Foci

Leírták, a megfelelő támogatással mégis csúcsra jutott – Marcus Rashford őrült formában

David S. Bustamante / Soccrates / Getty Images
David S. Bustamante / Soccrates / Getty Images
A nemrég szaúdi pénzen felszteroidozott Newcastle United az angol Ligakupa döntőjében 68 évet követően nyerhet ismét valamilyen trófeát – ebben az ellenfelük az idén Erik ten Hag vezetésével újjáéledő Manchester United lesz. A legnagyobb veszélyt a győzelemre Marcus Rashford jelenti majd, az angol szélső ugyanis pályafutása legrosszabb szezonja után visszatért és az idén a világ egyik legjobb formában lévő játékosa.

Az előző évad egy elkerülhetetlen kellemetlenséggel kezdődött Marcus Rashford számára. A covid miatt nagyon korán, augusztus második hetében induló idény kezdése előtt nem sokkal egy komolyabb vállműtéten esett át – a sérülés hosszú ideje akadályozta, így elkerülhetetlen volt a beavatkozás, de így először a nyolcadik fordulóban tudott pályára lépni és az alapozása ment a kukába. Ezt figyelembe véve, na meg hogy a visszatérése után egy hónappal Ole Gunnar Solskjaert menesztette a United, az ő helyére érkező Ralf Rangnick alatt pedig a klub borzasztóan hektikus időket élt meg, nem túl meglepő, hogy Rashfordnak tragikusan alakult a szezon. Soha nem zárt kevesebb góllal a bajnokságban, még 17 évesen, a bemutatkozó évében is többször talált be az ellenfeleknek. Rengetegszer átszorult a jobb oldalra, miközben az is tudja róla, aki csupán néhányszor látta őt futballozni, hogy a legnagyobb erénye az, ahogy sebességből, balról jobbra, a pálya belseje felé, a jobb lábára cselezhessen.

Úgy tűnt, hogy a fejlődése véglegesen megrekedt. Hogy a sérülések, a manchesteri vezetősége folyamatos rossz döntései a menedzseri döntések kapcsán, hogy nem volt, aki segítette őt lépdelni előre, mind bekérte az árát.

Ám a nyáron érkezett az Ajaxtól a holland Erik ten Hag és minden megváltozott. A klub és Rashford számára is.

„A foci nagyjából 95%-ban a mentalitásod kérdése – nyilatkozta nemrégiben Rashford a Guardiannek. – Ez adja a teljesítményed alapját. Rengeteg kiváló képességekkel rendelkező játékos van – ezért futballoznak a legmagasabb szinten. De ami szétválasztja őket, az a mentalitás. Voltam már a rossz és a jó oldalon is. Értem ennek az erejét és értékét. Sokkal többet koncentrálok arra, hogy a fejemben a helyemen legyek, szükség van erre mérkőzések és trófeák megnyeréséhez.”

Rashford korunk egyik legjótékonyabb focistája. Nem csupán ad a nála kevésbé szerencsésebbeknek, de az elmúlt években az igencsak problémás helyzetben lévő brit közétkeztetést is megpróbálta megreformálni. Elképesztő sokat tett Nagy-Britannia gyermekeinek mindennapi táplálkozásáért és sokan azzal vádolták őt, hogy emiatt kevésbé koncentrált a pályán – lőn a visszaesés.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik