Foci sport24

Negyedóra múltán 2-0-ra vezetett az Újpest, mégis a Juventus jutott tovább a BEK negyeddöntőjéből

Fél évszázada Bene Ferenc mindjárt az első percben vezetést szerzett, Tóth András még az első negyedórában 2-0-ra növelte az előnyt. Ám a torinói 0-0 után az újpesti BEK-negyeddöntő is döntetlennel zárult (2-2), és az idegenben szerzett gólokkal a Juventus ment tovább. A hazai sajtó leszedte a keresztvizet a magyar futballról, pedig akkor még Juve-szintű sztárcsapatokkal vívtak európai rangadókat szakértelemmel felnevelt honfitársaink.

A sajtóban ez jelent meg 1973. március 21-én, a Juventus elleni BEK-visszavágó előtt: „A jegyigények nemcsak a várakozást, hanem a Megyeri úti stadion befogadóképességét is meghaladták, de az Újpesti Dózsa – hűséges szurkolói miatt – nem akarta még ezt a fontos mérkőzést sem a Népstadionba vinni. Mivel belépőt napok óta nem lehet kapni, az egyesület kéri: csak a jegytulajdonosok menjenek ki a Megyeri útra. Tekintettel a várható nagy forgalomra, lezárják a pálya környékét, az egyik oldalon a Váci út–Megyeri úti résztől, a másik oldalon a Baross utcán, a kórháztól. Erre a zárt területre már csak a jegytulajdonosokat engedik be. A BKV 15 órától a XIII. kerületi Katona József utcából M jelzéssel külön autóbuszokat indít, villamosjáratait pedig a szükségnek megfelelően sűríti. A Megyeri út egyirányú lesz.

A klub megerősíti rendező gárdáját, de a szurkolókat is megkéri, hogy ki-ki a saját helyét foglalja el, az állóhelyeken ne üljenek le, s akkor minden jegytulajdonosnak lesz helye.

Akkor még nem volt szokatlan, hogy az európai klubtornák magyar résztvevői megérik a tavaszt. Az előző évadban az FTC a legjobb négy közé jutott az UEFA Kupában, és csak azért nem lett finalista, mert Szőke István a Népstadionban és Wolverhamptonban is kihagyott egy 11-est a Wanderers ellen (2-2, 1-2).

A BEK-negyeddöntő első mérkőzésén a lilák 0-0-t értek el Torinóban úgy, hogy az ottani Tuttosport szerint Dino Zoff, az olasz csapat kapusa volt a mezőny legjobbja, ő kapta a legjobb osztályzatot (8-ast). Az újpestieket így értékelte a lap: Szentmihályi 7 – Kolár 6,5, Harsányi 6,5, Horváth 7, Juhász 6,5 – Dunai III 7, Tóth András 7, Zámbó 7 – Fazekas 7, Bene 7,5, Nagy 6,5.

A La Gazzetta dello Sport azt írta: „Biztosra vettük a Juventus győzelmét, de a döntetlen igazságos. Úgy fest, Budapesten kevés lehetőség lesz a továbbjutásra.”

A Népsport egyáltalán nem ájult el a produkciótól:

A csatársor játékába sok hiba csúszott. Mentségül szolgál Dunai II korai kiválása. Nagy László nem bizonyult jó helyettesnek.

Dunai Antal a napra pontosan ötven éve rendezett visszavágón sem játszhatott, a Juventus viszont a legjobbjait vonultatta fel: Zoff – Salvadore – Spinosi, Longobucco, Morini, Cuccureddu – Causio, Capello, Furino – Anastasi, Altafini (Bettega) összeállításban szerepelt a Megyeri úton.

Aztán a bomba erős itáliai együttes már az első percben hátrányba került: a Göröcs-utód Tóth András (kar)mesteri átadással indította Benét, aki menthetetlenül a bal sarokba lőtt. Majd a 14. percben a ballábas Tóth tizenöt méterről, jobbal káprázatos gólt rúgott, a bal felső sarokba vágódó labda csaknem lerombolta a kaput (2-0).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik