Jewel SAMAD / AFP
Foci sport24

Máté Gábor: Lassan lecsengek

Nem felejtek, Argentína!; horvát pólósok, német síelők. Máté Gábor írása.

Sok érdekességet nem tartalmazó első félóra után egy szabálytalanságnak kinéző dolog a tizenhatoson belül. Livakovic, a tizenegyesölő kapus és Messi néz farkasszemet. Utóbbi bevágja, mentálisan rendben van, védhetetlen volt. Így kell tizenegyest rúgni. Drukkoltam is az argentin kapitánynak. A csapatának nem, de a horvátoknak sem. Abszolút semleges maradtam; megpróbálom feloldani ezt az ellentmondást:

nyerjen Messi vb-t, de úgy, hogy az argentinok ne feltétlen.

Nem felejtem el nekik – persze, elfelejtem, és utána kellene néznem –, hogy ’78-ban mi történt, hogy ment le a pályáról Törőcsik és Nyilasi. Később, hogy a peruiaknak annyi gólt lőttek, amennyi a továbbjutáshoz kellett. És hogy milyen volt a politikai helyzet. És nem felejtem el Argentínának a ’86-os vb-n Maradona csalását sem, az angolok elleni kézilabdát. (Még akkor sem, ha pár perccel később valószínűsíthetően az összes világbajnokság legszebb gólját lőtte ez a svindler.) Mindez épp elég ahhoz, hogy ne szeressem Argentínát. De Messi, az Messi.

Barcelona-szimpatizánsként, azt hiszem, az edzőmérkőzéseket leszámítva minden meccsét láttam. Csodáltam, vagy talán inkább élveztem azt, amit a pályán művelt. Még akkor is így van/volt ez, ha némiképp ő maga úgyszintén tehetett arról, hogy a Barcelona mélyrepülésbe kezdett. Nem tudhatjuk, miféle anyagi ez meg az húzódik a történet mögött. Vagy amennyit tudhatunk, arról jobb azt gondolni, nem is szeretnénk ennél többet tudni. Megjegyzem továbbá, hogy Messi, úgy tűnik, felnőtt csapatkapitányi feladataihoz, láthatóan egyben tartja a társait, még nyilatkozik is a mérkőzések után a kamerák előtt, ami régebben egyáltalán nem volt szokása. Nem mintha különösebb élmény lenne őt hallgatni, és nem mintha bármi olyat mondana, amit bárki más nem ugyanígy mondana. Isten, a szurkolók és a család segítsége, akik szerencsére ott vannak vele.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.