Foci

Gyerekkorában csatárnak készült, most a világ egyik legjobb kapusa lett

HERVIO Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP
HERVIO Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP
Franciaországnak az elmúlt 40 évben szinte csak kiváló kapusai voltak. Mike Maignan lehet a következő, aki világklasszis szintre emelkedhet.

Az embernek utólag beindul a fantáziája: mi lett volna, ha a 2006-os világbajnoki döntő tizenegyespárbajában nem a megkopott Fabien Barthez véd, hanem a karrierje csúcsán szárnyaló Gregory Coupet? Ugyanígy, mi lett volna, ha 2022-ben nem Hugo Lloris áll szemben az argentin lövőkkel, hanem Mike Maignan?

Utóbbi kérdés sokszor feljött mostanában. Mike Maignan Írország ellen egy fantasztikus nyújtózkodással ütötte ki Nathan Collins fejesét, Hollandia ellen pedig Memphis Depay tizenegyesét hárította két ütemben.

A francia (közösségi) média egy része a kérdéssel rosszindulatúan arra utalt, hogy Maignan ezzel a két bravúrral csak azt igazolta, hogy már most jobb kapus, mint Lloris valaha volt. Egy objektívebb nézőpontból figyelve viszont feltűnik egy adat: Lloris karrierje során 128 tizenegyesből 17-et fogott (7 ment mellé), Maignan pedig 50-ből 12-t (6 ment mellé).

Llloris 18%-ban védte a büntetőit. Maignan ennél közel kétszer (35%) eredményesebben.

A felvetés ugyanakkor azért sem fair, mert Maignan a katari vébé alatt sérült volt, még a torna előtti hónapokban sérült le a vádlija. Lloris visszavonulása után erősen úgy fest, hogy Mike Maignan hosszú évekig lesz a francia válogatott első számú kapusa és világviszonylatban is előrébb juthat, mint Lloris bármikor a karrierje során.

Franciaországnak gyakorlatilag az elmúlt 40 évben folyamatosan volt stabilan teljesítő, nemzetközileg is magasan jegyzett kapusa. Joel Bats a nyolcvanas évek második felét uralta, Fabien Barthez pedig egy évtizeden (1996-2006) át volt a Kékek kopasz kabalája. Hugo Lloris még őt is megelőzte hosszútávfutásban: 2008 és 2022 között minden konkurenciát maga mögé utasított.

PHILIPPE HUGUEN / AFP A megszokott jelenet a franciák meccsei előtt a 90-es évek második felében, a 2000-es évek elején: Blanc puszit nyom Barthez kopasz kobakjára

Ami igazán megdöbbentő, hogy egy jobb világban a franciák másodvonala is felért volna elsővel. Bernard Lama 1996-ig a leginkább mediatizált kapus volt, ám egy kannabisz-fogyasztási botrány miatt lejjebb került a rangsorban; Grégory Coupet 2006-ban úgy tűnt, Barthez elé kerülhet, ám Raymond Domenech másképp döntött, ami miatt Coupet-t az edzőtábor parkolójában kellett visszakönyörgni a hotelbe; Lloris előtt pedig Steve Mandanda volt a kiszemelt trónörökös, ám néhány baki miatt hátrébb szorult, de ez sem akadályozta meg abban, hogy 2018-ban világbajnok legyen.

És most érkezik az őrségváltás. Lucas Chevalier szinte a semmiből robbant be a Lille-nél, Illan Mesliert még a Bielsa-féle Leedsből ismerhetjük, a még mindig csak 24 éves Alban Lafont pedig még néhány évvel ezelőtt a Fiorentinánál vett be egy fura kanyart, most viszont a Nantes meghatározó tagja, nemrég Francia Kupát nyert velük.

Ha ez nem lenne elég, ott van a válogatott körül évek óta lófráló Alphonse Areola vagy a Lens patologikusan magabiztos kapusa, Brice Samba, Maignan erejéről viszont sokat elárul,

hogy még ilyen lista mellett sincs kihívója.

Pedig egy időben pedig úgy tűnt, elérte a plafonját. Maignan a Paris Saint-Germain akadémiáján nevelkedett olyan 1995-ben született társak mellett, mint Presnel Kimpembe, Adrien Rabiot, Alphonse Areola vagy Jean-Kevin Augustin (Kingsley Coman egy évvel fiatalabb), és amikor felhozták a felnőttek közé, csak a negyedik számú lehetőségként számítottak rá Kevin Trapp, Salvatore Sirigu és Nicolas Douchez mögött.

Edzői szerint sosem panaszkodott és kiegyensúlyozottsága és nyugalma miatt olykor őt használták összekötő kapocsként a kapusok közti viszályok kezeléséhez. Maignan viszont felismerte, hogy Párizsban, ha keresztbe áll sem lesz első számú kapus, ezért 2015-ben a Lille 1 millió euróért igazolta le, hogy aztán hat évvel később 15-szörös áron adják tovább az AC Milannak.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik