Foci sport24

Az egymásnak eső két labdarúgó közül Kovács párbajra hívta ki Bródyt, sebesülés nem történt

ullstein bild / ullstein bild / Getty Images
ullstein bild / ullstein bild / Getty Images
A Santelli-féle vívóteremben párbajozott száztíz éve, 1913 februárjában a Nemzeti SC és az FTC felhevült centerhalfja, Kovács Elemér és Bródy Sándor. A helyszíni beszámoló szerint „nyolcszor csaptak össze, sebesülés nem történt”. Az izgalmas évad végén a Ferencváros szériában ötödször nyerte el a bajnoki címet.

Egyes források szerint közel hat-hétezres, mások szerint nyolcezres közönség jelent meg az 1913-as tavaszi nyitányon az Üllői úti pályán, hogy az FTC–Törekvés, MTK–BTC kettős mérkőzés „csapatainak játékában gyönyörködjék” a mínusz két fokos cudar hideg és a csontkeményre fagyott talaj ellenére. A zöld-fehér labdarúgóknak és drukkereknek jó napjuk volt száztíz évvel ezelőtt, február 16-án, mert sorozatban az ötödik bajnoki címre hajtó együttesük 7-1-re verte a Törekvést, míg a nagy rivális MTK 3-1-re kikapott.

A kék-fehérek váratlan vereségét annak tulajdonították, hogy John Robertson, a Hungária útiak skót edzője beállította Domonkos Lászlót, noha a kapus három nappal korábban megsérült. A játékos mozgásán meglátszott, hogy nem egészséges, így aztán a két Oszkár, Szendrő és Décsey, valamint kettejük megmozdulása között Pócz Árpád is könnyedén szerzett gólt. A kritika nem a kapusnak szólt:

Egyesülete tudhatta volna, hogy Domonkos képtelen lesz vasárnap rendes munkát végezni.

Azért az FTC-nél sem ment minden simán. Amikor Fehéry Ákos játékvezető – délután fél kettő helyett kettőkor – a sípjába fújt, a ferencvárosiak kilenc emberrel kezdtek, mert Payer Imre és Weinber János nemhogy elkésett, de nem is jelent meg, és egy ideig beugrók sem akadtak helyettük. Mikor aztán teljessé vált a tizenegy (Ungár – Rumbold, Manglitz – Szandovits, Bródy, Blum – Weisz, Tóth-Potya, Pataki, Schlosser, Borbás), Schlosser Imre és a húszéves Pataki Mihály megkezdte a gólgyártást: előbbi kétszer – szabadrúgásból, majd 11-esből –, utóbbi négyszer küldte a labdát a mostoha sorsú Dürr Antal kapujába.

Egy héttel később két „Pataki” volt: Tóth-Potya István és Schlosser egyaránt négy gólt szerzett a Nemzeti Sport Club ellen (8-0). Ungár kapus viszont együtt érzett nemzeti sportos kollégájával, Burián Gézával, és fölé rúgta a büntetőt.

Ám ez a mérkőzés nem a dupla négyesről, nem is a kihagyott 11-esről maradt emlékezetes.

Hanem a kardpárbajról.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik