Foci sport24

Ez a világbajnokság is jól mutatja, hogy hogyan hat az adat a futballra

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP
A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon szemmel láthatóan is jelentősen visszaesett a tizenhatoson kívüli lövések száma. A jelenség nem véletlen: a csapatok és a játékosok pontosan tudják, nem éri meg távolról lőni. Az adathasználat már régóta része a futballnak, de most nagyközönség előtt, látványos módon jelentkezett a játékra gyakorolt hatása.

Az adatgyűjtéssel foglalkozó Opta az 1966-os torna óta vezet adatokat a labdarúgó-világbajnokságokról. 1966-ban a kapura lövéseknek még csupán a 41,3 százaléka esett a tizenhatoson belülről, azóta viszont ez az arány lineárisan emelkedik, és a 2022-es világbajnokságon már minden korábbinál magasabb, 63,3 százalék.

Nem éri meg a tizenhatoson kívülről lőni

A 2022-es világbajnokságon eddig 1405 alkalommal lőttek kapura a játékosok, ebből 890 esetben a tizenhatoson belülről. Ebben viszont benne vannak a büntetők, a direkt szabadrúgások és az öngólok is, ezért, hogy reálisabb képet kapjunk, mi most csak a nyílt játékhelyzetből történt lövéseket vizsgáltuk. Az így maradt 1336 lövésből 870 esett a tizenhatoson belülről (65,1 százalék), vagyis háromból kétszer erről a területről próbálkoztak a játékosok a világbajnokságon.

Az ábra azt mutatja meg, hogy a pálya mely pontjáról lőttek a játékosok a világbajnokságon. Minél vörösebb egy zóna, annál több lövés esett arról a területről. A lövések átlagos távolsága 14,33 méter volt eddig.

A jelenség az xG, vagyis a várható gól fogalmával van erős összefüggésben. Az xG-mutató minden kapura lövést minősít (nem csupán a gólokat), és így a kialakított helyzetek minőségét reprezentálva reálisabb képet ad egy-egy csapat mérkőzésen nyújtott teljesítményéről. Minél több, és minél jobb minőségű helyzetet dolgoz ki egy csapat, annál nagyobb lesz az xG-mutató értéke. Egy-egy kapura lövés minőségét az xG-modell a múltbeli adatokból tanulva határozza meg: több év összes lövésének jellemzőit vizsgálva, azokból tanulva, az xG-modell minden lövéshez hozzárendel egy valószínűséget, és megmondja, hogy egy hasonló jellemzőkkel leadott lövés az adott bajnokságban egy átlagos képességű játékost tekintve mekkora valószínűséggel eredményez gólt. Minél jobb helyzetet dolgoz ki egy csapat, ez a valószínűség annál nagyobb lesz. De, hogy pontosan értsük, miről is van szó: a 870 tizenhatoson belüli lövésnek az átlagos xG-értéke (xG/lövés) 0,15 volt ezen a világbajnokságon. A 466 tizenhatoson kívüli lövésnek 0,037. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tizenhatoson belüli lövésnek átlagosan tizenöt százalék az esélye, hogy gól lesz belőle, míg ugyanez a valószínűség a tizenhatoson kívüli lövések esetében kevesebb, mint négy százalék.

A gólok pozíciója is azt a trendet erősíti, hogy a csapatok biztosra mennek; az eddigi 114 nyílt játékhelyzetből szerzett gólból 105 (92,1 százalék) a tizenhatoson belülről esett. A gólt eredményező lövések átlagos xG-értéke 0,285 volt.

Ez a trend nemcsak a világbajnokságon, de a klubfutballban is lemérhető. A 2022-es év elején az Opta az olasz Serie A lövéseiről és góljairól készített átfogó elemzést. Ebből kiderült, hogy a 2004/2005-ös szezon óta folyamatosan nő a tizenhatoson belüli lövések aránya, és ezzel párhuzamosan a helyzetkihasználás is javul. A játékosok tehát egyre kevesebbet lőnek távolról, mert pontosan tudják, onnan kicsi a gólszerzés esélye. Ugyanez az adatforradalom más sportágak esetében is lezajlott: az NBA-ben, például,

szűk 20 év alatt eljutottunk oda, hogy a 200 leggyakoribb dobópozícióból már egy sincs a büntetőterület és a hárompontos vonal között.
Egyszerűen statisztikailag jobban megéri beleállni a hárompontos dobásba, mint elvállalni a kétpontost erről a területről.

Az adatelemzés megjelenése a futballban

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik