Oli SCARFF / AFP
Foci sport24

Jó szereplés és nagy stadion sem kell a gazdaglistához, elég PL-szereplőnek lenni

Immár 26. alkalommal adta ki a Deloitte könyvvizsgáló cég a Football Money League rangsort, amely a világ labdarúgásának „gazdaglistája”, egészen pontosan árbevétel alapú sorrendje. Másodszor lett rangelső a Manchester City, az első 20 csapatból 11 angol, de a cég előrejelzése szerint hamarosan eljön az idő, amikor a bővített, 30-as listán ott találjuk a Premier League összes klubját. Ahogyan a szerzők megállapítják: ehhez most már nagy stadion és különösebb sikeresség sem kell.

Ha látni szeretnénk, mekkora átrendeződés történt a futballvilágban negyedszázad alatt, elég ránéznünk a Deloitte Football Money League első – az 1996/1997-es idényt summázó –, valamint a legutóbbi kiadására. A legnagyobb árbevételű klubok húszas (a bővített rangsorban harmincas) listáján persze vannak állandó szereplők.

Ezek a futballvilág kékvérű arisztokratái,

minden leendő Szuperliga-projekt álomcsapatai: a Real Madrid, a Barcelona, a Bayern München, a Manchester United, az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham, a Chelsea, a Juventus, az AC Milan és az Internazionale. A 11 klubból 10 minden kiadásban ott volt a listán – szinte mindig az első 20 között –, a Chelsea csak a legelső rangsorra nem fért fel.

Másfelől viszont az első listán ott szerepelt egy Európán kívüli csapat (a brazil Flamengo), az olaszoknak volt a legtöbb képviselőjük (6) a rangsorban, 8 ország legjobbjait is a legnagyobb bevételűek között köszönthettük. A 2023-as, bővített gazdaglista 30 helyezettjéből 16 (az első 20-ból 11) az angol Premier League-ben szerepel. A 30-ból 27 együttest az angol, a spanyol, a német vagy az olasz bajnokság ad, egy-egy hely jutott a katari pénzen szárnyaló PSG-nek, illetve az európai porondon gyakran jól szereplő, egyben a világ legprímább játékosellátói között számon tartott Benficának és Ajaxnak.

 

Ez a második eset a lista történetében, hogy még a PL alsóházának tagjai is beférnek a szuperklubok közé bevételi alapon. Tanúbizonysága ez egyrészt a Premier League, mint márka kitűnő menedzselésének, válságállóságának – a többi ligát megtépázó koronavírus-világjárvány az angol élvonalra volt a legkisebb hatással –, de annak is, hogy milyen erőfölénybe került a PL a vetélytársaival szemben. A 16 angol klub összesen 5,82 milliárd eurós bevételt könyvelt el a 2021/2022-es évadban – a listavezető Manchester City és a harmadik Liverpool 700 millió fölött jár, a „kicsik”, mint a Brighton & Hove Albion (23. helyezett), a Wolverhampton Wanderers (25.), a Crystal Palace (26.) és a Southampton (30.) 177 és 199 millió között. Utóbbiakhoz mérhető nagyságrendű bevételt kasszírozott az Eintracht Frankfurt, a Benfica, az Ajax, a Sevilla vagy a Villarreal – azaz

a Premier League középmezőnyének-alsóházának tagjai az európai kupákban kiválóan teljesítő klubokkal tudják tartani a versenyt.

Tegyük hozzá: a rangsor nem mutatja egy klub tényleges gazdasági „egészségi állapotát”, hiszen egyetlen mutatóra koncentrál. Az viszont sokatmondó.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.