Foci

Lineker–BBC 1-0, öngóllal: be kell-e fognia a száját egy műsorvezetőnek?

Neil Hall / MTI / EPA
Neil Hall / MTI / EPA
Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb műsorvezetője, Gary Lineker – nyolcvanszoros válogatott futballikon, minden idők egyik legjobb angol csatára – tweetelt egyet a múlt héten, és egészen elképesztő (média)vihar szakadt a nyakába emiatt. Ideiglenesen felfüggesztették, kollégái kiálltak mellette, az általa vezetett Match of the Day stúdiózás és kommentár nélkül, csak az összefoglalókkal ment le a BBC-n, mígnem végül hétfőn egyezség született.

Gary Linekert focista-pályafutása alatt sem tiltották el semmiért, és úgy tűnik, most sem tudják eltiltani

– jegyezte meg egy szellemes hozzászóló a Reddit futballfórumában. Tény: Anglia egyik legismertebb sporttelevíziós szakembere és egyik legnagyobb futballikonja napokkal a letiltását követően visszatérhet a BBC képernyőjére.

Elsőre úgy tűnik, hogy a Lineker–BBC mérkőzés az egykori csatárcsillag magabiztos győzelmével zárult, de az egész vita többről szól, és sok tanulsággal szolgál. Hiszen szó van itt a közösségi médiában posztoló véleményvezérek felelősségéről, a szólásszabadságról, a normális (közszolgálati) médiaműködésről, a szolidaritás erejéről, egy legendás tévéműsorról, no meg arról, hogy mit ér a sporttelevíziózás, ha eltűnik a kontextus?

Egy legendás műsor legbizarrabb adása

Ha van intézménnyé vált televíziós futballműsor, hát a BBC-n futó Match of the Day az: az összefoglalókat sugárzó MOTD 1964 óta szerepel a kínálatban, így a világ leghosszabb ideje folyamatosan műsoron tartott labdarúgóshow-jának számít. Egy olyan korszakban, amelyben nagyon kevés mérkőzés került élőben a képernyőre, a Match of the Day szolgált elsődleges forrásul a futballrajongóknak. Ha valaki olvasta Nick Hornby futballkönyvklasszikusát, a Focilázt, akkor tudhatja, mennyire rituálészerűen igyekeztek a drukkerek a tévé elé, hogy a stadionban látott meccs után láthassák, más pályákon mi történt.

2023. március 11-e a Match of the Day történetének legbizarrabb adása volt. Húsz perc és kilenc másodpercnyi nettó összefoglaló – a híres intró és főcímzene, műsorvezetők, szakértők, kommentár, elemzés és mindennemű kontextus nélkül. Csak a nettó futball és a közönségzaj.

Csúcsprofik által játszott, csúcsprofik által felvett, csúcstechnológiával készített, a semmiben lógó foci.

A kontextustól és kulisszáktól megfosztott, unikális show a szokottnál félmillióval több nézőt (2,58 milliót) vonzott, bizonyítva azt, hogy a közönség mindig is vevő volt és vevő lesz a katasztrófaturizmusra. A következő Match of the Day már ismét rendes lesz, és könnyen lehet, soha többé nem látunk a hétvégihez hasonlót.

A vihar

A vihar váratlanul azzal szabadult el, hogy a műsorvezető Gary Lineker belekeveredett a konzervatív brit kormány illegális bevándorlásról szóló törvénytervezetének vitájába, és igen kritikusan fogalmazott.

„Nincs hatalmas beáramlás. Más nagy európai államoknál jóval kevesebb menekültet fogadunk be. Mérhetetlenül kegyetlen politika ez, amellyel a legkiszolgáltatottabb embereket célozzák meg; olyan nyelvezetet használva, amely a harmincas évek Németországában használttól sem áll túl messze – és még velem van a baj?” – tette fel a retorikai kérdést.

Suella Braverman belügyminiszter visszaszólt erre, de még mindig nem történt semmi rendkívüli: a sztárfutballistából sztárműsorvezetővé vált Lineker rendszeresen megnyilvánul közéleti kérdésekben; ahogyan megnyilvánultak korábban más, a politikai skála ellenkező oldalán álló, hasonlóan magas státusú tévés személyiségek is (például Jeremy Clarkson, a Top Gear egykori legendás házigazdája, akinek véleményrovata van a Sunban, és írásai miatt figyelmeztették is – ám annak idején nem közéleti újságírói tevékenysége és több nagy vihart kiváltó megjegyzése, hanem egy verekedés miatt nem hosszabbították meg a szerződését).

Az igazán nagy hullámok akkor érkeztek meg, amikor a BBC felfüggesztette Linekert. Lineker (hasonlóan az említett Clarksonhoz) nem a brit közszolgálati médium alkalmazottja, hanem szabadúszó. Míg a BBC a pártatlansági követelményekre hivatkozva részletesen szabályozza alkalmazottai közösségimédia-tevékenységét, a szabadúszóknak alapvetően négy szabály van:

  1. professzionális viselkedés, tisztelet és udvariasság, a BBC értékeinek követése,
  2. a BBC jó hírnevének megőrzése,
  3. munkavégzés közben tartania kell magát a pártatlansági követelményhez, ne nyilvánítson személyes véleményt politikai vagy heves vitát kiváltó kérdésekben,
  4. ne kritizálja kollégáit a nyilvánosság előtt, ne adjon ki bizalmas belső információkat.

Lineker nem a Match of the Dayben, a BBC égisze alatt nyilvánított véleményt, így aztán kérdés, a szabályzat többféleképpen értelmezhető pontjai (különösen az, amely a szabadúszó „nem-újságírók” felelősségéről szól) vonatkoztak-e rá. Tim Davie, a BBC igazgatója szerint igen, így Linekert levették a képernyőről.

Ezzel egyrészt elszabadult egy politikai vihar (minden párt úgy érezte, bele kell szólnia az ügybe), másrészt egy médiavihar is. Lineker közvetlen kollégái ugyanis kivétel nélkül, szolidaritásból visszaléptek a Match of the Day-től, így nem maradt senki, aki vezethette volna a műsort vagy szerepelhetett volna abban. Újságírók, médiaszemélyiségek százai nyilvánítottak szolidaritást, és többen azt is hozzátették: egyáltalán nem értenek egyet azzal, amit Lineker írt, viszont a szabad véleménynyilvánításhoz neki is megvan a joga, és emiatt nem érhetik retorziók.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik