Buda Mendes / Getty Images
Foci sport24

Marokkó tett többet a győzelemért, de könnyen jutottak döntőbe a franciák

Marokkó elődöntőbe jutása szolgált a legnagyobb meglepetéssel a katari világbajnokságon, ám az észak-afrikai válogatott teljesen megérdemelten jutott a torna legjobb négy csapata közé. Ezt pedig a finálé kapujában is megmutatta, még akkor is, ha Kylian Mbappéék nem izzadtak meg túlzottan a címvédés felé vezető út utolsó előtti kilométerénél.

A labdarúgás egyik legfontosabb alapeleme a pálya területeinek manipulálása – sokak szerint az egész játék erről szól. Pep Guardiola csapatai minél szélesebben próbálnak futballozni; így elérve, hogy széthúzzák az ellenfeleket, és az ekképp megnyíló területekben megtalálva egymást gólt szerezzenek. Az Ajax ezzel szemben például – hiába a sokszorosan közös barcelonai és amszterdami történelem – alapvetően inkább kicsinyíteni akarja a játékteret, hogy a kombinatív futballistáik technikai fölénye juttassa előnyhöz őket. Furcsa, mégis így van: a védekező felfogású együttesek is pontosan ez utóbbira hajtanak, csak más célzattal. Azért igyekeznek minél szűkebb helyen játszani, hogy a támadó ellenfél ne tudja hol átverekedni magát rajtuk.

Marokkó ebben a világbajnokság legjobbja volt.

A védekezésük első vonalát középmagasan húzták meg, nagyon ügyesen és okosan zavarva az építkezések első fázisát, de nem túl agresszív letámadással, a középső harmadot megszállva. A védekezésük hátulja viszont viszonylag magasan fellépett. Ha egy csapat szezon közben a klubfutballban – ne adj isten a BL kieséses szakaszában – választja ezt, nagy valószínűséggel az elemzők kardélre hányják, ott ugyanis komoly ellenféllel szemben öngyilkosság így őrizni a kaput. Nincs nagy nyomás a labdakihozatalokon, de terület marad hátul. Ám válogatottszíntéren ez telitalálat volt.

Részint azért, mert míg a klubok össze tudnak vásárolni maguknak mindenféle profilú játékost, a válogatottban abból főznek a szövetségi kapitányok, amit a kamrában találnak. Ha nincs olyan támadód a tarsolyban, aki gólveszélyes és emellett beindulásokkal a mélységet is támadja, akkor egyszerűen ez van, hiánycikk. Félreértés ne essék, Marokkó erőn felül teljesítve, kiváló csapatokon küzdötte át magát, semmi sem von le az érdemeikből, de Zijesék ellenfeleiből a franciákig ez az előbb taglalt faktor mind hiányzott. A portugálok, a spanyolok, a kanadaiak, a belgák és a horvátok sem tudták ilyen módon zavarba hozni őket.

A második ok már maga Walid Regraui edző, illetve a labdarúgók teljesítménye. Annyira kompakt, pontos, összehangolt és fizikális csapatmunkát mutattak be, hogy a tervük tökéletesen működött. Mindenkit beszorítottak a pálya közepére, majd ott elnyomták őket.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.