Foci

Az új Werner vagy az új Ronaldo lesz a Liverpool agyonkritizált csatára?

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP
A Liverpool rekordigazolása, az uruguayi Darwin Núnez rengeteg kritikát kapott az elmúlt hetekben a helyzetkihasználása miatt, de valóban mellényúlásnak tűnik a szerződtetése, vagy csak balszerencsés időszakot él meg?

„Intenzíven tanulmányoztuk őt a Benfica elleni meccseink előtt. Még azt is tudtuk, mi a cipőmérete!

Viszont személyesen láttuk igazán, mennyire lenyűgöző. Az erő kombinálva a technikai tudásával, az elhivatottságával és a helyezkedésével. Azonnal beleszerettünk, ezért mindent megtettünk a megszerzéséért

– nyilatkozta még a nyáron Jürgen Klopp, miután a Liverpool klubrekordot jelentő 85 millió fontért leigazolta Darwin Núnezt, akinek így hatalmas elvárásokkal kellett szembenéznie. Hogy ezekhez sikerült-e felnőnie, azt egyelőre elég nehéz eldönteni.

Az uruguayi támadót rendkívül sok kritika érte, különösen az elmúlt hetekben jutott ki neki a jóból. A világbajnokság miatt elrendelt szünetet követő első három bajnoki mérkőzésen összesen 16 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel, ezekből viszont egyetlen gólt sem tudott jegyezni. Végül a Wolverhampton elleni FA-kupa meccsen sikerült megtörnie a jeget egy Alexander-Arnold-beadásból.

De mégis mennyire jogosak ezek a kritikák? Ha csak a két kiemelt sorozatot, a Premier League-et és a Bajnokok Ligáját vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy Darwin Núnez az előbbi sorozatban 0,72 gólban vállal szerepet 90 perces átlagban gólszerzőként vagy közvetlen előkészítőként, míg az utóbbiban ez a szám 1,29.

A legalább 450 percet a pályán töltött játékosok között ez a 18. legjobb mutató az angol bajnokságban, míg a Bajnokok Ligájában 180 perces minimummal számolva Núnez a 15. legjobban teljesítő játékos.

Ha a kört tovább szűkítjük a középcsatárokra, akkor a Liverpool játékosa a bajnokságban a 9., míg a Bajnokok Ligájában a 8. legjobb átlagot hozza.

Ez viszont nem mutatja meg, hogy valójában miben igazán kiemelkedő Darwin Núnez: folyamatosan képes veszélyes pozíciókban feltűnni, és ebből lövéseket generálni a csapata számára. Mind a Bajnokok Ligájában, mind pedig a Premier League-ben csakis Erling Haaland kerül nála hatékonyabban helyzetbe. A norvég támadó a BL-ben büntetők nélkül 1,36-os várható gólmennyiséget (npxG) termel mérkőzéseként, míg Núnez ettől épphogy csak elmaradva 1,13-as mutatóval rendelkezik. Ugyanezen adatok eloszlása az angol bajnokságban 0,83-0,76 a norvég csatár javára.

De ha ennyire hasonló a két csatár várható gólmennyisége, akkor átlagban miért talál be mégis kevesebbszer Núnez?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik