Foci sport24

Már nem is lenne meglepetés, ha az élvonalba jutna a Championship szegénylegénye

Richard Sellers/PA Images via Getty Images
Richard Sellers/PA Images via Getty Images
A Luton Town helye már biztos a Premier League-be jutásért folyó rájátszásban, miközben a liga egyik legkisebb költségvetéséből gazdálkodik, és tíz éve még az ötödik vonalban szerénykedett. Hogyan sikerült egy romhalmazból élvonalba pályázó csapatot építeni?

A leginkább fapados repülőteréről ismert Luton futballklubja jókora utat tett meg az elmúlt bő évtizedben: miután 2009-ben pénzügyi szabálytalanságok miatt harminc pontot vontak le az akkor a negyedosztályban szereplő, de régóta gyengélkedő csapattól, a Luton Town történelme során először kipottyant a Football League-ből, és az akkor még Conference Premiernek nevezett ötödosztályban állhatott csak rajthoz, majd ott is ragadt évekre. Végül azonban a Kalaposok becenevű klub erősebben jött ki a válságból, többek között annak is köszönhetően, hogy a szurkolók által támogatott Luton Town Football Club 2020 konzorcium szerezte meg a tulajdonjogát.

Ami azóta történt, leginkább azt mutatja, milyen sokat számít, ha olyan emberek ülnek egy futballklub vezetőségében, akik tényleg a szívükön viselik a csapat sorsát, nem pedig csak Excel-táblák lebegnek a szemük előtt.

A Luton Town nagymúltú egyesület: 1885-ben alapították, és húsz évvel később már állt a csapat jelenlegi stadionja, a Kenilworth Road. A csapat ugyan sokáig az alsóbb osztályokban szerepelt, de az ötvenes évektől többször is feltűnt az élvonalban, mielőtt a nyolcvanas évek elején kezdetét vette volna a Luton eddigi legsikeresebb időszaka. A David Pleat vezette csapat remek támadófocit játszva szárnyalta túl az elvárásokat, majd az évtized végén jött a Kalaposok eddigi legnagyobb eredménye: 1988-ban az Arsenalt legyőzve hódították el a Ligakupát. Ekkor már Ray Harford ült a kispadon, a csapatban pedig olyan sztárok játszottak, mint az angol válogatott Brian Stein, az északír válogatottal két vébét is megjárt Mal Donaghy vagy éppen a csatár Mick Harford, aki csak névrokona volt az edzőnek. Nem sokkal később azonban már jöttek a szűk esztendők: a csapat 1992-ben kiesett az élvonalból, azóta pedig esélye sem volt visszajutni, egészen mostanáig.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik