Foci sport24

Egészségét és ép eszét vesztette a Tottenhamnél Antonio Conte

Piero Cruciatti / Anadolu Agency / AFP
Piero Cruciatti / Anadolu Agency / AFP
Bár teljes hétbe telt, a Tottenham kirúgta a klubot egy meccset követő sajtótájékoztatón értelmezhetetlen és elfogadhatatlan módon lehordó Antonio Contét. Szinte azt lehetett érezni, hogy a másfél éven át a londoni klubban dolgozó olasz edző akkor, ott, abban a szobában fejben teljesen leolvadt. Ennek – de nem kizárólag ennek – köszönhetően nem lehetett maradása a csapatnál.

„Nem mehetsz be egy 100 eurós étterembe 10 dollárral a zsebedben.”

„Itt hozzá van szokva mindenki ehhez: nem fontos célokért küzdenek. Nem akarnak nyomás alatt, stressz alatt játszani. Ez a könnyebb út. Ez a Tottenham története az elmúlt húsz évben. Ennyi ideje ugyanaz a tulajdonos, mégsem nyertek semmi. Ez hogyan történhet meg? Kizárólag a csapat vagy az aktuális edző hibája ez? Tudom, milyen szakemberek dolgoztak itt…. Ideje változtatni ezen a helyzeten, ha a Tottenham változni akar. Ha folytatni akarják ezt az utat, akkor megint lecserélhetik az edzőt, többet is majd akár, de a helyzet nem fog javulni. Higgyenek nekem!”

Daniel Levy, a Spurs tulajdonosa nem hitt Antonio Conténak. Az olasz szakember az elsőként idézett mondatot még a Juventus, az utóbbiakat a londoniak alkalmazottjaként mondta a nyilvánosság előtt. És bár a torinóiaknál nem közvetlenül ez a kijelentés okozta a kirúgását, az a feszültség, az átigazolásokkal kapcsolatos belső konfliktus, ami azt kiváltotta nagyon is. Legutóbbi munkájának a Tottenhamnél viszont pontosan az előbbi gondolatai vetettek véget. Így edző nem beszélhet a klubjairól – de Conte már nem lesz más ember.

Őrült géniusz

Conte egészen kiváló edző, jelenleg a szakmája egyik legjobbja. Rajta kívül olyan sok, annyira jól érthető és a pályán maradéktalanul használható fogódzkodót és információt egy kezünkön megszámlálható tréner képes csak adni a játékosainak. Abban a pillanatban, amint leül egy kispadra, a keret teljesítményének padlója (minimuma) megemelkedik. Eddig akárhol vállalt munkát, ott nagyon hamar, nagyon komoly fejlődés lett érzékelhető – és ezt a pályán kívüli viselt dolgai sem annullálhatnák.

Gond – most már sokszorosan bebizonyosodott – akkor lesz, amikor hosszú távon kellene együttműködni, képesnek lenni alkalmazkodni, adott esetben elengedni konfliktusokat.

És ha feszültség is alakul ki, nem aláásni nyilvánosan minden körülötte lévőt.

Így ugyanis elvész a jelentősége annak, mi történt a pályán. Az eredmények elillannak a levegőbe.

A Tottenham 2021 nyarán vezetőedzőt keresett. José Mourinho az azt megelőző év vége felé távozott, az idény befejezésig hátralevő időben pedig a Spurs egykori játékosa, Ryan Mason vette át a stafétát. Mason most is a stáb tagja, Conte idei kényszerű távolmaradása alatt (erről később bővebben is lesz szó) az olasz pályaedzőjével, Cristian Stellinivel együtt vezette a csapatot – ez a mostani szezon maradék részében is így lesz. Fabio Paratici, a Juventus egykori és a londoniak jelenleg háttérbe vonult sportigazgatója azon a nyáron kezdte meg angliai munkáját, és Mason leköszönését követően a poszt betöltése hosszú hetekig elhúzódott. Paulo Fonseca kinevezését Paratici vétózta meg, míg Gennaro Gattusóra Levy mondott nemet, miután a szurkolók a közösségi felületeken a vele folytatott tárgyalásokról szóló hírekre elsöprő elutasítással reagáltak. Töméntelen mennyiségű név merült fel rajtuk kívül is, akikkel maximum egy telefonhívásig – vagy talán addig sem – jutottak, így végül egy már-már pánikszerű döntés eredményeképpen az akkor a Wolverhamptontól nemrégiben elköszönő Nuno Espirito Santót mutatták be a Tottenham új trénereként.

LINDSEY PARNABY / AFP Nuno Espirito Santo
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik