Justin Setterfield / Getty Images
Foci sport24

Így épült fel Regragui marokkói nagy fala

A 2022-es világbajnokság edzőhőse a marokkói Valid Regragui. A 47 éves szakvezető és csapata történelmet írt az elődöntőbe jutással, ez nemcsak Marokkó, hanem az afrikai válogatottak valaha volt legnagyobb eredménye. Hogy mekkora bravúr: a vb-történelem 88 elődöntőséből 85 európai vagy dél-amerikai volt – az Egyesült Államok (1930) és Dél-Korea (2002) után Marokkó (2022) a harmadik csapat a „világ többi részéről”, amely bejutott a legjobb négy közé. A Regragui által kitalált csapatjáték és védekezés a világ legerősebb válogatottjait is megbénította: a marokkóiak játékának megítélése vegyes a szurkolók körében, ám kétségtelenül magas színvonalú és igen eredményes. De hogyan alakult ki a „marokkói nagy fal” már az afrikai küzdelemsorozatokban?

Alábecsültük Marokkót és Valid Regraguit.

A világbajnokság előtti, az afrikai válogatottakkal foglalkozó esélylatolgatásban arra tippeltünk, hogy bár Szenegál mellett Marokkó játékoskerete tűnik a legerősebbnek a kontinens képviselői közül, a kedvezőtlen sorsolás alighanem megállítja őket. Illetve egészen pontosan ezt írtuk:

„Más csoportból jobbak lennének a kilátások, ebből a papírforma a korai búcsú, bármilyen erős a keret – hacsak az egyik legnépszerűbb helyi trénernek számító, korábban Katarban is edzősködő Regragui nem tesz csodát.”

No de

Regragui csodát tett, népszerűsége pedig a felmérhetetlen szintre kúszott fel a világbajnokság alatt.

Marokkónak, az afrikai és az arab futballnak egyaránt hőse lett az „avókádófejnek” becézett szakember, aki egy ponton összekapcsolódik a szintén elődöntős argentinok mesterével, Lionel Scalonival: mindketten a spanyol Racing Santanderben voltak jobbhátvédek, egymást váltották a kantábriai klubnál 2006-ban.

Denis Doyle / Getty Images Regragui és  Roberto Carlos Real Madrid-Racing Santander meccsen 2005 májusában.

Regragui az afrikai edzők új generációjának képviselője. A diaszpóra gyermeke (Franciaországban, Corbeil-Essones-ban született), Európában lett profi futballista, karrierje nagy részét topligás vagy topligaközeli környezetben töltötte. Identitása azonban marokkói, igent mondott a szövetség hívására, s válogatott lett, visszavonulása után pedig az edzői pályára lépett. Már játékosként erre készült: volt trénerei – Rudi Garcia és Rolland Courbis – visszaemlékezései szerint rendkívüli érdeklődést tanúsított az edzői, taktikai fogások iránt.

Az európai topkategóriás futballban nevelkedett szakemberként könnyen ért szót hasonló hátterű játékosaival (a legutóbbi világbajnoksághoz hasonlóan most is Marokkó nevezte a legtöbb, nem az országban született játékost a tornára: tizennégyet); franciául, arabul, spanyolul és angolul is beszél, módszerei pedig kevésbé autokratikusak, mint elődjéé, a keret sztárjaival összetűzésekbe keveredő Valid Halilhodzicéi voltak. A Halilhodzic–Regragui váltás – melyre augusztus legvégén került sor – akár szimbolikus is lehetne: egy rutinos, európai, világjáró szakember helyett jött egy fiatalabb, Európában jelentős tapasztalatot szerzett afrikai edző.

A csavar a sztoriban talán csak annyi, hogy

Regragui nem Európában kezdett dolgozni: a marokkói válogatott másodedzőjeként, a FUS Rabat, a katari al-Duhail, majd a Wydad trénereként tevékenykedett, így a „radar alatt” repült.

Talán ez az oka annak, hogy mindenkit meg tudott lepni, ugyanis sok dolgot átemelt a klubcsapatainál (elsősorban a Wydadnál) alkalmazottakból a válogatotthoz. Késői kinevezése is hasznára válhatott: az ellenfelek alig néhány meccsen láthatták válogatottját a torna előtt, és azok sem tétmérkőzések voltak.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.