Foci sport24

Az angolok feltalálták, a jenkik birtokolják: amerikai pénzcunami az európai topfutballban

Mike Hewitt / Getty Images
Mike Hewitt / Getty Images
Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy az európai topfutballban találunk amerikai tulajdonosokat. Ahhoz még nem, hogy ennyit – az elmúlt években az Egyesült Államok-beli befektetők különösen virgoncan helyezkednek a topligák környékén. Csak az elmúlt hónapban amerikai kézbe került az angol Bournemouth, illetve a francia Olympique Lyon, januárban várhatóan amerikai nagybefektetője lesz a Hertha BSC-nek; a Chelsea-t felvásárló Todd Boehly klubhálózat kialakításán munkálkodik. Ha lejjebb ereszkedünk a bajnoki piramison, ott is hasonló mozgolódást látunk: az angol negyedosztályú Gillinghamnek például floridai tulajdonosa lett. Egy elemző szerint „amerikai pénzcunami” mossa az európai partokat, és ez akár mélyreható változásokat is eredményezhet a futballkultúrában.

A Chelsea épp égett az Etihad Stadionban a Manchester City elleni kupamérkőzésen, a szurkolók pedig nemcsak az exedző Thomas Tuchelt, hanem az extulajdonos Roman Abramovicsot is éltették a lelátón. Ez ugyan még nem nyílt szurkolói lázadás, de mindenesetre jelzésértékű az új tulajdonos Todd Boehlynek: az Abramovics-érában sikerekhez szokott drukkerek hamar türelmüket veszíthetik, ha nem jönnek az eredmények. Márpedig hiába költött Boehly hatalmas összeget új átigazolásokra, az eredmények (egyelőre) nem jönnek.

Új játékosok igen: Benoit Badiashile az európai futballban ritkán látott hosszúságú, 2030-ig szóló kontraktust írt alá, miután a Monaco rábólintott a Chelsea ajánlatára. A tinédzser Andrey Santos a Vasco da Gama mezét cseréli a londoniak kékjére, a norvég Moldéból pedig David Datro Fofana jött, és már ki is röppent az ablakon újabb 62 és fél millió euró. A Chelsea fél év alatt 340 millió eurós költésnél jár. Boehly nagyban játszik, de az a jövő ködébe vész, hogy kultuszfigura (lásd Abramovics) vagy közutálatnak kitett vezető (lásd a Manchester Unitednél a Glazerek) lesz belőle.

Todd Boehly csak egy az európai futballéletben minden eddiginél markánsabban megjelenő amerikai tulajdonosok közül. Az angol futball négy legmagasabb osztályában már 23 klubnál találunk amerikai befektetőt, a Premier League csapatainak több mint felénél érkezett a többségi vagy kisebbségi tulajdonos az Egyesült Államokból.

Nagyon erős az amerikai (illetve észak-amerikai) jelenlét az olasz Serie A-ban, egyre erősebb a francia ligarendszerben és Spanyolországban is megvetették a lábukat a „csillagos-sávos” befektetők. Sőt még Németországban is – ahol pedig többségi tulajdonrészt nem szerezhetnek – jönnek az amerikaiak, mutatja ezt, hogy a 777 Partners bevásárolja magát a Herthába, a szerződést várhatóan januárban véglegesítik. A német labdarúgás „Öreg Hölgye” betagozódna a 777 nemzetközi klubhálózatába, amelynek még az olasz Genoa, a spanyol Sevilla (itt csak kisebbségi tulajdonos az amerikai befektető), a belga Standard Liege, a francia Red Star, a brazil Vasco da Gama, illetve az ausztrál Melbourne Victory a tagja. Ha véglegesítik az üzletet, ez lesz a legnagyobb külföldi befektetés a Bundesligában. A hétszeres francia bajnok Olympique Lyon John Textor „karácsonyi ajándéka” lett december 19-én; az Eagle Football Holding LLC hosszas procedúra után vette át az OL feletti ellenőrzést. Textor ugyancsak nagy klubgyűjtő: a Crystal Palace-ban, a brazil Botafogóban, a belga RWD Molenbeekben is tulajdonrésze van.

Az angol futball amerikai inváziója megkezdődött

– ezt a címet adta a jelenségről készített filmjének a Bloomberg. Az angolt európaira is cserélhetnénk a címben: az UEFA legutóbbi áttekintő éves jelentése ki is emelte az amerikai befektetők élénk mozgolódását. Az európai szövetség 2020-ban és 2021 első negyedévében 52 tulajdonosváltást regisztrált az öreg kontinens klubjai körében, és 13 esetben amerikai volt az új befektető. A külföldi klubtulajdonosok között egyre nő az amerikaiak száma.

Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF / AFP John Textor vette meg a Lyont

Ennek a terjeszkedésnek több dolog is megágyazott:

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik