Foci sport24

A brazil fociban tényleg bármi megtörténhet: a VAR segítette ki a csalókat

Paulo Paiva / AGIF / AGIF via AFP
Paulo Paiva / AGIF / AGIF via AFP
Egy brazil másodosztályú labdarúgócsapat vezetőedzője úgy döntött, nem nevezi kezdőbe egy játékosát, ami elég komoly hullámokat vert.

Történt egy szép tavaszi napon, előző novemberben (ilyen ez a brazil világ, ott akkor tartják a tavaszt), hogy kiderült, a másnapi meccsen Gabriel Domingos nem szerepel majd a kezdőben. Allan Aal, a Vila Nova edzője a brazil másodosztály utolsó fordulója előtt határozott így, döntése vízbe hajított sziklának bizonyult, máig hullámokat ver, de a természet törvényeinek ellentmondva nem egyre csillapodókat, hanem egyre többek elsodrásával fenyegetőket.

Ezekben a hónapokban már első- és másodosztályú országos bajnoki mérkőzések sorát érintő fogadási csalások ügyében hallgatnak ki játékosokat és csalást szervező személyeket.

A fogadási csalásoknak és azok felgöngyölítésének nyilvánvalóan létezik anatómiájuk. A brazil eset előbbiek tekintetében tipikus, a fogadási bankkártyavár összeomlását viszont valószínűleg inkább még Rejtő Jenő írhatta kávéházi asztalánál ücsörögve, majd eladta egy Dél-Amerikába emigrálni készülő honfitársunknak, a megtalált kézirat alapján pedig most rendezte meg az élet Goiana államban.

A Vila Nova futballcsapata októberben majdnem eladta középpályását, Romariót az Egyesült Arab Emírségekbe egy meg nem nevezett együttesnek, az üzlet megköttetett, viszont a papírmunka és az orvosi vizsgálat nem zajlott le az arab ország átigazolási időszakának végéig. Romario maradt a brazíliai együttesénél, de immár – újraregisztrálási lehetőség híján – kereten kívül, tétlenségre ítélve. Hogy a végtelen tenni akarás vagy egyéb önszorgalom volt-e a lelki kiváltó ok, csak Romario lenne a megmondhatója, de tevőleges kapcsolatba került olyan emberekkel, akik a Serie B utolsó fordulójának eseményeit tervezték manipulálni.

Heber Gomes / AGIF / AGIF via AFP Romario

Romariónak azt kellett volna elintéznie, hogy a Vila Nova-Sport meccsen az első félidőben legyen tizenegyes. Kereten kívüliként ez meglehetősen nehéz, így már önmagában az is a misztikum kategóriájába tartozik, hogy miként került ő a képbe, az viszont már csak valamifajta okkultizmussal magyarázható, hogy Romario miért Gabriel Domingosban találta meg a csapaton belüli jobbkezét, a fiatalember ugyanis egyetlen alkalommal sem lépett pályára a szezon során az országos bajnokságban. Mindenesetre előlegként mintegy 670 ezer forintnyi reált a fiatal játékos számlájára utaltak a szervezők, és az O Popular írása alapján

Gabriel nemcsak közvetítő volt, hanem vállalta is, hogy büntetőt hoz össze. Igen, a játékos, aki sosem játszik.

Ebben a történetben, már rájöhettek, az a pláne, hogy gépezet került a sivatagnyi homokszem közé. Romario bízott benne, hogy Gabriel Domingos elköveti azt a szabálytalanságot, amely a fogadáshoz szükséges. Gabriel Garcia Marquez meseregényeiből ismerhetjük a babonának és a mély vallásosságnak a speciális elegyét, amely Dél-Amerika bájának szépségpöttye, de ki gondolta volna, hogy ennyire nyilvánvalóan csücsül az ajkak fölé a mai futball világában is? A szezonban 11-edszer is úgy döntött Allan Aal, hogy Gabriel Domingos nem szerepel a csapatban. Előtte másik két leváltott edzőkollégája összesen 27-szer megtette már ezt a csapatot irányítva.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik