Foci sport24

Addig provokálja ellenfeleit az angol kiscsapat, míg önként szaladnak bele a késbe

Glyn KIRK / AFP
Glyn KIRK / AFP
A Brighton and Hove Albion meglepetésre a hatodik helyen áll a Premier League-ben. A kék-fehérek már az elmúlt években is kiérdemelték a „szimpatikus kiscsapat” jelzőt, ám Roberto de Zerbi érkezésével úgy tűnik, a játékban és az eredményekben is új szintre léphet az együttes. De mi a titok?

A Brighton and Hove Albion 20 forduló után meglepetésre a Premier League hatodik helyén áll, mások mellett a Liverpoolt vagy a Chelsea-t is maga mögé utasítva. Amíg tehát több, fontszázmilliókból összerakott angliai sztárklub is krízisben van, addig a Brighton ezt kihasználva története legjobb helyezését érheti el. Hogy mást ne mondjunk, Roberto De Zerbi csapata két hét alatt kétszer is legyőzte a tavaly még BL-döntős és a Manchester City mögött a bajnoki címről éppen csak lemaradó Liverpoolt – egyszer a bajnokságban, egyszer a kupában. A történet könnyebb megértéséhez azonban érdemes kicsit visszamennünk az időben.

A Brighton and Hove Albion a nyolcvanas évek elején már szerepelt az angol futball legfelső osztályában, sőt 1983-ban az FA Kupa döntőjébe is bejutott, ahol újrajátszás után kapott ki a Manchester Unitedtől. Ezt azonban nagyon hosszú búcsú követte az angol futball élvonalától.

A kilencvenes években a csapat a negyedosztályt is megjárta, a kétezres esztendőket pedig a folyamatos liftezés jellemezte a második és a harmadik vonal között.

Peter Byrne / PA Images / Getty Images Roberto de Zerbi első mérkőzésén a Brighton menedzsereként, a Liverpool otthonában elért 3-3-as döntetlen alkalmával, tavaly októberben.

2017-ben aztán megtört a jég: az ír Chris Hughton edzette csapat a Championship második helyén végzett a Rafa Benítez vezette Newcastle mögött, és több mint három évtizedet követően ismét a Premier League-ben tudhatta magát. Az első évet a Brighton sikerrel vette, a 15. helyezéssel viszonylag könnyedén sikerült a legjobbak között maradni, a második, 2018/19-es évad már jóval rázósabbra sikeredett: 17. hely és mindössze két ponttal sikerült megelőzni a kieső Cardiff Cityt. Ebben a két bajnokságban Hughton vezetésével a csapat viszonylag egyszerűbb, reaktívabb játékot játszott, amelyben a kiindulási alap a stabil, 4-4-2-es védekezés volt.

Aztán 2019-ben a korábban Svédországban edzősködő, de angol Graham Potter ült le a csapat kispadjára, a vezetésével pedig a játékstílus gyökeresen megváltozott, a labdabirtoklásra és a letámadásra egyaránt nagy hangsúlyt helyezve. Bár a Brighton rendkívül szórakoztató meccseket játszott, a helyzetek hatékony kihasználása sokáig hiányzott, így Potter első két évében a Brighton ismét csak 15., illetve 16. helyezést ért el.

A legutóbbi évadban azonban úgy tűnt, lassanként összeáll a dolog: a csapat nemcsak támadásban és védekezésben nyújtott egyre jobb teljesítményt, hanem a szerzett pontokban is, és stabil középcsapatként a kilencedik helyen zárt. A mostani bajnokságot szintén az angol edzővel kezdte meg a Brighton, szeptember elején azonban Potter igent mondott a Chelsea hívására. Új tréner után kellett nézni, a kiválasztott pedig az olasz Roberto De Zerbi lett. Az alábbi táblázaton láthatjuk, ahogy az évek során a Brighton mind több helyzetet dolgozott ki a bajnokságban (xG), miközben egyre kevesebbet engedett az ellenfeleinek (xGA). Eközben a csapat egyre több passzt tudott teljesíteni a saját térfélen, miközben egyre kevesebbet engedett az ellenfeleknek. Azaz: a lapos passzos labdakihozatal és a magas letámadás fokozatosan előtérbe került.

Roberto De Zerbi viszonylag fiatal edzőnek nevezhető, 1979. június 6-án született. Játékosként ballábas támadó középpályás volt, aki karrierje elején még alacsonyabb osztályú csapatokban futballozott, majd 2006 és 2010 között a Napoli égszínkék mezét is magára húzhatta 33 mérkőzésen, de nem tudott alapemberré válni, a négy év alatt kétszer is kölcsönadták. 2010 és 2012 között még a kolozsvári CFR Cluj csapatánál is megfordult, ezzel – kiegészítőemberként – kétszeres román bajnoknak is mondhatja magát. Játékoskarrierjét 2013 tavaszán az alacsonyabb osztályú Trentónál zárta le, fél szezon erejéig.

Visszavonulását követően rögtön edzőnek állt. 2016-ban az olasz harmadosztályú Foggia csapatával éppen csak lemaradt a feljutásról,

néhány fanatikus taktikai bloggernek pedig már ekkor feltűnt, mennyire szórakoztató futballt játszik csapata.

Nem sokkal később az élvonalban is bemutatkozhatott a Palermo majd a Benevento trénereként, de a körülmények egyik helyen sem tették lehetővé számára a sikeres munkát. 2018 és 2021 között a Sassuolo edzőjeként már a szélesebb közönség is megismerhette, kombinatív játékstílusával kétszer is nyolcadik helyen zárt a csapat. A 2021/22-es évadban a Sahtar Donyeck edzője lett, ám a háború kitörése miatt távozni kényszerült.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik