Foci sport24

Hogyan ütötték ki Messiék a horvátokat?

Richard Heathcote/Getty Images
Richard Heathcote/Getty Images
Argentína a vártnál sokkal könnyebben, 3-0-ra győzte le Horvátországot a katari világbajnokság első elődöntőjében, és jutott 2014 után ismét a fináléba. Az Albiceleste így várja vasárnapi ellenfelét, a ma esti Franciaország–Marokkó mérkőzés győztesét. De miért volt ennyire sima Messiék győzelme, és miért pukkadt ki a horvát válogatott? Taktikai elemzésünk.

A mérkőzés előtt a két csapat közül az argentinok összeállítása volt kérdésesebb. Lionel Scaloni az előző mérkőzéseken személyi szinten is több helyen rotálta az együttest, míg Hollandia ellen az egész meccsen, Ausztrália ellen pedig a második félidőben átállította csapatát az alapértelmezett négyvédős rendszerről három belső védős felállásra, hogy az ellenfélhez alkalmazkodjék. Nos, az argentinok az elődöntőben ismét négy védővel álltak fel: Emiliano Martinez kapus előtt Molina, Romero, Otamendi és Tagliafico alkotta a hátsó sort, a középpályán pedig rugalmas szereposztásban Fernandez, Paredes, De Paul és Mac Allister kapott helyet Messi és Julián Alvarez csatárpárosa mögött.

A horvátok kezdőcsapata teljesen megegyezett a brazilok ellenivel: a kitűnő formában védő Livakovic előtt ezúttal is Juranovic, Lovren, Gvardiol és Sosa került a védelembe, a középpályán változatlanul a rutinos Brozovic, Modric, Kovacic trió kapott helyet, elöl pedig a két szélről Pasalic és Perisic támogatta a legelöl játszó Kramaricot.

A mérkőzés első periódusában az argentin válogatott időnként még megpróbálta magasan letámadni a horvátokat.

Ekkor a letámadást Messi és Alvarez indította meg, azzal a céllal, hogy a horvát labdakihozatalokat a szélekre szorítsák. A négy középpályás pedig centrálisan helyezkedve, általában emberfogással próbálta kivenni a játékból a legközelebb lévő ellenfelet. A horvát hátsó négyes és a nyomástűrő középpálya azonban többnyire sikeresen ki tudta hozni, és át tudta forgatni a labdát a másik oldalra, így az argentinok tíz-tizenöt perc után felhagytak a letámadással, és 4-4-2-es középső blokkban várták az ellenfelet. Eközben De Paul a jobbszélen, Mac Allister pedig a balszélen védekezett a középen szűrő Fernandez, Paredes duó mellett.

Argentin letámadás a mérkőzés elején. Alvarez befelé tereli a középhátvédet, a cél a másik oldalra kényszeríteni a horvát labdakihozatalt. Az argentinok négyfős középpályája letámadáskor rombusszá alakul, mindenki a közvetlen ellenfelét keresi.

A jelenet folytatása. A horvát válogatott sikeresen átforgatja a játékot a másik oldalra. Látható, hogy a labda oldalán lévő argentinok közül mindenki embert fog, Molina is követi a visszalépő Perisicet. A horvát szélső visszaforgat a jobb oldalra Juranovichoz, aki úgy dönt, kiveszi a tempót a támadásból. Az argentinok ezután nem folytatják a letámadást, visszaállnak középső blokkba.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik