Foci sport24

BL-estékről álmodtak Berlinben, de intenzív osztályra került a Hertha

Boris Streubel / Bundesliga Collection / Getty Images
Boris Streubel / Bundesliga Collection / Getty Images
Már hosszú ideje a Hertha BSC válságától hangos a német futballsajtó. A berlini klub ultrából lett új elnöke, Kay Bernstein január végén ajtót mutatott a sportigazgató Fredi Bobicnak; a klubba ölt majd’ 400 millió euróját és illúzióit vesztett befektető, Lars Windhorst egy amerikai üzleti csoportnak adja át a részét, miközben megint felsejlik a kiesés réme. Hányszor lehet megúszni a kötéltáncot?

Ha még egyszer megkérdezed, lekeverek egyet!

A feldúlt Fredi Bobic ezzel a mondattal zárta tevékenykedését a Hertha BSC sportigazgatójaként. Bobic azóta elnézést kért az RBB riporterétől, aki arról érdeklődött, hogy Sandro Schwarz edző állása biztos-e, de a direktor ekkor már nem volt a posztján, persze nem az összetűzés miatt: az Union elleni berlini derbi elvesztése (0–2) után menesztették. A Hertha kurta, hárommondatos közleményben tudatta sportszakmai vezetője távozását.

Megköszönni nem köszönte meg a tevékenységét.

A vergődő Hertha egymás után ötödször kapott ki derbin az Union Berlintől (négyszer a Bundesligában, egyszer a kupában), a bajnokságban a 17., kiesést jelentő helyen szerénykedik. Sót dörzsöl a sebekbe, hogy a minden tekintetben jobban igazgatott, az európai kupaszereplést (sőt, ebben az idényben már a BL-indulást) jelentő helyekért hajtó Union Berlin egyértelművé teszi: a német főváros futballközpontja már nem kék-, hanem piros-fehér. A kelet-berlini (köpenicki) Union minden, ami a Hertha most nem: sikeres, divatos, felfelé ívelő pályán levő csapat, amely pártoló tagjai számában is megelőzte riválisát – az Union tagsága közel ötvenezresre duzzadt, a Hertháé 45 ezer körül van.

Egyvalami állandó a Herthánál, az pedig a válság.

Maja Hitij / Getty Images Az Union Berlin és a Hertha játékosai a két csapat január 28-i mérkőzése előtt.

Szakmai és vezetői csőd

Nem ezt ígérte 2019 júniusában Lars Windhorst, aki nagy lelkesedéssel vetette bele magát a Hertha-projektbe, és legalább 374 millió eurót pumpált a klubba. A patinás egylet sokáig szerényen (nyilván a Bundesliga szintjével mérve) éldegélt; az, ami Windhorst érkezését követően történt, mutatja: a pénz önmagában nem ér semmit, ha nem tudják jól felhasználni. A milliók elégtek, a mecénás kiszáll – Windhorst tavaly novemberben megegyezett az amerikai 777 Partnersszel tulajdonrésze eladásáról, de a szerződést még nem véglegesítették –, a Hertha meg még rosszabb helyzetben van, mint a befektetőguru érkezésekor volt. Eközben:

  • A Transfermarkt becslése szerint a Hertha 176,25 millió eurót költött átigazolási díjakra. A 2019–23 közötti transzfermérleg 65,1 millió eurós mínuszt mutat, elsősorban az első év elképesztő kiadásai miatt.
  • A berlini klub 39 játékost szerződtetett, illetve vett kölcsön.
  • A 7 millió eurónál drágább igazolások közül csak az Atlético Madridnak továbbadott Matheus Cunha és az FK Krasznodarnak elpasszolt Jhon Córdoba becsült piaci értéke nem esett jelentősen a herthás korszaka alatt.
  • A kispadon megfordult Ante Covic, Jürgen Klinsmann, Alexander Nouri, Bruno Labbadia, Dárdai Pál, Tayfun Korkut, Felix Magath és Sandro Schwarz. A Windhorst-érában egyetlen edző sem tudott legalább egy évig a posztján maradni.
  • Két rutinos sportvezető, a régi herthás motoros Michael Preetz, majd az Eintracht Frankfurttól 2,5 millió eurós kivásárlási ár ellenében elhozott Fredi Bobic is megbukott.
  • Az elmúlt három idényben veszteséges volt a klub, összesen 211,3 milliós a mínusz.
  • Windhorst kiszállt, miután hosszas és csúnyán elfajult csatározást folytatott a klubot 2008 és 2022 nyara között irányító Werner Gegenbauer elnökkel.
  • A szurkolóknak mindenből és mindenkiből elegük lett, így ők Windhorst és Gegenbauer távozását követelték.

Ez – ne szépítsük – teljes csőd.

A játékospiaci és szakmai tevékenység kritikája, hogy az éra topigazolásai milyen halványan teljesítettek a herthás időszakukban – és az egész csapat halmozza a gyenge teljesítményeket. A Kicker osztályzatainak átlaga alapján a Hertha 2019/20-ban a 13., 2020/21-ben a 12., 2021/22-ben a 17. helyre került a Bundesliga-rangsorban, a most futó évadban a 16. helyen áll.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik