Mike Hewitt / Getty Images
Foci sport24

Az angolok feltalálták, a jenkik birtokolják: amerikai pénzcunami az európai topfutballban

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy az európai topfutballban találunk amerikai tulajdonosokat. Ahhoz még nem, hogy ennyit – az elmúlt években az Egyesült Államok-beli befektetők különösen virgoncan helyezkednek a topligák környékén. Csak az elmúlt hónapban amerikai kézbe került az angol Bournemouth, illetve a francia Olympique Lyon, januárban várhatóan amerikai nagybefektetője lesz a Hertha BSC-nek; a Chelsea-t felvásárló Todd Boehly klubhálózat kialakításán munkálkodik. Ha lejjebb ereszkedünk a bajnoki piramison, ott is hasonló mozgolódást látunk: az angol negyedosztályú Gillinghamnek például floridai tulajdonosa lett. Egy elemző szerint „amerikai pénzcunami” mossa az európai partokat, és ez akár mélyreható változásokat is eredményezhet a futballkultúrában.

A Chelsea épp égett az Etihad Stadionban a Manchester City elleni kupamérkőzésen, a szurkolók pedig nemcsak az exedző Thomas Tuchelt, hanem az extulajdonos Roman Abramovicsot is éltették a lelátón. Ez ugyan még nem nyílt szurkolói lázadás, de mindenesetre jelzésértékű az új tulajdonos Todd Boehlynek: az Abramovics-érában sikerekhez szokott drukkerek hamar türelmüket veszíthetik, ha nem jönnek az eredmények. Márpedig hiába költött Boehly hatalmas összeget új átigazolásokra, az eredmények (egyelőre) nem jönnek.

Új játékosok igen: Benoit Badiashile az európai futballban ritkán látott hosszúságú, 2030-ig szóló kontraktust írt alá, miután a Monaco rábólintott a Chelsea ajánlatára. A tinédzser Andrey Santos a Vasco da Gama mezét cseréli a londoniak kékjére, a norvég Moldéból pedig David Datro Fofana jött, és már ki is röppent az ablakon újabb 62 és fél millió euró. A Chelsea fél év alatt 340 millió eurós költésnél jár. Boehly nagyban játszik, de az a jövő ködébe vész, hogy kultuszfigura (lásd Abramovics) vagy közutálatnak kitett vezető (lásd a Manchester Unitednél a Glazerek) lesz belőle.

Todd Boehly csak egy az európai futballéletben minden eddiginél markánsabban megjelenő amerikai tulajdonosok közül. Az angol futball négy legmagasabb osztályában már 23 klubnál találunk amerikai befektetőt, a Premier League csapatainak több mint felénél érkezett a többségi vagy kisebbségi tulajdonos az Egyesült Államokból.

Nagyon erős az amerikai (illetve észak-amerikai) jelenlét az olasz Serie A-ban, egyre erősebb a francia ligarendszerben és Spanyolországban is megvetették a lábukat a „csillagos-sávos” befektetők. Sőt még Németországban is – ahol pedig többségi tulajdonrészt nem szerezhetnek – jönnek az amerikaiak, mutatja ezt, hogy a 777 Partners bevásárolja magát a Herthába, a szerződést várhatóan januárban véglegesítik. A német labdarúgás „Öreg Hölgye” betagozódna a 777 nemzetközi klubhálózatába, amelynek még az olasz Genoa, a spanyol Sevilla (itt csak kisebbségi tulajdonos az amerikai befektető), a belga Standard Liege, a francia Red Star, a brazil Vasco da Gama, illetve az ausztrál Melbourne Victory a tagja. Ha véglegesítik az üzletet, ez lesz a legnagyobb külföldi befektetés a Bundesligában. A hétszeres francia bajnok Olympique Lyon John Textor „karácsonyi ajándéka” lett december 19-én; az Eagle Football Holding LLC hosszas procedúra után vette át az OL feletti ellenőrzést. Textor ugyancsak nagy klubgyűjtő: a Crystal Palace-ban, a brazil Botafogóban, a belga RWD Molenbeekben is tulajdonrésze van.

Az angol futball amerikai inváziója megkezdődött

– ezt a címet adta a jelenségről készített filmjének a Bloomberg. Az angolt európaira is cserélhetnénk a címben: az UEFA legutóbbi áttekintő éves jelentése ki is emelte az amerikai befektetők élénk mozgolódását. Az európai szövetség 2020-ban és 2021 első negyedévében 52 tulajdonosváltást regisztrált az öreg kontinens klubjai körében, és 13 esetben amerikai volt az új befektető. A külföldi klubtulajdonosok között egyre nő az amerikaiak száma.

Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF / AFP John Textor vette meg a Lyont

Ennek a terjeszkedésnek több dolog is megágyazott:

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.