MARCO BERTORELLO / AFP
Foci sport24

Juventus: a 15 pontos büntetés még csak a kezdet, a történet akár kizárással folytatódhat

Amikor elkezdődött a több olasz futballklubot érintő, de a Juventus nevével fémjelzett, gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos dupla vizsgálat, sokan csípőből a 2006-os Calciopoli botrány megismétlődéséről beszéltek. Akik ismerik a bíróküldés manipulálása köré szövődött ügyet, illetve a mostani vizsgálat részleteit, csak nevettek a Calciopolival történő összehasonlításon, ám a Juventusra kirótt 15 pontos büntetés (és a márciusi, még súlyosabbnak tűnő vizsgálat lehetséges következményei) bizonyos szempontból nagyon is visszahozzák a 2006-os botrányt. Tizenhét évvel ezelőtt is bebizonyosodott, hogy szinte mindenki rutinszerűen hágja át a szabályokat, mégis csupán a Juventus bűnhődött kizárással.

Érdemes gyorsan átfutni az elmúlt időszak eseményeit, hogy megértsük, pontosan miért zajlik a vizsgálat, mi történt eddig és miért félnek a Juventusnál teljes joggal attól, hogy a péntek este sebtiben meghozott, 15 pont levonást eredményező döntés még csak a tánc kezdete.

Két eljárás vagy inkább három?

A Juventus ellen jelenleg két eljárás folyik. Az egyik sport-, a másik büntetőjogi; az előbbiben hirdetett első fokon ítéletet a torinói ügyészség, aminek értelmében a Juvét 15 pont levonással sújtották az után, hogy Giuseppe Chine államügyész kilenc pont levonását indítványozta. A csapatot ért büntetés mellett számos – már lemondott – vezetőt hosszabb-rövidebb időre eltiltottak, közülük ez igazából egy valakinek fájhat csak, és neki is csupán akkor, ha az UEFA kiterjeszti az eltiltást: Fabio Paraticinek, aki most a Tottenham sportigazgatója.

A sportjogi eljárás azt vizsgálta, hogy a Juventus a csapat gazdasági balanszának megőrzése érdekében ügyeskedett-e egyes játékosok könyv szerinti értékével, illetve ilyen módon manipulált-e bizonyos játékostranszfereket.

A válasz erre – ezt a nyomozati anyag mélyreható ismerete nélkül ki lehet jelenteni – igen: a pandémia alatt több klub is kénytelen volt igencsak kreatív könyvelési folyamatokkal elérni, hogy a felszínen maradjon, és bár tény, hogy mindenki élt a lehetőséggel, a leglátványosabb a Juventus néhány igencsak furcsa transzfere volt.

Igen ám, csakhogy ebben az ügyben tavasszal egyszer már felmentették a torinóiakat. Az ügyész slendrián beadványát kis híján kiröhögte a bíró, hiszen az valójában egyetlen kérdésre szűkítette a kihágás vizsgálatát: megállapítható-e a Transfermarkt weboldal adatai alapján egy játékos értéke. Mivel a válasz egyértelműen nem volt, az ügyet ezzel lezártnak tekintették a résztvevők.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!