Richard Heathcote/Getty Images
Foci sport24

Hogyan ütötték ki Messiék a horvátokat?

Argentína a vártnál sokkal könnyebben, 3-0-ra győzte le Horvátországot a katari világbajnokság első elődöntőjében, és jutott 2014 után ismét a fináléba. Az Albiceleste így várja vasárnapi ellenfelét, a ma esti Franciaország–Marokkó mérkőzés győztesét. De miért volt ennyire sima Messiék győzelme, és miért pukkadt ki a horvát válogatott? Taktikai elemzésünk.

A mérkőzés előtt a két csapat közül az argentinok összeállítása volt kérdésesebb. Lionel Scaloni az előző mérkőzéseken személyi szinten is több helyen rotálta az együttest, míg Hollandia ellen az egész meccsen, Ausztrália ellen pedig a második félidőben átállította csapatát az alapértelmezett négyvédős rendszerről három belső védős felállásra, hogy az ellenfélhez alkalmazkodjék. Nos, az argentinok az elődöntőben ismét négy védővel álltak fel: Emiliano Martinez kapus előtt Molina, Romero, Otamendi és Tagliafico alkotta a hátsó sort, a középpályán pedig rugalmas szereposztásban Fernandez, Paredes, De Paul és Mac Allister kapott helyet Messi és Julián Alvarez csatárpárosa mögött.

A horvátok kezdőcsapata teljesen megegyezett a brazilok ellenivel: a kitűnő formában védő Livakovic előtt ezúttal is Juranovic, Lovren, Gvardiol és Sosa került a védelembe, a középpályán változatlanul a rutinos Brozovic, Modric, Kovacic trió kapott helyet, elöl pedig a két szélről Pasalic és Perisic támogatta a legelöl játszó Kramaricot.

A mérkőzés első periódusában az argentin válogatott időnként még megpróbálta magasan letámadni a horvátokat.

Ekkor a letámadást Messi és Alvarez indította meg, azzal a céllal, hogy a horvát labdakihozatalokat a szélekre szorítsák. A négy középpályás pedig centrálisan helyezkedve, általában emberfogással próbálta kivenni a játékból a legközelebb lévő ellenfelet. A horvát hátsó négyes és a nyomástűrő középpálya azonban többnyire sikeresen ki tudta hozni, és át tudta forgatni a labdát a másik oldalra, így az argentinok tíz-tizenöt perc után felhagytak a letámadással, és 4-4-2-es középső blokkban várták az ellenfelet. Eközben De Paul a jobbszélen, Mac Allister pedig a balszélen védekezett a középen szűrő Fernandez, Paredes duó mellett.

Argentin letámadás a mérkőzés elején. Alvarez befelé tereli a középhátvédet, a cél a másik oldalra kényszeríteni a horvát labdakihozatalt. Az argentinok négyfős középpályája letámadáskor rombusszá alakul, mindenki a közvetlen ellenfelét keresi.

A jelenet folytatása. A horvát válogatott sikeresen átforgatja a játékot a másik oldalra. Látható, hogy a labda oldalán lévő argentinok közül mindenki embert fog, Molina is követi a visszalépő Perisicet. A horvát szélső visszaforgat a jobb oldalra Juranovichoz, aki úgy dönt, kiveszi a tempót a támadásból. Az argentinok ezután nem folytatják a letámadást, visszaállnak középső blokkba.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.