Foci sport24

Ötezer dollárt ígért a BEK-elődöntő játékvezetőjének a magyar machinátor

Arcanum Digitális Tudománytár / FourTwo, 2018 (1-12. szám)2018-04-01 / 4. szám
Arcanum Digitális Tudománytár / FourTwo, 2018 (1-12. szám)2018-04-01 / 4. szám
Fél évszázada a Milánóban – részint bundameccsekből – élő Solti Dezső megkereste Lobo játékvezetőt, hogy a portugál sporttárs az olasz csapat szempontjából megfelelően dirigálja a Derby County–Juventus labdarúgó BEK-elődöntő visszavágóját. A magyar megbízottról a Juve persze nem is hallott, ám az UEFA 1974-ben nemkívánatos személlyé nyilvánította a mesterkedőt.

Annak idején nagy feltűnést keltett a Sunday Times cikke, amely A csalások aranykora címmel látott napvilágot. Ebben Brian Glanville azt írta: „Solti Dezső 1973 márciusában a lisszaboni Ritz Szállóban magához kérte Francisco Marques Lobót. Artemio Franchira, az UEFA olasz elnökére hivatkozva elmondta neki, hogy őt jelölték ki játékvezetőnek a Derby County–Juventus BEK-elődöntő visszavágójára.”

Arcanum Digitális Tudománytár / FourFourTwo, 2018 (1-12. szám)2018-04-01 / 4. szám A kép jobb oldalán Artemio Franchi, az UEFA egykori elnöke. A BEK-serleget Gianni Rivera, a Milan klasszisa emeli a magasba.

A lap szerint Solti 5000 amerikai dollárt ígért Lobónak, ha a Juventusnak vezeti a meccset.

Egy gépkocsi indítókulcsát is megcsörgette a szerényen élő lisszaboni telefonszerelő előtt,

és azzal kecsegtette a portugál sporttársat: meghívhatja Itáliába, bemutathatja a Juventus vezérkarának, ami bírói pályafutása és a kocsi szempontjából sem mindegy. (Gianni Agnelli a klub meg a Fiat elnöke volt egyben.)

Arról, hogy ő fúj napra pontosan ötven éve, 1973. április 25-én a Derby–Juvén, Lobo Soltitól értesült. Mielőtt elment a találkozóra, a bíró jelezte a megkeresést a Portugál Játékvezető Szövetség elnökének, majd – vele egyeztetve – feljelentést tett, és rögzítette következő telefonbeszélgetését a magyar hívóval.

De ki volt Solti Dezső? Egy 1911-ben Steinbergerként született balmazújvárosi ember, akiről a helyi futballcsapat támogatása kapcsán azt írta hajdanán a hajdú-bihari újság: „A Hangya vendéglőben kolbász, szalonna és kenyér is került az asztalra Steinberger Dezső jóvoltából. Édesapjának a szomszédban jól menő malma volt, a fiú este elcsente a páncélszekrény kulcsát, és pénzt vett ki a trezorból, így fedezte a mérkőzések utáni kiadásokat.”

Solti aztán megjárta és túlélte Auschwitzot, majd artistaként – hat táncosnővel együtt – hivatalos engedéllyel szerződött Olaszországba 1949-ben. Öt évvel később Guttmann Béla, aki akkor a Milan edzője volt, Solti luxusautóját – jogosítvány nélkül – vezetve elütött egy tizenhét éves lányt. Solti magára vállalta, hogy ő ült a volánnál, ezzel együtt Guttmann 1955 februárjában távozott Milánóból, helyére a honosított uruguayi Hector Puricelli került.

A hatvanas években Solti az Internazionale bundaügyi megbízottja lett, persze nem hivatalosan. Hatvannyolctól nem engedték beutazni Magyarországra, mert – a bürokratikus megfogalmazás szerint – „korrumpálni” akart magyar játékvezetőket, és „törvénybe ütköző módon” vitt ki az országból bélyegeket, festményeket. Igaz, a tiltást már a következő évben megszüntették. Ellenben a zavaros életű honfitársat az 1974. május 22-én Edinburgh-ben rendezett UEFA-kongresszuson „nemkívánatos személynek” nyilvánította az európai szövetség.

Arcanum Digitális Tudománytár / FourFourTwo, 2018 (1-12. szám)2018-04-01 / 4. szám Solti Dezső sajtóigazolványa az 1966-os világbajnokságra.

A Sunday Times a Derby County–Juventus mérkőzéssel kapcsolatban megállapította:

Nem lehet a véletlennek tulajdonítani, hogy Solti hosszú ideig annyira közel volt az Internazionale elnökéhez, Angelo Morattihoz, továbbá Helenio Herrera edzőhöz és a kék-feketék korábbi titkárához, Italo Allodihoz. Az ember nem mehet el a mellett sem megjegyzés nélkül, hogy Soltit akkor kapták vesztegetésen – a Juventus találkozóinak egyikén –, amikor Allodi az Intertől átszerződött a fekete-fehérekhez.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik