Foci sport24

Ezeknek a klubcsapatoknak a játékosait tette leginkább próbára a focivébé

Isaac Parkin / PA Images via Getty Images
Isaac Parkin / PA Images via Getty Images
A katari labdarúgó-világbajnokság előtt a játékosoknak mindössze egy hetük volt a felkészülésre, most pedig a legtöbbjüknek ugyanennyi ideje van visszarázódni a klubfutballba. A vb befejeztével áttekintettük, hogy mely csapatok játékosai kapták a legnagyobb terhelést az elmúlt egy hónapban, illetve hogy egyénekre lebontva kik töltötték a legtöbb időt a pályán.

A világbajnokságot megelőzően sok szó esett arról, hogy kiknek kell kihagyniuk a tornát sérülés miatt. A téli rendezés extra terhelést rótt az amúgy is csapágyasra járatott játékosokra, akik augusztus végétől november közepéig gyakorlatilag háromnaponta játszottak meccseket. Ennek esett áldozatául többek között Sadio Mané, Timo Werner, Diogo Jota, Marco Reus, Ben Chilwell és Reece James – ők valószínűleg mindannyian alapemberek lettek volna a válogatottjukban. A nemzeti szövetségek emberei tehát joggal dühönghettek, most viszont – a vb befejeztével – fordult a kocka. A Manchester City és a Liverpool a múlt csütörtökön már Liga Kupa-meccset játszott, és az Atlético Madrid is túl van egy Király Kupa-körön. A vb után számos játékos kimenőt kapott, de

a klubszezon máris megy tovább,

a bajnokságok közül a Premier League, a La Liga és a Ligue 1 még decemberben újraindul. De vajon mely csapatok játékosait viselte meg a legjobban a világbajnoki szereplés? Kik töltötték a legtöbb időt a pályán, ami később, a szezon döntő szakaszában még akár vissza is üthet?

Így mentek a vb-re a játékosok

A vb-t követően a The Athletic külön cikkben foglalkozott azzal, hogy az egyes Premier League-csapatok milyen állapotban kapják vissza válogatottjátékosaikat. A cikk szerzője, Mark Carey azzal indít, hogy 1990 óta most volt a legkevesebb idejük a futballistáknak váltani a klubfoci és a világbajnokság között. A Premier League vb előtti, utolsó fordulója november 13-án ért véget, a vb pedig november 20-án kezdődött, vagyis a játékosoknak mindössze hét napjuk volt a felkészülésre. Ugyanez igaz volt a német, az olasz és a francia bajnokságban szereplő futballistákra, de még a spanyol csapatok játékosai is Király Kupa-meccset játszottak november 13-án.

A vb előtt az angolok támadójának, Harry Kane-nek volt a legtöbb bajnoki játékperce a 2022-es naptári évben (3658) az öt európai topligában játszó játékosok közül. Őt két másik Tottenham-játékos, a dán Pierre-Emile Kordt Hojbjerg (3447) és az angol Eric Dier követte (3346). A húsz legfoglalkoztatottabb játékos közül tizenöt a Premier League-ben játszik.

A menetrend a vb után sem lesz kevésbé feszes; a december 18-ai döntőt követően nyolc nappal már megkezdődött a Boxing Day-időszak a Premier League-ben, míg a Ligue 1 december 28-án, a La Liga december 29-én indul újra. A topbajnokságok közül az olasz és a német folytatódik a legkésőbb; a Serie A-ban január 4-én, a Bundesligában január 20-án kezdődnek a meccsek.

Természetesen az öt európai topliga adta a legtöbb játékost a világbajnokságra.

A Premier League-ből (Cristiano Ronaldót már nem számolva) 133-an, a La Ligából 83-an, a Bundesligából 76-an, a Serie A-ból 67-en, a Ligue 1-ból 56-an vettek részt a katari tornán. Klubokra lebontva: a Barcelonából 17, a Bayern Münchenből és a Manchester Cityből 16-16, a katari Al-Saddból 15, a Manchester Unitedből és a Real Madridból 13-13 játékos volt ott a válogatottak keretében. Azon csapatok listája, amelyek legalább tíz játékossal képviseltették magukat a vb-n, így fest:

Ők játszották a legtöbbet a vb-n

Nem meglepő módon a vb-n a három legtöbbet játszó játékos argentin volt. Emiliano Martínez, Lionel Messi és Nicolás Otamendi ráadásul az összes elérhető játékpercet (791) a pályán töltötte csapatában. Argentína hét meccset vívott a tornán, amelyek közül a Hollandia elleni negyeddöntő és a Franciaország elleni döntő is tizenegyespárbajjal végződött. A top10-ben azonban így sem argentinból, hanem horvátból van a legtöbb. A horvátok a nyolcaddöntőben Japánt, a negyeddöntőben pedig Brazíliát is tizenegyespárbajban győzték le, ezért aztán négy játékosuk is ott van a tíz legtöbbet játszó futballista között: Dominik Livakovic és Josko Gvardiol 756, Ivan Perisic 722, a 37 éves (!) Luka Modric 706 percet töltött a pályán. A top10-es listára még a marokkói Sofyan Amrabat (727 perc), valamint két francia, Aurélien Tchouaméni (702) és Kylian Mbappé (691) fért fel.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik