Christian Verheyen / Borussia Moenchengladbach / Getty Images
Foci sport24

Mindent megígér, de üresen kong a Szuperliga 2.0 tervezete

Csak üres beszéd az európai labdarúgó Szuperliga új tervezete? Vagy komolyan kell venni az A22 cég által ismertetett terveket? Az elkapkodott és pocsékul előkészített 2021-es projektindulás szurkolói harag céltáblájává és közröhej tárgyává tette a puccsistákat, így a Szuperliga 2.0 esetében a tapasztalatokat felhasználva már mindent (is) megígérnek a projekt mögött álló szervezők.

A legjobb klubok. A legjobb játékosok. Minden héten.

A Szuperliga hivatalos honlapja úgy áll, ahogy 2021 tavaszán ott hagyták. A futballtörténelem tán legkomikusabb – a heves reakciók hatására azonnal összeomlott – puccsának mementója a honlap, mely megdermedve áll, tartalom nélkül, faviconja (a böngészők megnyitott fülén látszó pici ikon) elvileg egy pálya középkörét ábrázolja, gyakorlatilag inkább egy középen „átlőtt” nullát lehet belelátni.

Akár jelképnek is vehetjük.

Az előkészítetlen és pocsék PR-rel „megtámogatott” Szuperliga-projekt valószínűleg egy korai rajt volt, kiugrás, ha úgy vesszük. A koronavírus-világjárvány durván belegázolt a klubok költségvetésébe és kipukkasztotta a növekedési buborékot, különösen a nagy dél-európai ligákban (Olaszország, Spanyolország). A labdarúgás szuperklubjai – illetve azok egy része – úgy láthatták, eljött az idő a már évtizedek óta emlegetett, de még sosem látott „futballjeti”, a legnagyobb csapatokat tömörítő Szuperliga megalapítására. A labdarúgó-szervezetek azonnali ellentámadása, a szurkolók többségében erősen negatív reakciója eltántorította az eredeti memorandumot aláíró klubok egy részét, a Bajnokok Ligája helyére szánt versenysorozat a tervezőasztalon lehelte ki lelkét.

Hogy aztán feltámasszák.

Ez (is) papírforma volt, ahogy a Szuperliga megalakítása is logikus kimenetele lenne a világfutballt feszítő konfliktusoknak. Az új elképzelést az Európai Szuperligát tanácsadással segítő, madridi székhelyű A22 vezetője, Bernd Reichart ismertette.

„Az európai klubfutball pohara a túlcsordulás szélén áll. Óriási egyenlőtlenségek alakultak ki a földrészen és csodálatos hagyományú klubok jutottak el oda, hogy már versenyképtelenek. A klubok milliárdos veszteségeket könyvelhettek el, melyeket a korlátlan költekezés okozott. A spanyol és francia klubok elzálogosították a jövőjüket, 50 vagy több évre eladták médiajogaikat, és úgy tűnik, mások is követik őket” – kezdődik Reichart bevezetője.

MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Bernd Reichart

A kipofozott projektben megpróbálták korrigálni az első tervezet hibáit és hiányosságait. Az A22 azt állítja, több mint ötven európai klub képviselőivel és a futballszféra más szereplőivel egyeztetett tavaly október óta. Az „őszinte, közvetlen, gyümölcsöző” tárgyalások eredményeképpen a cég tíz alapelvet állított fel.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!