Foci sport24

Jó szereplés és nagy stadion sem kell a gazdaglistához, elég PL-szereplőnek lenni

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP
Immár 26. alkalommal adta ki a Deloitte könyvvizsgáló cég a Football Money League rangsort, amely a világ labdarúgásának „gazdaglistája”, egészen pontosan árbevétel alapú sorrendje. Másodszor lett rangelső a Manchester City, az első 20 csapatból 11 angol, de a cég előrejelzése szerint hamarosan eljön az idő, amikor a bővített, 30-as listán ott találjuk a Premier League összes klubját. Ahogyan a szerzők megállapítják: ehhez most már nagy stadion és különösebb sikeresség sem kell.

Ha látni szeretnénk, mekkora átrendeződés történt a futballvilágban negyedszázad alatt, elég ránéznünk a Deloitte Football Money League első – az 1996/1997-es idényt summázó –, valamint a legutóbbi kiadására. A legnagyobb árbevételű klubok húszas (a bővített rangsorban harmincas) listáján persze vannak állandó szereplők.

Ezek a futballvilág kékvérű arisztokratái,

minden leendő Szuperliga-projekt álomcsapatai: a Real Madrid, a Barcelona, a Bayern München, a Manchester United, az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham, a Chelsea, a Juventus, az AC Milan és az Internazionale. A 11 klubból 10 minden kiadásban ott volt a listán – szinte mindig az első 20 között –, a Chelsea csak a legelső rangsorra nem fért fel.

Másfelől viszont az első listán ott szerepelt egy Európán kívüli csapat (a brazil Flamengo), az olaszoknak volt a legtöbb képviselőjük (6) a rangsorban, 8 ország legjobbjait is a legnagyobb bevételűek között köszönthettük. A 2023-as, bővített gazdaglista 30 helyezettjéből 16 (az első 20-ból 11) az angol Premier League-ben szerepel. A 30-ból 27 együttest az angol, a spanyol, a német vagy az olasz bajnokság ad, egy-egy hely jutott a katari pénzen szárnyaló PSG-nek, illetve az európai porondon gyakran jól szereplő, egyben a világ legprímább játékosellátói között számon tartott Benficának és Ajaxnak.

Made with Flourish

 

Ez a második eset a lista történetében, hogy még a PL alsóházának tagjai is beférnek a szuperklubok közé bevételi alapon. Tanúbizonysága ez egyrészt a Premier League, mint márka kitűnő menedzselésének, válságállóságának – a többi ligát megtépázó koronavírus-világjárvány az angol élvonalra volt a legkisebb hatással –, de annak is, hogy milyen erőfölénybe került a PL a vetélytársaival szemben. A 16 angol klub összesen 5,82 milliárd eurós bevételt könyvelt el a 2021/2022-es évadban – a listavezető Manchester City és a harmadik Liverpool 700 millió fölött jár, a „kicsik”, mint a Brighton & Hove Albion (23. helyezett), a Wolverhampton Wanderers (25.), a Crystal Palace (26.) és a Southampton (30.) 177 és 199 millió között. Utóbbiakhoz mérhető nagyságrendű bevételt kasszírozott az Eintracht Frankfurt, a Benfica, az Ajax, a Sevilla vagy a Villarreal – azaz

a Premier League középmezőnyének-alsóházának tagjai az európai kupákban kiválóan teljesítő klubokkal tudják tartani a versenyt.

Tegyük hozzá: a rangsor nem mutatja egy klub tényleges gazdasági „egészségi állapotát”, hiszen egyetlen mutatóra koncentrál. Az viszont sokatmondó.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik