Foci sport24

Hazaküldte a PSG-t a BL-ből az ember, akiért sosem fizettek átigazolási díjat

Odd ANDERSEN / AFP
Odd ANDERSEN / AFP
Nyüzsögtek a méregdrága sztárok a Bayern München–PSG Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján (2-0), de a mérkőzés első gólját egy olyan, karrierje alatt sokszor lesajnált, 33 éves kiegészítő ember szerezte, akiért soha egyetlen klub sem fizetett átigazolási díjat, és aki eddig az idényig egyszer sem szerzett egy évadban 11-nél több gólt. Eric Maxim Choupo-Moting már nem is kiegészítő embere, hanem fontos láncszeme a Bayernnek – nem mellesleg ő a szezon legmeghökkentőbb meglepetése.

Olybá tűnik a szemlélőnek, mintha bizonyos dolgok végleg kimennének a divatból, esetleg a futball fogalomkészletéből. Ilyen például a dzsóker, a megbecsült cserecsatár a topkluboknál. Egy topklubhoz topjátékos dukál, és nem öt-hat, hanem tizenöt-tizenhat, a keret kiegészül ifjú szupertehetségekkel, így aztán mindenki nagyon drága, mindenki nagyon ambiciózus, mindenkivel szemben magasak a várakozások, mindenki nagyon megsértődik, ha hosszabb időre a kispadra kényszerül, a szurkolótábor pedig minden méregdrága játékost hajlamos elküldeni a francba, ha nem teljesít megfelelően. A keretmélység fitogtatása mintha külön verseny lenne. Az ötvenmilliós cserecsatárodat letromfolom a hatvanmilliós cserecsatárommal; erre mit lépsz?

Szóval szuperklubok szuperkerettel, másként nem működik.

Ebben a közegben olyan Eric Maxim Choupo-Moting, mint egy üres, vakolatlan téglafal a pazar Neuschwanstein kastélyban: nulla százalék csicsa, száz százalék funkcionalitás.

Mintha nem is tartozna ide. Az sem véletlen, hogy viccektől és mémektől kísérve érkezett a PSG-be, majd később a Bayern Münchenbe:

  • Choupo-Motingért soha egyetlen csapata (HSV, Nürnberg, Mainz, Schalke, Stoke City, PSG, Bayern München) sem fizetett átigazolási díjat, bár a Nürnberg kölcsönvételit igen.
  • Annak ellenére, hogy középcsatár, a 2022/2023-as évadig egyetlen olyan idénye sem volt, amelyben 11-nél több gólt szerzett volna.
  • Úgy igazolt a PSG-be, hogy a lenyűgözőnek nem mondható 317 tétmérkőzés/61 gól volt a mutatója korábbi klubjainál.
  • 30 éves koráig nem nyert trófeát.

Az, hogy Eric Maxim Choupo-Moting a PSG-be, majd a Bayern Münchenbe tudott igazolni, körülbelül ugyanakkora bravúr, mintha Szalai Ádám igazolt volna e két sztárcsapatba. Szalai klubfutball-karrierstatisztikája még mindig nagyon hasonló Choupo-Motingéhoz (447 mérkőzés/96 gól a magyar center teljesítménye, 452/105 a kameruni válogatott csatáré), 2018-ig pedig (ekkor szerződött Choupo-Moting Párizsba) a mutatói kicsit jobbak is.

Na, ehhez hasonló számokkal ritkán szokott bárki ilyen szintű csapatokhoz szerződni.

Nem meglepő, hogy sokan vicceltek azzal: mindenkinek olyan menedzsert kívánnak, mint aki Choupo-Motingot el tudta passzolni a PSG-nek. A hamburgi születésű, kameruni-német vegyes házasságból származású csatár valószínűleg sosem került volna ilyen magasságokba, ha a párizsiaknál nem Thomas Tuchel a vezetőedző. Tuchel már dolgozott Choupo-Motinggal a Mainzban, és remekül tudta használni a pályán, ráadásul jó természete, nagyon pozitív személyisége miatt emberileg is becsülte a középcsatárt.

„Egy perc alatt megváltoztathatja a meccset, ha beáll csereként; sosem veszíti el a hitét” – dicsérte.

Márpedig

egy ilyen emberre a legnagyobb csapatoknak is szükségük lehet.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik