MARCO BERTORELLO / AFP
Foci sport24

Juventus: a 15 pontos büntetés még csak a kezdet, a történet akár kizárással folytatódhat

Amikor elkezdődött a több olasz futballklubot érintő, de a Juventus nevével fémjelzett, gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos dupla vizsgálat, sokan csípőből a 2006-os Calciopoli botrány megismétlődéséről beszéltek. Akik ismerik a bíróküldés manipulálása köré szövődött ügyet, illetve a mostani vizsgálat részleteit, csak nevettek a Calciopolival történő összehasonlításon, ám a Juventusra kirótt 15 pontos büntetés (és a márciusi, még súlyosabbnak tűnő vizsgálat lehetséges következményei) bizonyos szempontból nagyon is visszahozzák a 2006-os botrányt. Tizenhét évvel ezelőtt is bebizonyosodott, hogy szinte mindenki rutinszerűen hágja át a szabályokat, mégis csupán a Juventus bűnhődött kizárással.

Érdemes gyorsan átfutni az elmúlt időszak eseményeit, hogy megértsük, pontosan miért zajlik a vizsgálat, mi történt eddig és miért félnek a Juventusnál teljes joggal attól, hogy a péntek este sebtiben meghozott, 15 pont levonást eredményező döntés még csak a tánc kezdete.

Két eljárás vagy inkább három?

A Juventus ellen jelenleg két eljárás folyik. Az egyik sport-, a másik büntetőjogi; az előbbiben hirdetett első fokon ítéletet a torinói ügyészség, aminek értelmében a Juvét 15 pont levonással sújtották az után, hogy Giuseppe Chine államügyész kilenc pont levonását indítványozta. A csapatot ért büntetés mellett számos – már lemondott – vezetőt hosszabb-rövidebb időre eltiltottak, közülük ez igazából egy valakinek fájhat csak, és neki is csupán akkor, ha az UEFA kiterjeszti az eltiltást: Fabio Paraticinek, aki most a Tottenham sportigazgatója.

A sportjogi eljárás azt vizsgálta, hogy a Juventus a csapat gazdasági balanszának megőrzése érdekében ügyeskedett-e egyes játékosok könyv szerinti értékével, illetve ilyen módon manipulált-e bizonyos játékostranszfereket.

A válasz erre – ezt a nyomozati anyag mélyreható ismerete nélkül ki lehet jelenteni – igen: a pandémia alatt több klub is kénytelen volt igencsak kreatív könyvelési folyamatokkal elérni, hogy a felszínen maradjon, és bár tény, hogy mindenki élt a lehetőséggel, a leglátványosabb a Juventus néhány igencsak furcsa transzfere volt.

Igen ám, csakhogy ebben az ügyben tavasszal egyszer már felmentették a torinóiakat. Az ügyész slendrián beadványát kis híján kiröhögte a bíró, hiszen az valójában egyetlen kérdésre szűkítette a kihágás vizsgálatát: megállapítható-e a Transfermarkt weboldal adatai alapján egy játékos értéke. Mivel a válasz egyértelműen nem volt, az ügyet ezzel lezártnak tekintették a résztvevők.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.