Oli SCARFF / AFP
Foci

Az új Werner vagy az új Ronaldo lesz a Liverpool agyonkritizált csatára?

A Liverpool rekordigazolása, az uruguayi Darwin Núnez rengeteg kritikát kapott az elmúlt hetekben a helyzetkihasználása miatt, de valóban mellényúlásnak tűnik a szerződtetése, vagy csak balszerencsés időszakot él meg?

„Intenzíven tanulmányoztuk őt a Benfica elleni meccseink előtt. Még azt is tudtuk, mi a cipőmérete!

Viszont személyesen láttuk igazán, mennyire lenyűgöző. Az erő kombinálva a technikai tudásával, az elhivatottságával és a helyezkedésével. Azonnal beleszerettünk, ezért mindent megtettünk a megszerzéséért

– nyilatkozta még a nyáron Jürgen Klopp, miután a Liverpool klubrekordot jelentő 85 millió fontért leigazolta Darwin Núnezt, akinek így hatalmas elvárásokkal kellett szembenéznie. Hogy ezekhez sikerült-e felnőnie, azt egyelőre elég nehéz eldönteni.

Az uruguayi támadót rendkívül sok kritika érte, különösen az elmúlt hetekben jutott ki neki a jóból. A világbajnokság miatt elrendelt szünetet követő első három bajnoki mérkőzésen összesen 16 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel, ezekből viszont egyetlen gólt sem tudott jegyezni. Végül a Wolverhampton elleni FA-kupa meccsen sikerült megtörnie a jeget egy Alexander-Arnold-beadásból.

De mégis mennyire jogosak ezek a kritikák? Ha csak a két kiemelt sorozatot, a Premier League-et és a Bajnokok Ligáját vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy Darwin Núnez az előbbi sorozatban 0,72 gólban vállal szerepet 90 perces átlagban gólszerzőként vagy közvetlen előkészítőként, míg az utóbbiban ez a szám 1,29.

A legalább 450 percet a pályán töltött játékosok között ez a 18. legjobb mutató az angol bajnokságban, míg a Bajnokok Ligájában 180 perces minimummal számolva Núnez a 15. legjobban teljesítő játékos.

Ha a kört tovább szűkítjük a középcsatárokra, akkor a Liverpool játékosa a bajnokságban a 9., míg a Bajnokok Ligájában a 8. legjobb átlagot hozza.

Ez viszont nem mutatja meg, hogy valójában miben igazán kiemelkedő Darwin Núnez: folyamatosan képes veszélyes pozíciókban feltűnni, és ebből lövéseket generálni a csapata számára. Mind a Bajnokok Ligájában, mind pedig a Premier League-ben csakis Erling Haaland kerül nála hatékonyabban helyzetbe. A norvég támadó a BL-ben büntetők nélkül 1,36-os várható gólmennyiséget (npxG) termel mérkőzéseként, míg Núnez ettől épphogy csak elmaradva 1,13-as mutatóval rendelkezik. Ugyanezen adatok eloszlása az angol bajnokságban 0,83-0,76 a norvég csatár javára.

De ha ennyire hasonló a két csatár várható gólmennyisége, akkor átlagban miért talál be mégis kevesebbszer Núnez?

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.