FRANCK FIFE / AFP
Foci sport24

A franciák egyénileg képesek lehetnek feltörni Marokkó védekezését

Ma este nyolctól Franciaország a világbajnokság meglepetéscsapatával, Marokkóval játszik az elődöntőben. Az afrikaiak védelmét eddig még egyetlen csapat sem tudta feltörni, a franciáknak viszont megvannak ehhez a minőségi játékosaik.

Valid Regraguit a marokkói Guardiolaként emlegetik hazájában. Ezt a becenevet az után kapta, hogy az idén májusban a Wydad AC vezetőedzőjeként megnyerte az ázsiai Bajnokokok Ligáját. A Guardiolához hasonló stílusérzékkel és expresszív gesztikulációval megáldott Regragui futballról alkotott gondolkodásmódja azonban közelebb áll ahhoz, amit Carlo Ancelotti és Diego Simeone képvisel; két olyan edző, aki nem válogat az eszközök között, ha a győzelemről van szó. A marokkóiak világbajnoki teljesítményét látva Regragui is illik ebbe az edzőprofilba.

Ha nem kapsz gólt, nem is veszíthetsz

A Spanyolországgal foglalkozó anyagunkban már megírtuk, hogy Európa topcsapatai és topválogatottjai a modern labdarúgás alapkövetelményeinek eleget téve gyakorlatilag ugyanúgy futballoznak. Marokkó ezen a világbajnokságon szinte tételről-tételre megcáfolja mindazt, amiről azt gondoljuk, hogy ma egy európai topcsapatot sikeressé tesz. Csak a nyers számokat nézve a következő a helyzet (az adatok 90 percre értendők, mert így lehet objektíven összehasonlítani eltérő meccsszámú csapatokat);

 • a 32 fős világbajnoki mezőnyben Costa Rica után Marokkónak a legkisebb a labdabirtoklási aránya (33 százalék).
 • Marokkó passzol a legkevesebbet (254,49).
 • Marokkó juttatja a legkevesebb labdát a támadóharmadba (25,23).
 • Marokkónak van a legkevesebb progresszív passza (41,08).
 • Marokkónak van a negyedik legkevesebb labdaérintése az ellenfél tizenhatosán belül (7,33).
 • Marokkónak van a hatodik legkevesebb kapura lövési kísérlete (6,48).
 • Costa Rica után Marokkó kezdi meg a legkésőbb az ellenfél letámadását (22,92-es PPDA).

Marokkó viszont nem is érdekelt abban, hogy az itt felsorolt mutatók bármelyikében jobban teljesítsen.

Fenébe ezekkel a statisztikákkal!

– mondta a franciák elleni elődöntő előtt a szövetségi kapitány. Regragui ugyanis arra az alapvető igazságra építette fel a csapatát, hogy ha nem kap gólt, akkor nem is veszíthet. Regragui elődjével, a bosnyák Vahid Halilhodziccsal az együttes tizenkét gólt kapott az utolsó tíz meccsén. Regragui augusztus óta irányítja a válogatottat, amely azóta nyolc mérkőzésen egyetlen gólt kapott – és az is öngól volt. Marokkó ráadásul nem az a fajta csapat, amely ellen zsákszámra dolgozzák ki a helyzeteket az ellenfelek, csak éppen nem megy be semmi. A Wyscout adatai szerint Marokkó ellen átlagosan 7,33-szor lőnek kapura a csapatok a világbajnokságon, amelynél a négy elődöntőbe jutott csapat közül csak Argentína mutatója jobb (3,27). Marokkó xGA-ja, vagyis az ellenfelek által kialakított helyzeteket minősége, szintén Argentína után a második legjobb a versenyben maradt négy csapat közül (4,92).

Marokkó kapuját tehát nem könnyű célba venni, de a 4,92-es xGA mellé párosuló egy kapott gól azért mégiscsak jelentős túlteljesítés. Itt jön a képbe a válogatott kapusa, Yassine Bounou, akinek kapujára az argentin Emiliano Martínezhez és a brazil Alissonhoz hasonlóan mindössze hét lövés érkezett. Nagy különbség azonban, hogy míg Alisson két, Martínez pedig öt gólt kapott, addig Bounou csak egyet. A Sevilla kapusa tehát az eddigi hat védésével 3,92 góltól mentette meg csapatát.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
 • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
 • előfizetői extrák
  (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.