtotta. Az előmeccsen, az ifiben.

Nem érdekelte az osztrák szurkolókat 1973-ban, hogy a második világháború befejezése óta eltelt huszonnyolc évben a magyar válogatott 88,2 százalékos mérleget produkált, tizenhét mérkőzés közül tizennégyet megnyert és csak egyet veszített el a szomszédok legjobbjaival szemben.

Igaz, az egyetlen győzelmet Budapesten érték el Ausztria labdarúgói, mégpedig 1961. június 11-én a Grosics – Mátrai, Sipos, Kotász, Dalnoki – Solymosi, Göröcs – Sándor, Albert (Machos), Tichy (Kuharszki), Fenyvesi összetételű gálacsapat ellenében.

A hetvenhármas vb-selejtezőre 30 ezer jegyigénylés futott be Bécsben, az Arbeiter Zeitung szerint az osztrák fővárosban hússzoros árat fizettek a belépőkért. Csak az IBUSZ-on keresztül több mint hétezer Schlachtenbummler érkezett Magyarországra, minek következtében a százéves jubileumát ünneplő Budapest 150 kilométeres körzetében valamennyi szállóra ki lehetett tenni a „megtelt” táblát.

A sógorok jó része a Balatonnál lakott, de voltak osztrák csoportok, amelyeket a salgótarjáni Karancs Szállóban vagy a szekszárdi Hotel Gemencben helyeztek el (szobánként 150 forintért). Az Osztrák Labdarúgó Szövetség archívuma szerint „a határon tapasztalható nyomorúságosan hosszú várakozási idő ellenére több mint 25 ezer osztrák zarándokolt el a telt házas Népstadionba”.

A Képes Sport pedig megemlítette:

Az 50 ezres magyar közönségnek korántsem volt akkora hangja, mint a 30 ezer osztráknak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik